Utvalt: Estrid Ericson i Hjo

Förra helgen var jag och mannen i väg på en miniweekend. Först tänkte vi oss lite längre bort, men sedan blev det ganska nära. Makens prioriteringar är god mat och att sova ut på hotell, medan jag planerar övriga aktiviteter. Denna gång sammanförde jag några utflyktsmål som jag velat besöka en längre tid. Vi började i fredags på Omberg med Ellen Keys Strand och tre rätters lunch på Ombergs Turisthotell. Här fokuserar man på lokalt och i säsong när man sätter samman menyerna och utsikten över landskapet är något extra. Rekommenderas varmt om ni har vägarna förbi. Sedan åkte vi till Gränna – en pittoresk liten stad i sig – och Andrémuséet. Efter min besatthet av Bea Uusmas Expeditionen var det spännande att se allt i verkligheten. Inte omöjligt att jag skriver mer om det framöver. Vi övernattade i Jönköping på Vox Hotel med betagande Vätternutsikt. På lördagen siktade vi bland annat på Hjo.
3715estridhjoHjo är födelsestaden för Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn. I Kulturkvarteret visas en permanent utställning om Ericson och Svenskt Tenn. Utställningen kan tyckas vara liten med sina två rum, men här går att förlora sig i otaliga detaljer, vilket jag naturligtvis gjorde. Ett rum är färgstarkt sprakande av Estrids elefanter jämte Josef Franks mönsterrika tyger – det andra rummet är avskalat med fokus på formgivning i tenn.

3715estridhjo1Lennart Nilssons vackra porträtt av Estrid Ericson hänger när man kommer in i det första utställningsrummet tillsammans med mässingsföremål i vitrinskåpet 2077. Det är en så otroligt fin möbel som förmodligen förblir blott en dröm, men Estrids tankar om glasskåp tar man lätt med sig. “En vitrin skulle rymma en blandning av ägarens mest älskade föremål och på så vis skänka åskådaren en rogivande och fängslande stund.”. Över skåpet hänger en spegel med mässingsram. En mindre variant finns hemma hos mig, upphittad på loppis för tjugofem kronor. Högt och lågt – precis som Estrid Ericson var en mästarinna på.

3715estridhjo2Det var otroligt roligt att se denna stora samling av tennföremål – en del i produktion nu, andra i arkiven. Som sagt, det gäller att gå nära och att titta på alla detaljerna. Jag har pratat mig varm om tennet som material i ett antal år här på bloggen, men om man undantar dessa högkvalitativa föremål med änglastämpeln i botten, så återfinns det mesta på loppisar. Det är så vackert och det går att göra riktiga fynd här.

3715estridhjo3Tre gröna i glas. Om den dag kommer då jag springer på något av de föremålen på loppis kommer jag garanterat att nästan svimma. En jardinär i Hortusmönstret, ett fat och den magiskt vackra asken i glas med tenninfattning. Jo tack.

3715estridhjo4Jag har beundrat Estrid Ericsons öga för det estetiska så länge som jag har varit intresserad av inredning, så jag var möjligen den ideale besökaren här, men jag tror att det finns mycket att hämta även för andra. Om ni har vägarna förbi Hjo så stanna till här. Det var många som gick snabbt genom rummen och tyckte att utställningen var liten, men gå nära, läs och titta på detaljerna. Detta universum har mig för evigt fast.

8 comments

  1. Åh så roligt att få en sammanfattning av er helg. Jag hoppades få en recension av Hjo, när jag såg bilderna på instagram. Den lilla glasburken i grönt står också på min önskelista.

    Vänligen, anncha

    1. Då får vi hoppas att den kommer vår väg någon gång. Utställningen var verkligen fin – kunde kanske ha hoppats på mer kring Estrids dukningar – men rummet med Tennsakerna uppvägde. Och det blir lite mer helg framöver – var ju på ett Trädgårdsresmål också :).

  2. Estrid, en kvinna i min smak. Känner igen mig i hennes vurm för djur och blandningen av olika små fina saker. Och du har så rätt om tennet, W, man kan verkligen hitta massa fint i second hand-världen. Lite snett och vint är det ju ofta, men var gör det när det knappt kostar någonting. Själv har jag bl.a. två trearmade ljusstakar som jag ropade in för några år sedan, tyvärr kommer de sällan fram. Till jul kanske. 😉

    Härligt att få vara med på ett hörn av eran fina lilla resa. Om jag tycker om Omberg? OM!! Det är så vackert där i omgivningarna. OM-givningarna. Sorry, kunde inte hindra mig själv, börjar nog bli dags att sova…

    /helena

    1. Min pappa växte upp nära Omberg, så det finns lite i mitt DNA :). Visst är det vackert i trakterna – blir sugen på att återvända kanske till julbord framöver. Heja Estrid och heja Tenn. Och kanske ge oss mer förvaring till alla fynd ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.