Tomentosum

Det var inte alldeles lätt att finna en Tomentosum för mig. I år har jag dock sett dem på flera ställen och införskaffat mig några exemplar. Francis Masson – en skotsk botanist och trädgårdsmästare tillika “plantjägare” till Kew Gardens i London – sägs ha funnit denna pelargon 1790 och hemfört den till Storbritannien. Jag är mycket förtjust i det taktila i den. Det är näsan omöjligt att gå förbi utan att ta ett sammetsmjukt blad mellan sina fingrar och sedan känna pepparmyntsdoften.

Man kan minst sagt säga att jag har fått det jag har begärt och mycket mer därtill. I växthuset har jag ett enormt exemplar som jag har låtit växa på. Den har ett utbrett växtsätt och breder ut sig över stora ytor. Nu syns möjligen inte proportionerna så bra på denna bild, men lerkrukan den står i är den allra största jag har.

Med andra ord – dags för sticklingar. Normalt tar man sticklingar på våren, men jag har lyckats med doftpelargoner senare på året också. Vi får se om vad resultatet blir av detta. Jag tog minst ett tjugotal och det syns nästan inte på plantan. Vilken enorm grön kraft!

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.