Det stora dahliainlägget 2018

Då samlar jag mig till det stora dahliainlägget för året. Jag har odlat en hel del nya sorter i år tillsammans med gamla övervintrade knölar. Jag har fått önskemål om att skriva om olika sorter, så här blir det en närstudie av de som finns i min trädgård i år. Om ni undrar över något så är det bara att fråga. Vinden och torkan har gått hårt åt dem denna säsong, men jag kunde fortfarande plocka av de flesta. Några har gått hädan på vägen – bland annat American Dawn som jag hade sett fram emot, men skam den som ger sig. Och tur att jag hade många andra att njuta av.

BABYLON BRONZE som syns högst upp till vänster är skiftande i orange och koppartoner med långa stjälkar som gör den utmärkt till buketter. En fin favorit nu på hösten. CORNEL BRONZE här i mitten högst upp är en äldre favorit av bolldahlia. Den är mer åt kopparhållet med långa stadiga stjälkar. LABYRINTH är en vacker dahlia som varierar mycket i färg, här under Cornel Bronze. Den är flikig, dekorativ med ganska korta stjälkar. JOWEY WINNEY är en dahlia i Jowey-släktet. Alla som jag har provat har varit tåliga och blomvilliga. Den här i mitten är vacker i skiftande nyanser med många lager på lager. TOTALLY TANGERINE syns under Labyrinth och Jowey Winnie med enkla marmorerade kronblad och en mitt som ger den dess karakteristiska utseende. En speciell dahlia som jag tycker mycket om. BELLE OF BARMERA ståtar längst ned till vänster och är en tallriksdahlia som ger höga plantor som blir över två meter liksom PENHILL WATERMELON som syns längst ned i bild. De andra dahliorna i bild är mer buskiga plantor, medan tallriksdahliorna blir stora tunga primadonnor som seglar över de andra. Inte alldeles lätta att ha i buketter, men mycket vackra. Denna färgskala har jag använt mig mycket av i år och jag tycker om den hela säsongen.

OTTO´S THRILL är en av mina äldsta tallriksdahlior i en djup nyans av rosa. Den har stora blommor, men stadiga stjälkar och en av mina favoriter. KARMA CHOC syns längst upp till vänster och är den mörkaste av dahlior som även har ett tjusigt mörkt bladverk. En bra bukettblomma – riktigt dramatisk. CONTRASTE är en av årets favoriter med sina blommor i lila och vitt. Den har långa stjälkar och ger det där lilla extra till en bukett som behöver just lite kontrast. DARK SPIRIT och NATAL är båda tämligen små bolldahlior som är riktigt mörka. Jag har haft Arabian Night i många år, men den ger gärna en illgul mitt och de här är mer mörka rakt genom vilket jag tycker om. Bredvid Otto´s Thrill tronar till vänster WALTZING MATILDA och till höger LARRY`S LOVE. Matilda med sina enkla fransiga rödtonade blommor som är mycket raffinerade har jag plockat massor och haft i buketter. Larry´s Love hänger möjligen lite mer löst när det gäller övervintring, men visst är den fin den med, speciellt när färgerna mattas lite nu på hösten.

Årets vita urval är enorma tallriksdahlian FLEUREL här högst upp. Den har korta stjälkar med den största blomdiametern hos mig i år. Det är inte så lätt att arrangera med den, men det är verkligen en primadonna utan dess like. I mitten några av mina äldsta dahlior – kaktusdahlian MY LOVE till vänster och SNEEUWSTORM till höger. Det är alltid tacksamt att odla några vita sorter till buketter. De här är blomvilliga och pålitliga hos mig som basvara. Mellan dem syns den sort som jag fick som CAFÉ AU LAIT förra året. Det är en liten dahlia med mängder av kronblad. Jag vet inte vilken sort det är, men den är riktigt söt. Längst ned syns CAFÉ AU LAIT när de går mer mot det vita hållet. Fixstjärnan bland dahlior kan skifta mycket i färg och visst är den vacker.

Längst upp till vänster ståtar BREAK OUT som skiftar i rosa och gult. Det är en riktigt fin sort som kommer med många blommor på en stängel, vilket inte gör det till en ultimat bukettdahlia, men den är svår att motstå. Bredvid en annan CAFÉ AU LAIT som drar mer mot det aprikosa hållet. Under dem syns fransiga MYRTLE´S FOLLY som varierar mycket i färg från mer pastelligt till riktigt knalligt. Den får ett närmast fjäderlikt utseende. I raden under syns FOXY LADY som går i rosa och gult, WIZARD OF OZ och MISS SOPHIE. Alla tre är bra i mer romantiska buketter. Längst ner syns GIT`S PERFECTION med sannerligen perfekt lagda blomblad och näckrosdahlian GERRIE HOEK som blivit en enorm blomvillig buske hos mig

Tjugosju primadonnor. Tack för att ni förgyllt mitt trädgårdsår!

5 comments

  1. Wow, så mycket fint!!! Själv tillhör jag kategorin förstagångsodlare av dahlior. Jag ställde ett par frågor här i din blogg i vintras om dahlior och jag bestämde mig för att våga testa att odla. Eftersom jag bor i ett radhus med en ganska liten gräsplätt till så valde jag att odla i kruka och endast tre sorter American Dawn, Eveline, och Otto´s Thrill. Jag fick alla blomma och det var mitt mål. Men den enormt varma sommaren gjorde att de fick mycket stryk, bladen blev bruna och föll av. De har sett förskräckliga ut, men själva blommorna har ändå varit jättefina. Till helgen klipper jag av de sista blommorna och gör en bukett. Sen ska jag gräva upp dom och börja om i vår igen! Tack för att du delat med dig av alla tips och för all inspiration!

  2. Varför blir mina labyrinthdahlior lilacerise? Dom är köpta för att gå i aprikos toner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.