Växthuset i april

växthusuteplaneringDå är det dags att samla ihop till ett månadsinlägg om växthuset. Växthuset i februari finns här i mars här och många andra inlägg i växthuskategorin här. Jag har börjat att tänka lite smått kring miljön runt huset. Förra sommaren blev det inget gjort – huset kom på plats i mitten av juli – men nu är tanken att det skall till lite mer. Överst på bilden här syns en trädgårdsskiss som gjordes 2009 av en anläggare. Nu blev det inte riktigt som på ritningen, men grundförutsättningarna syns med tomtens utformning och vårt hus.

växthusaprilFramför huset skall det skapas en grusbelagd uteplats. Här behöver det komma på gårdsgrus. Tanken är att odla mycket i krukor här. Jag skall bland annat sätta dahlior sedan och några lite högre träd – kanske dvärgsyrén. Vid denna kortsida vill jag skapa en halvmåneformad rabatt för att mjuka upp de kantiga formerna på växthuset. Tanken är även att plantera några till silverpäron utanför i linje med det som redan växer där.

växthusluktärtoraprilJag tror att nästan varendaste luktärtsfrö som jag planterade för tre veckor sedan har grott.  Jag skall försöka mig på att skola om dem till varsin kruka. Möjligen tur att jag har ett stort antal att ta av, för här kan det hända saker på vägen känns det som…

växthusuteplaneringenJag kan tänka mig att sätta luktärtor i bakkant på den tänkta rabatten här där det fortfarande ligger kvar lite snö. Fint om de får höjd mot växthuset och skapar lite grönska att njuta av även inifrån. Bakom växthuset finns en nästan sex meter lång yta att göra något på. Jag skulle gärna vilja ha några odlingsbänkar här – vore fint med fönsterförsedda att driva grönsaker i. Här blir det en gassande ljus plats vilket torde vara en fin miljö för soldyrkare – nackdelen är att även vinden kommer åt. Någon typ av rabatt lär det bli här på sikt.

växthusaprilinneVi har inga uppväxta träd på tomten – allt nyanlades på ett gammalt gärde 2008, så mycket handlar om skugga. När jag var på Zetas köpte jag med mig deras skuggväv hem för att testa i växthuset. Det blev inte så dumt alls. Fördelen är att den har öljetter och är sydd runtom så det bara är att kroka fast dem i skruvar som passar växthusprofilerna.

växthusapril2017På denna kortsida siktar jag på någon typ av spaljé med klätterväxt, dels för skuggans skull, dels för att skapa en mer ombonad känsla med en grön vägg mot grannen. Vildvin kanske? Det finns en hel del att ta tag i framöver med andra ord. Som jag brukar säga – vad vore man utan alla sina planer?! Med hopp om grön glädje till oss alla – med små och stora projekt.

2 comments

  1. Å legge planer er halve gleden og heldig er du som har eget veksthus. Du blir i alle fall ikke arbeidsløs den nærmeste tiden, men du så fint som det kommer til å bli.

  2. Hej Weronica!
    Alltså dina bilder och ditt fantastiska sett att skriva och uttrycka dig på är som balsam för själen! Jag njuter varje gång jag kikar in hos dig, men är dålig på att kommentera.
    Du är helt makalös!
    Kram Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published.