7 a week: Andra helgen i oktober

Det blev möjligen inte så mycket trädgårdsliv som jag hade tänkt mig denna helg, men väl en höstmarknad och en slottsvisit. Tulpanpåsarna står fortfarande oöppnade, men eftersom frosten dröjt denna höst känns det helt okej att låta dahliorna blomma lite till innan lökarna åker ned i pallkragar och krukor. Jag har inte köpt speciellt många lökar ännu, utan avvaktar kallt tills de börjar säljas ut. Carnaval de Nice – den rödstrimmiga skönheten här – har jag dock införskaffat för att säkra tillgången på den.

Som sagt, Löfstad slott förra helgen och Ljungs slott den här som jag visade på Instagram. I de von Fersenska fotspåren har jag båda helgerna hört historier om Axel von Fersens och den franska drottningen Marie Antoinettes amorösa äventyr. I samma anda läser sonen om den franska revolutionen i skolan. Jag samlar ihop till att se om Sofia Coppolas filmatisering med Kirsten Dunst i kostymdrama extra alles från 2006. I går fick under slottsturen höra om allt bly i den vitpudrade sminkningen a´la mode och se anordningarna som bars under kjolarna för att få till den rätta siluetten, alltid stödd av korsetter. Fint att ägna sig åt för några timmar i en film, säkerligen beklämmande tillsnört och begränsande då i verkliga livet.

Brittiska Vogue har Claire Foy som omslagsflicka i november. Vi får vänta till 8 december innan den andra säsongen av The Crown har premiär på Netflix. Det kommer en tid när man ackompanjerar drama på söndagar med te, lussekatter och pepparkakor alltså…

Mer 1700-tals-estetik från Bukowskis. I helgens anda har jag lagt fram Antonia Frasers biografi om Marie Antoinette på mitt nattygsbord. Margaretha Beckmans bok om den franska drottningen och den svenska aristokraten är också trevlig läsning.

Så roligt med alla reaktioner på mitt inlägg om te här och på Instagram! Jag verkar inte vara ensam om att tycka att det är allmän skärpning som gäller för många ställen angående den ädla drycken. Tehuset Java är en skånsk favorit som nu firar 85 år. Tjusiga teburkar får ett plus även de.

Veckans Instagramlove går till @paulina.velobloom som levererar den ena fina bilden efter den andra från sin trädgård som är bas för en studio i blomskapande. Vackert och inspirerande!

Cirkeln sluts denna helg med att blicka framåt mot Livrustkammarens kommande utställning I love you madly som just handlar om Marie Antoinette och Axel von Fersen. ”Jag ska avsluta, men först vill jag tala om för er, min allrakäraste vän, att jag älskar er till vansinne och jag upphör aldrig att avguda er ens för ett ögonblick”. Amore. Marie-Antoinette med en ros, porträtt av Elisabeth Vigée-Lebrun, hovmålare hos den franska drottningen.

Väl mött nya veckan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.