Drömmen om ett växthus IV

1816växthusTjoho, nu har vi beställt växthus! Om tidsplanen håller kan jag fira in min födelsedag där. Med vädret som råder och med ett hus i trädgården på gång är alla blickar riktade utåt. Jag har gjort en symbolisk beställning på det första som skall stå där – en Kungsholmen fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik. Om jag ser framför mig ljumma sommarkvällar i huset med den tänd? Såklart.

1816önskelistaväxthusJag fyller på min önskelista med husrelaterade ting. Önska sig kan man alltid som jag och sonen brukar säga. Jag skulle gärna sträcka ut mig i sextiotalsklassikern från Fri Form av Elsa Stackelberg. Den är så stilig med sina hjul. Loppisoddsen är möjligen inte de högsta här, men man vet aldrig. Maria Emb skriver om att redskapen från Joseph Bentley inte skall tillverkas längre. Så himla synd säger jag som samlar på dem sedan ett antal år. Jag skall titta efter några till i morgon hos plantskola, annars tänker jag nog beställa från någon webbutik som har lager kvar. De är så fina och bra, så mycket tråkigt. I collaget syns även matta/Ilse Crawford och korg/Ingegerd Råman (säljstart 20 maj) från IKEA, vattenkanna/Haws, krukor (önskar mig stora) från Gränsfors och Byarums Bruk, kryddetikett/Granit samt bord från Fermob.

Dream on – hoppas ni har en fin Himmelfärdshelg!

signature

De första pionerna

1816pionPioner är vackra från början till slutet. Lova att ni inte kastar dem för tidigt, utan följer dem hela vägen från knopp till singlande kronblad. Det är även fascinerande att följa färgen som skiftar mycket. De här var djupt mörkrosa när jag köpte dem i förra veckan.

1816pion1Utanför regerar högtrycket och det gröna fullkomligt exploderar. Det är sannerligen en fin tid vi har framför oss nu.

signature

Fyrtal: Sköna maj välkommen

1816fyrtalVarmt välkommen du kära maj som kom med värme och hopp om en glimrande vårmånad. Som vi har längtat och kanske firar med en och annan glass. Om man vill sitta på Svenskt Tenns nya uteservering och sippa iste och äta lokalproducerad glass får man vänta till den 1 juni. Ett roligt koncept och det blir spännande att se om man inreder med firmans utemöbler.

1816fyrtal1I dag kommer Lantlivs specialtidning Sommarhem ut. Jag är aldrig så lantlig på året som jag är just precis nu, så denna inspiration kommer helt rätt i tid för min del. Dessutom är ett av mina favoritsommarhem med i lite andra vinklar.

1816fyrtal2Maj är primörernas tid och jag njuter med fullt påslag. Den svenska sparrisen har inte kommit riktigt ännu, men jag äter av den italienska så fort tillfälle ges. Jag är nyfiken på boken Grön Magi för lite ny inspiration till det gröna.

1816fyrtal3Pionerna är än så länge röda skott ute i rabatterna, men till helgen köpte jag mig mina första för säsongen. Denna förförande blomma är oändligt vacker i alla sina stadier – från hård knopp tills kronbladen singlar ned på bordet. Det börjar spira ute i det gröna och jag ser fram emot att snart kunna inleda säsongen för de älskade trädgårdsbuketterna.

Sköna maj välkommen!

signature

Fredagssvepet 17/16

1716fredag1Vi går mot Valborgshelg. Innan dess tar jag och sveper fram i somriga blåvita toner denna gång – möjligen för att kompensera kylan därute. Håll till godo! Jodå, jag lyssnar faktiskt på lite annan musik än HH även om det varit mycket av den varan det senaste. I dag släpps EP:n och konserter i New York väntar. Det skall bli spännande att höra om setlist där. Dagens fredagstoner blir Lars Winnerbäck.

1716fredag9Frossa i klassiska stråväskor från Tine K. Det är något mycket hoppfullt med denna bild, då tanken på att hänga en sådan väska på axeln är så sammanlänkad med sommarlivet.

1716fredagLexington släpper en tapetkollektion i samarbete med Boråstapeter – se kollektionen här. “Kollektionen består av nio mönster. Alla mönster har namn efter författare som levt och verkat i New England så som Mark Twain som skrev Huckleberry Finns äventyr, Harriet Beecher Stowe som skrev Onkel Toms stuga och Emelie Dickinson som är en av Amerikas främsta poeter. Som ett tillägg finns även två digitala kartor över New England och Boston Harbor, som hittats i en reseguide från 1899. Dessa kan tapetseras som väggdekorationer tillsammans med mönstren eller ensamma.” Tapeterna finns i butik från 21 september och jag kan tänka mig att det finns en bred publik för denna stil. Frågan är möjligen om mönstren är så distinkta så att det skiljer ut dem från andra i genren “New England inspirerade marina ränder”. Pressbild: Boråstapeter

1716fredag8En koll bland kedjorna ger vid handen att det i vanlig ordning är just denna stil som härjar till sommaren. Inte mig emot, då jag aldrig är mer för detta än just precis i randen till att sommarlängtan får fullt spelrum. Lindex hade en liknande variant förra sommaren – då köpte jag ingen – kanske dags nu då när den kommer in.

1716fredag2I stilen ingår även att jag tittar på små väskor i makramé. Kanske får det bli en till sommaren i år och odla mitt lite mer bohochica jag.

1716fredag4Hamam-handdukar kändes så nytt när de började dyka upp för ungefär tre år sedan – nu är de ett etablerat inslag i många olika prisklasser. Jag tycker mycket om dem – smidiga, lätta och perfekta att packa ner. Den här kommer från Indiska.

1716fredag6Jag glömde alldeles bort att titta på de där zinktunnorna från Granit i butik förra veckan. Någon som har koll på känsla och kvalité där? Om jag snöat in på visualisering kring vårt kommande växthus? Naturligtvis.

1716fredag3Danska Elle hyllar Paris i senaste numret – med favoriten Elle Decoration DK som bilaga.

1716fredag5Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Dagens tips: Användbar cape

1716kindofNix, det var inte denna lyxiga cape i cashmere från Joseph som jag sprang på i ett Åhlénsvaruhus till 70 %. Men ni får tänka er modellen – typ lång halsduk med fransar att vira runt sig. På mitt varuhus hängde det ett tiotal, men vet inte hur tillgången är över landet. Den är brun, i 100 % ull från Åhléns egna märke Wera och nedsatt från 999:-. I detta iskalla väder känns det inte som om man behöver motivera ett köp off-season – den blir användbar på en gång. Ett perfekt hemmaplagg att mysa i soffan med. Dagens tips!

signature

Månadens lista – april/16

Med några dagar kvar av april tar jag mig an månadens lista. Håll till godo med min variant av Johanna Bradfords lista.

STIL

1716månadenslista9Jag vet inte hur detta citat har undkommit min blick genom åren, eftersom det i princip sammanfattar vad jag vill med det jag gör. Ibland letar jag efter essensen i det som skrivs här. Hädanefter skall jag blicka ut mot de här orden och finna styrka i dem. Klassiskt kan aldrig bli tråkigt i min bok, utan något som har möjlighet att bli bestående i en värld som snurrar fort.

ORD

1716månadenslista10Håkan Hellström

VINTAGE

1716månadenslista2Det är inte lätt att vara unik i denna värld om det nu är det man är ute efter. Lotta Agaton skriver i senaste Residence om “Loppistrenden är över – här är den nya jakten”. Tanken går ut på att delvis dödförklara trenden med vintage a´la porslinshänder, flaskställ, skyltar och plåtskåp. Nu är det istället dyra, svårtillgängliga objekt från auktionshusen som är på tapeten. För egen del härjar som bekant loppisfebern för fullt, även om jag kanske letar efter andra saker än de som Agaton varit med om att göra så populära. Pendeln svänger alltid för eller senare, det kan man vara säker på. Och i ett tidevarv där vi är vana att dela med oss av våra hem på olika sociala plattformar, blir det svårt att inte få andra att haka på och köpa liknande saker om man är en stilbildare. Då gäller det att finna unikat. Den där egna kompassen, den verkar klurig.

BLOMMOR

1716månadenslista7Denna månad var tid för skira försommarbuketter hemma hos mig. När det har varit kyligt utanför har detta sannolikt verkat som en kompensation i spåren av längtan. Nu närmar sig säsongen för trädgårdsbuketter. Som det skall bli njutbart.

KLASSIKER

1716månadenslista8Nyligen passerade jag en affär här i staden som tydligen säljer produkter från Byaryms Bruk. Jag var tvungen att stanna en stund och titta på Signe Persson Melins Pallisad. Jag har haft med det flera gånger här – en klassiker med andra ord. Kanske skall jag önska mig det som inflyttningspresent till vårt växthus?

MOOD

1716månadenslista5Nu handlar allt om det här igen. Jag vill vara ute och få jord under naglarna. Det gröna är det som berikar mig som mest i detta nu.

DETALJ

1716måndadenslistaVaserna från Lyngby tillhör dem som jag använder mest till buketter. Det är något med den där skenbart enkla dekoren som gör att den alltid passar – stramt eller svulstigt – det spelar ingen roll. Nu kommer det även blomkrukor.

PÅ ÖNSKELISTAN

1716månadenslista3Önska sig kan man alltid som jag brukar säga till sonen. Svenskt Tenns nya skinnväskor är så fina. Jag är framförallt förtjust i detaljerna med handen och acantusbladet som förankrar väskorna i Estrid Ericsons värld.

INSPIRATION

1716månadenslista4Jodå, det kommer nog att bli en del växthusdrömmar även framledes här. Jag samlar på mig inspiration – här från MY HOME – styling Pella Hedeby och fotografi Sofi Sykfont. Den där utsikten kan många av oss inklusive jag bara drömma om, men detaljerna tilltalar mig här. Surfa in hit för fler bilder.

XOXO

1716månadenslista6Äntligen tid för sparris!

Maj – vi ses snart!

signature

Tänker på: Att läsa

1716läsandetI dag har jag varit med sonen på sjukhuset. Han har opererat bort en platta. Den sattes in i hans arm när han bröt den i höstas efter att ha cyklat omkull. Det blir alltid mycket väntan vid tillfällen som dessa. Jag har tagit som vana att lägga ned en bok i väskan när jag vet att jag kommer att få tid. I vårt digitala samhälle blir det tydligt att en bok är något speciellt. Då blir jag fröken tvärtemot som tar det som en princip att sitta och läsa istället för att blicka ned på en skärm. Jag tänker att kanske får det någon att tänka till och bli inspirerad – och framförallt kommer jag själv till skott med läsning av pocketböcker som blivit liggandes här hemma. Om jag bara får en ingång till en bok, så fortsätter jag att läsa hemma. I dag hann jag en bra bit in i Samantha Ellis Mina hjältinnor – riktigt bra – speciellt när man som jag gärna läser om klassiker under livets olika faser. Dagens tips blir alltså läsning på offentliga platser. Jag tror på att synliggöra boken på alla möjliga sätt. Målning av Mikael Peter Ancher.

signature