Baranquilla av Josef Frank

baranquillaI vår nylanserar Svenskt Tenn Josef Franks textil Baranquilla som ritades 1943-45. På Strandvägen visas det i en ny utställning skapad av den österrikiska arkitekten och Frank-kännaren Claudia Cavallar. Se den om ni får tillfälle – den är riktigt fin.

baranquillatextil“I Baranquilla skapar fyra, kärleksfullt utformade lianstammar en vacker helhet fylld av prunknande frukter, blommor och blad. Det är utan tvekan ett av Josef Franks mest fulländade textila mönster” säger Claudia Cavallar. Det är lätt att fastna för historien om mönstret som fått sitt namn efter en hamnstad vid det Karibiska Havet. Josef och Anna Frank reste till USA under det andra världskriget och ankom New York 1941 via staden Baranquilla i Colombia. Det fascinerar mig alltid att Frank ritade dessa slingrande färgstarka mönstervärldar mitt under brinnande krig med allt elände som det förde med sig. En konstnärlig fristad med ett hopp trots allt? Mönstret är särskilt vackert till den vita bakgrunden tycker jag, men det finns även med vinröd fond.

screentrycksvenskttennMissa inte heller att läsa om hur Josef Franks textilier tar fram i “Tryck för livet”. Tekniken med screentryck och allt arbete bakom inger respekt. På bilden visas ett av Franks mest färgstarka mönster – Hawaii. För min del blev det inga textila investeringar denna gång, men väl några andra klassikerinköp för de presentmynt som jag önskat mig och samlat länge. For the love of. Alltid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.