Fredagssvepet 37/17

Vi går mot den tredje helgen i september. Håll till godo med veckans svep. Höstkänslan är påtaglig på alla sätt nu. Man drar sig inåt, tänder ljus och plockar fram filtar. Jag har köpt mina första prydnadspumpor – ett tecken så gott som något om att inspirationen är framme vid något annat. Än så länge känns hösten för det mesta så där gemytligt trevlig. Vi får hoppas att den känslan kvarstår ett tag till – den kan behövas i den grå dimma som onekligen väntar oss. Snygghöst från Other Stories.

ArkDes presenterar höstens utställning kring HI-gruppen som var verksamma på 1960-talet. HI-gruppen (förkortning för Hantverksmästare och Inredningsarkitekter) var en samling inredningsarkitekter och möbelformgivare som strävade efter att förnya den svenska möbelkonsten och åter sätta hantverket i centrum i en tid som präglades av serietillverkning och standardisering. Avsikten med sammanslutningen var att föra samman inredningsarkitekter och möbelformgivare tidigt i den skapande processen. Här skulle det finnas möjlighet att experimentera utan att behöva tänka på industrins krav. Samtidigt var initiativet en reaktion i en tid när danskarna dominerade produktionen av hantverksmöbler. Även Sverige kan, var det underliggande budskapet. Ögat fastnar lite extra på de vackra lite mörkare möblerna med snickeridetaljer. Budskapet om en reaktion mot “slit-och släng” känns högaktuellt med tanke på all diskussion om hållbarhet som pågår. En utställning att se i höst.

Man kan med enkelhet tänka sig några av HI-gruppens möbler i det Unckelska huset (instagram @unckelhouse) byggt 1968. Huset agerar fin kuliss till svenska Layereds möbelkollektion. Den här estetiken känns nu, nu, nu. Troligtvis spinns många bostadsdrömmar kring en epok som tidigare fick se sig rejält omkörd när det gäller vad som var gångbart. Genom Inredningshjälpen och Trendenser.

Överdådig septemberbukett från förra året med brunt glas som ger skuggor till betongen. Repris på den känner jag.

Höstmys från brittiska Toast.

Tekanna från Price & Kensington/Arket.

Den här boken är jag nyfiken på. Det hela verkar sympatiskt med ett ifrågasättande av dieter, att försöka få till balans i livet och att få igång rutiner. Kanske en spark i baken när höstmyset tenderar att få en kvar i soffan?

Jag har hört mycket gott om Netflix spanska originalserie Flickorna i växeln så jag ger den en chans. Jag har hunnit några avsnitt och det är lättsamt, tjusigt och med ett sympatiskt feministiskt budskap. Jag märker dock att jag är ovan vid att höra det spanska språket. Här kan man inte sitta och hålla på med andra saker samtidigt som man tittar, eftersom jag inte förstår ett ord. Satsmelodin är även ovan för örat och det är lite av en utmaning. Det märks att man mest tittar på engelskspråkigt. Vi avslutar med en riktig fredagstryckare.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

4 comments

  1. Jag får så många fina tips här! Som att läsa ett lyxigt magasin eller helgbilaga. Och så är du verkligen en mästare på att kombinera buketter i passande vaser, något som jag får mycket inspiration av. Trevlig helg!

    1. Vilka fina ord, Karin! Tack snälla! Det känns så roligt att höra att det inspirerar. Att bli nämnd som lyxigt magasin och helgbilaga gör min dag :). Tack! Ha en fin helg du med!

Leave a Reply

Your email address will not be published.