Fyrtal: Tillbakablick

4915fyrtalJag har läst om programmet – bland annat här, här och här, men hittills har jag inte kommit till skott med att titta. Tur då att jag blev fast i TV-soffan i går för Det sitter i väggarna. I går handlade det om ett hus i Vadstena. Som östgöte har jag varit där otaliga gånger. Ett besök där väcker alltid min latenta längtan efter att bo i ett äldre stadshus med innergård. I går fick den delen av mig näring med lite byggnadsvård och historia på köpet. Nu måste jag se ikapp övriga delar.

4915fyrtal1Efter den introduktionen med blicken tillbaka, fastnade jag i företag som tar sitt arkiv till hjälp när det gäller relanseringar och vidareutveckling av produkter. Denna första december får de vita tingen gnistra lite extra och kanske ge lite julklappstips. Danska Kähler har med utgångspunkt från Svend Hammershøi, designer som verkade hos Kähler 1893-1948, tagit fram serien Hammershøi i samarbete med Hans-Christian Bauer. Nyheterna finns att betrakta här, där bland annat de vackra ljushållarna är med.

4915fyrtal2Det är inte helt ovanligt att se keramik från  Nittsjö vid loppisrundor. Företaget som har sin verksamhet i Dalarna sedan mitten av 1800-talet, har nu tittat bakåt och tagit upp modeller från förr. Som bekant, en av mina stora svagheter är vit keramik och vasen Globo är inte något undantag.

4915fyrtal3

Och titta på de vackra blomkrukorna. Jag sätter upp flera av sakerna på min önskelista.

4915fyrtal4De finaste julkulorna i år finns hos danska Lyngby Porcelain. Här har man tagit mönstret Rhombe från början av sextiotalet och överfört det till en tidlös kula som kommer att vara lika fin om femtio år.

December – varmt välkommen!

4915fyrtal5

4 comments

  1. Minns ett stort vitt fat , som krukan, från Nittsjö i mitt förälrahem.
    Tyvärr tror jag inte det finns här hos mig…eller är det i källaren?
    När jag tänker efter fanns det assietter också.
    Titti

Leave a Reply

Your email address will not be published.