Klassiker: Lampskärmar från Carl Malmsten

carlmalmstenlampskärmarJag kom på att jag inte har tipsat om det aktuella numret av Residence – 1/2017 – som finns i butik en vecka till. Mina ögon har framförallt fastnat på reportaget “Det stannar i familjen” om Vanja Sorbon Malmsten – barnbarnsbarn till Carl Malmsten – som numera gör de klassiska lampskärmarna med pressade växter och löv. Det är fem sådana vackra sidor om hantverket kring dessa skärmar som togs fram av Anna Birgitta Sorbon Malmsten på femtiotalet och som sedan drevs vidare av Egil Malmsten.

carlmalmstenlampskärmJag hade turen att finna en skärm som kallas Lilla Birgitta på Myrorna innan jul. Den låg inkastad i ett hörn och en oöm klisterlapp var inte ultimat för det sköra pappret. Men jag har återbördat den vackra till ett sammanhang där den får glänsa igen.

carlmalmstenlampskärmbirgittaDet är otroligt fascinerande att läsa om processen där allt material samlas in i naturen och sedan skapas mönstret i skärmarna på fri hand. Hantverk in i minsta detalj.

carlmalmstenpumpanPå önskelistan står taklampan Pumpan. Den skulle passa utmärkt i vår utbyggnad i vardagsrummet. Vem vet? Blixten kanske slår ned två gånger i vintagesvängen.

3 comments

    1. En samling utan början och slut kan man kalla den :). Vackra saker helt enkelt i ett flöde med vintage och lite nytt. Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published.