Fyra utställningar att besöka i sommar

sommarensutställningarJag piffar och puffar lite på mitt nya bord i läshörnan. Det känns fortfarande lite främmande, så där som nytt gör innan man har erövrat det med alla sina högar. Denna årstid får dessutom det som är innanför väggarna bero inspirationsmässigt när det gröna ögat dominerar. Jag plockar fram ting och böcker av utställningsaktuella kvinnor. Sommaren innehåller helst ett antal besök på utställningar för min del. På bilden syns Anja Notinis Konstnärens rum, Bilden av modet av Tonie Lewenhaupt tillsammans med Lotta Lewenhaupt, bild på Marie-Louise Ekman och små tennfigurer av Eva Hild.

2417utställningar4Eva Hilds skulpturer i betydligt större skala än Non Funkis för Svenskt Tenn, kan man se på Djurgården i sommar. Galleri Andersson/Sandström presenterar skulpturutställningen i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning initierad av H.K.H. Prins Daniel. Eva Hild är bekant för sina organiska former – sex skulpturer finns utställda längs Djurgårdskanalen. Mitt arbete handlar om att gestalta tillstånd av rörelse, flöde och förbindelser i organiska, ofta tunnväggiga skulpturer. Man kan se dem som rytmiska självporträtt, elastiska deformationer eller koreograferad asymmetri! Det är spännande att verken får ta plats i en utomhusmiljö och möta människor och natur. Varje skulptur talar sitt språk där de inre och yttre rummen samspelar med omgivningen. Läs mer om utställningen härPressbild: Anna Sigge av Eva Hild.

2417utställningar1Anja Notini på Waldemarsudde har jag skrivit om tidigare här, men den får vara med igen i detta fyrtal. Waldemarsudde är ett av mina favoritmuseum och det är väl värt att följa säsongerna där med årstidsförankringen i alla blomsteruppsättningar. Jag ser fram emot Notini som även hon hämtar inspiration från naturen och dess skiftningar. Utställningen sker dessutom i Prins Eugéns ateljé vilken är en sådan vacker inramning i sig. Pressbild: Själv har jag inget namn av Anja Notini fotograferad av Lars Engelhardt.

2417utställningar3Thielska Galleriet återstår fortfarande för mig att upptäcka. Jag hoppas göra det i sommaren med Tonie Lewenhaupt-utställningen. Minnets kläder visar haute couture-kläder ur stylisten och dräkthistorikern Lewenhaupts samlingar. Kläderna som visas är en del av de som donerats till Röhsska Museet i Göteborg, där man visade upp dem förra året tillsammans med collage som presenteras i boken Minnets kläder. Tonie Lewenhaupt har följt mig genom åren, inte minst genom hennes hem som porträtterades i Sköna Hem 1996 som jag många gånger har återvänt till genom dess Morris-koja. Hon mottog även Elles hederspris vid årets gala med orden En enorm walk in closet känns omodernt! Jag tycker att man kan fylla den med böcker i stället. Pressbild: Collage av Tonie Lewenhaupt, svarta aftonklänningar 1930-tal.

2417utställningar2Moderna Muséet visar en stor utställning om Marie-Louise Ekman. Jag har satt upp dokumentären på “min-att-se-lista” för regniga dagar. Konstnär, skulptör, dramatiker – jag ser fram emot att lära känna Ekman lite bättre i sommar. Bild: Bukowskis som sålde några målningar av Ekman i våras.

Jag hoppas att ni blir inspirerade till att ta en titt på muséernas utställningsscheman i sommar!

One comment

  1. Hej Weronica!
    Måste bara tipsa om denna utställning då jag har förstått att du gillar kostymfilmer. Jag är förvisso partisk då jag har jobbat med den, men jag vågar trots det påstå att den är en pärla!

    Utställningen heter “Jane Austens värld på Skoklosters slott” och visar kostymer från kända filmatiseringar av Jane Austens böcker i slottets vackra miljöer. Bara de är värda resan. Utställningen behandlar också Austens författarskap och de livsvillkor som gällde för kvinnor under den tiden.

    http://skoklostersslott.se/sv/utstallningar/jane-austens-varld
    http://www.selmastories.se/bokhyllan/boknorderi/sa-magisk-ar-den-nya-jane-austen-utstallningen/

    Bästa hälsningar
    Lotta

    P.S Stort tack för en inspirerande blogg. Jag läser regelbundet sedan många år tillbaka och uppskattar blandningen av kultur, mat, trädgård och mode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.