Fredagssvepet 38/16

3816fredag1September visar sig fortfarande från sin bästa sida när vi går in i den sista helgen i månaden. Innan vi kommer dit, blir det i vanlig ordning ett fredagssvep. Håll till godo. Denna gång börjar jag med veckans vackraste bilder hos Kristin på Krickelin som varit i konstnärparet Michael och Anna Anchers hem i Skagen. Jag brukar alltid tala mig varm för att ta sig tid att besöka alla fina muséer som finns runt om oss. Jag har inte besökt Skagen, men det står på min lista över saker som jag vill uppleva. Kristin har fångat stämningen så fint i sin bildserie – inspiration på hög nivå. Fotografi: Kristin Lagerqvist/Krickelin.

Den stora Emmygalan där produktioner för televisionen prisas har gått av stapeln. En av mina absoluta favoriter Maggie Smith belönades med en statyett för sin roll i Downton Abbey. Mycket välförtjänt – svårt att tänka sig det populära kostymdramat utan Änkegrevinnans dräpande repliker. Och inte helt oväntat verkar ryktet om en film bekräftas mer och mer.

3816fredag4Kedjorna tycks slåss om att vara bäst när det gäller att bryta normer denna höst – på sitt vis en trevlig och välbehövlig ändring av kompassen när det gäller vilka budskap som riktas mot oss i reklam. Hos H&M rullar kampanjen She´s a lady som vill visa att en kvinna kan se ut och vara på många olika sätt. Jag vet inte om några orakade armhålor, en modell som käkar pommes eller en übersnygg Lauren Hutton som skall representera ålder gör tricket, men visst är det välgörande att det börjar hända saker.

3816fredag7På loppis tittar jag alltid efter den här formen på vaser, just för att den är så tacksam att arrangera buketter i. Danska Lyngby Porcelæn lanserar i höst en serie vaser som utgår från formen. Just denna runda variant i olika storlekar och färger kallas Form 70. En basal utformning, men med det lilla extra i och med böjen på glaset i öppningen.

3816fredag3Sandberg Tapeter lanserar en ny kollektion – Signatur –  i början av oktober. Fyra kvinnliga konstnärer och designers, Dagmar Lodén, Ylva Källström-Eklund, Joy Zandén och Lillo Wikstrand står i fokus i en samling tapeter som täcker in många olika stilar. Mina blickar fäster framförallt på tapeten Klöveräng av Lollo Wikstrand. Röda klöver är min mammas favoritblommor. Jag minns många plockade buketter med korta stjälkar från barndomen.

3816fredag6Speglar i alla dess skepnader fortsätter att synas mycket. Den här versionen av solspegel finns hos Indiska.

En mer humoristisk och vass Jane Austen med bland annat Kate Beckinsdale och Chloë Sevigny i Love & Friendship? Ja, ja – såklart.

3816fredag5På lördag kväll sänds en av de mest uppmärksammade dokumentärerna  på länge – The Wolfpack – på SVT. Den finns redan på SVT Play. Historien om de sex bröderna som växer upp instängda i en lägenhet i New York och ger livet mening med film, är mörk men ändå full med hopp. Jag rekommenderar den.

3816fredag8Veckans fredagstoner

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.