#slowdecoration

1615rabarberDen där ljuvliga vårdagen i lördags känns långt borta när de isande vindarna regerar här hos mig. Jag laddar för att göra trädgårdsinspiration och att sätta igång med min trädgårdsdagbok här, men det vore inte så dumt om det blev aningen varmare. Vi får hoppas på det till helgen. I väntan på trädgårdsbuketterna – snart kommer kommer de första tulpanerna – plockar jag in en svartvinbärsgren och en liten rabarber. Det där späda grönskan är det som inspirerar allra mest nu i mitten av april.

1615rabarber1Stiliga Hem skrev i dag på sitt Instagram kring #slowdecoration något som jag – inte helt oväntat – genast tog till mig som begrepp. Tanken är att ett hem växer fram långsamt och att det är bättre att satsa på sådant man vill leva med länge, än tillfälliga lösningar. Jag känner i och för sig även igen det som kan bli en konsekvens av det långsamma – frustrationen över att saker och ting inte blir riktigt färdiga. Nu när vi har fått mer i ordning i vårt vardagsrum känns det himla bra. Sannerligen en balansgång det där. Allt har väl sin tid. I vanlig ordning.

1615rabarber2

signature

40 and Fab: 70ies style

Som sagt, det är svårt att värja sig för den rådande 70-talstrenden inom modet. Hur jag än vill köra det där bohemchica med lösa blusar och höga utsvängda jeans så är det inte något som jag ser mig själv i. Det gäller som alltid att finna en egen väg i det hela – att kombinera det som känns mycket nu med det klassiska som alltid är stomme för mig. Jag har sökt stilikoner på Pinterest och hamnade hos Jackie Onassis. Hennes stil är alltid oklanderlig och inspirerande, men nu tittade jag lite extra på hennes sjuttiotalsstil. Och här har jag något att gå på.

1615jackie2-tileHöga midjor, byxor med vidd, långa halsband, skjortor och inte minst kappa och sidensjal. Damigt, chict och tidlöst men med twist – precis som jag tycker om det.

1615fashionEfter denna stilexposé hamnade jag – även det i vanlig ordning – inne hos Hermès för att fönstershoppa sjalar. Jag vet inte hur många år jag har önskat mig en sjal, dessutom varit nära att investera några gånger, men det har aldrig blivit av. Det är lite samma med kläder som med inredning för mig. Tankarna snurrar mycket kring bestående saker som kan användas i många år framöver. Det här är väl ett stensäkert kort i den genren. Nu tittar jag mycket på de smala sjalarna – de s k Maxi-Twilly – och tänker att en sådan där tjusig rosett skulle bli en alldeles lagom sjuttiotalstwist för mig i vår. Måhända dags att göra den där investeringen nu (och kanske omsätta de pengar som jag sparat efter att ha dragit in på ett antal tidskrifter från och med i höstas) eller vara himla snäll och önska sig?

1615fashion1Något sådant där kanske. Den där kappan som jag fann till halva priset och så lite siden på det. Ja tack.

signature

Days & Weekends: 7 a week # 20

1615mypreciousDå tar vi oss an den tjugonde veckolistan här på Days & Weekends. Håll till godo. I samband med utställningen Biosfärens mönster – läs mer om den här och se fyra affischer som ges ut – lanseras Franks Klöverblad som tapet. Mönstret från 1940-talet har aldrig tidigare varit i produktion. Jag som har två rum tapetserade med Franks mönstervärld i större skala, faller såklart som en fura även för den här mer diskreta sammansättningen. Vete sjutton var jag skulle sätta upp den här hemma, men den är fin, så fin. Pressbild: Svenskt Tenn.

1615thebestversion

Stilikonen Chloë Sevigny syns på många ställen i vår – ovan hos The Edit, även vackert i Vogue. Sevigny är även aktuell med en bok  och jag har henne på näthinnan med en himla bra skådespelarinsats i Bloodline som jag nu tittat klart på. 40 and Fab – så klart.

1615nextdoorSå kunde man då äntligen se det första av de återstående avsnitten av Mad Men i söndags på nian. Första avsnittet var en exposé över Donald Draper som kvinnokarl. Jag väntar på mer Peggy och om det är någon som jag hoppas på något annat än The Bitter End för, så är det hon. Många tycker att Mad Men var bättre förr – jag kan delvis hålla med – samtidigt tycker jag att det är få som är så bra på att skildra tillstånd som Matthew Weiner. Jag sitter bänkad.

1615mybedsidetableJag bläddrar mycket i Hem & Antik för tillfället. Inte för att allt tilltalar mig så in i den, men en del gör det – och det finns inte så mycket konkurrens i genren bland magasinen. Jag fattade tyckte för Antikvärlden, men hann bara läsa några nummer innan den lades ner. Storebror Antik och Auktion läser jag också, men den är egentligen lite för samlarorienterad för min smak. Retro har jag köpt några nummer av – men den känns väldigt retro för mig även om jag numera är mycket mer intresserad än tidigare. Jag skulle vilja se något nytt här som förmår samla upp hela trenden med vintage i en tilltalande förpackning för en lite yngre publik. Bild: Från Hem & Antik Facebook. 

1615thekitchenJohanna Bradford aka Tant Johanna säljer sin och makens lägenhet i Göteborg och bilderna snurrar många varv med blixtens hastighet. Johanna lyckas förena det som känns mycket nu med det klassiska i ett stilspråk som jag alltid har tyckt mycket om sedan våra vägar korsades i bloggosfären. Köket med Morristapeten Pimpernel kommer säkerligen vara stilbildande för många framöver – framförallt tror jag att vi kommer att få se mer mörkbetsade detaljer igen. Fotografi: Anders Bergstedt/Entrence. 

1615gogreenSå har jag äntligen fått ner mina Dahliaknölar för att testa att förgro dem inne. Jag har dock inte satt någon Café Au Lait. När jag ser bilder som denna inser jag att jag måste få tag på sådana knölar – en underbart vacker sort. Bildkälla.

1615amoreHimla bra tongångar med Florence and the Machine.

Helenas lista finner ni här.

Med detta hoppas jag att ni får en riktigt fin tisdag!

signature

Måndagstanken: For the love of vintage

Det har knappast undgått trogna läsare av bloggen att jag har fått en nyfunnen geist inför sakletandets ädla konst. Visst har jag sprungit en del i välgörenhetsbutiker och på loppisar tidigare. För många år sedan var det gamla trämöbler som lockade. Jag brukar säga att jag inte har någon DIY-ådra alls, men på den tiden målade jag, sydde lite hjälpligt och satte nytt tyg på stolar. Sedan kom en tid då jag gärna gick och letade efter vackra saker. Jag var mycket inne på lite slitet allmoge i bruksföremål att dekorera köket med. Jag minns bland annat litermått i trä och ett gammalt redskap för att sikta mjöl med som jag hemförde från Gotland en sommar. När vi bodde inne i staden låg Myrorna i markplan. I perioder gick jag trapporna ner och letade, men den där riktiga passionen fanns inte där. När vi flyttade ut till huset skänkte vi massor från förråden dit – så tanken om återvinning och att någon annan kan få glädje av det man köpt var levande. Det stack dock ordentligt i hjärtat när någon kom bärande på barnens spjälsäng en lördag när vi gick ut på staden, sentimental som jag är…

Men nu är jag sannerligen med i matchen igen. Som jag tycker att det är roligt att leta efter fina saker. Det känns som den enskilt största inspirationskällan som drabbat mig på mycket länge. Jag kan framförallt tacka Jenny i Helsingborg som vi besökte i höstas med Decor Life som katalysatorn för denna väg. Så här skrev jag då: “Titta efter någon färg, sa hon. Det är lätt att allt bara flyter ihop när man går in i rummet. Ha några fästpunkt för ögat. Gå närmare vid glashyllan, annars ser man inte det vackra. Se på den här kvalitén, sa hon sedan och lyfte på några svensktillverkade ugnsformar. Sådant får man inte med det nytillverkade. Ha med lite kunskap in och rusa inte efter sådant som alla andra är ute efter. Finn din egen stil även när det gäller vintage. Visst är det skoj med saker som är värda mycket och som man får för nästan ingenting, men det allra roligaste är alltid sådant som man tycker är vackert och som man vill leva med hemma”. I samklang med detta – mina bästa fem i genren for the love of vintage.

1615måndagstanken

1. Jag tror att en av anledningarna till att jag kom in på detta spår just nu i livet är att jag med tiden blivit mer förlåtande i stort. I takt med att de grå hårstråna blir fler, kommer känslan kring Flaws are beautiful. När jag tidigare avfärdade någon liten nagg på en vas eller en rispa på en bricka, kan jag nu tycka att det är precis det som gör att jag vill ha dem här hemma. Jag tycker om känslan av att föremålet har en historia och har varit med tidigare. På ett sätt är det enklare att ta till sig det äldre. Med nya saker tar det ett tag innan de känns som mina, men det jag köper i en välgörenhetsbutik är det bara att gå raka spåret hem och använda på en gång.

2. När jag var yngre drevs jag av en känsla att vilja skapa något eget. Jag kommer inte från en släkt där det finns massor av arvegods, så det har möjligen med det att göra, men jag kände så mycket att jag ville ha något som bara var mitt och som inte var belastat med en historia. Nu kan jag snarare känna tvärtom. Jag söker mig bakåt och undrar mycket över var de föremål som jag nu tar hem har varit med om tidigare. En stor del av detta intresse ligger i att skaffa sig kunskap om föremål. Jag har alltid varit intresserad av design. Nu blir det ännu roligare att läsa på, fortbilda sig och ha med sig nya ögon när man går på loppis.

3. Jag älskar den smältdegel av människor som finns i välgörenhetsaffärer och på loppis. Alla är där. Jag har aldrig känt mig hemma i de riktigt fina affärerna, där det förmodligen ingår i upplevelsen att känna sig utvald och speciell av personalen. Här finns alla människor. Visst är man där på olika villkor och med olika syften, men jag tycker om det totalt oförutsägbara i hela upplevelsen.

4. Jo, helt plötsligt trillade poletten för mig. Det finns så mycket där ute som har varit brukat tidigare – och det kan förenas med mina tankar kring kvalité, form, vackra ting, tidlöshet och handens verk. Heureka liksom. Till slut. Jag tror att det för mig handlade om att just finna min stil i detta. Jag är ingen retromänniska som vill hemmet i femtiotalsstil. Jag är ingen samlare – inte än så länge i alla fall – som letar efter speciella saker att komplettera med. Jag söker helt enkelt vackra saker och det som lockar är mycket just kvalitén som finns i äldre ting. Nu kan jag bli lätt blasé när jag besöker butiker och tänker på massproduktionen – oavsett om det gäller billiga saker eller dyra märkesting. I lördags hittade jag assietter från ett svensk glasbruk som tillverkats på sextiotalet. Priset? Tolv kronor.

5. Framförallt har jag mycket lättare att känna mig nöjd när jag intresserat mig för detta spår. Behållningen av vinsten går ofta till välgörande ändamål och man återanvänder saker som redan finns. En stor del av lockelsen ligger i att fara fram med sina hökögon på hyllorna. Ofta finns det inte något, men ibland stannar blicken till – och där står det något som man vill ha. Rushen är total – och en helt annan än när man går in i en vanlig affär och tar ner en sak från hyllan.

Old is the new new.

signature

Fredagssaker

1515fredagLite från ovan denna påsklovsfredag. Triss i fina fynd. Ja, jag vet att jag kommit in i sällsamt fint flyt just nu – man vet aldrig hur länge det varar – så det är bara att go with the flow. Skultunaängel, liten Kaymetbricka och finfin tennkruka. Jag ser att de första pionerna nått Stockholm – här får vi nöja oss med skirt grönt som är det som inspirerar allra mest nu. Telefonen är alltid nära som värd för #fotoutmaningapril2015 på Instagram, tillsammans med Raw bites – denna med lakrits blev dagens och ett gäng tidningar – här uppslag från Hem & Antik. I brevlådan låg Lisa på landet som blir helgbläddring. Nu väntar jag bara hem sonen som varit borta i Norrland en vecka tillsammans med en vän. Sedan firar jag fredag för fullt. Trevlig helg till er!

signature

Lite efter påsk

1515postpåsk7En fin påsk var det denna gång, men med mycket saknad efter liten son som varit borta sedan Skärtorsdagen. På fredag kommer han hem. Jag tycker om att ha min flock samlad runt mig, det är en sak som är säker. Jag sveper fram med några fina från hörnan i påsk, nu när jag har ätit upp den sista biten av tårtan. Det där stadshuset i Simrishamn i senaste Sköna Hem – ack, ack, ack. Jag när en gammal dröm om att en gång bo i en pittoresk äldre stadsmiljö med innergård och klätterrosor. Inredningen är stundtals lite väl franskt lantromantisk för min smak, men huset som helhet. Helt fantastiskt. Bild från Sköna Hem:s Instagram.

1515postpåsk1Så har jag försökt att kicka igång min modenerv med några nya magasin i genren. Viktigt att matcha omslagen med högtiden – titta bara på den där mimosakvisten :).

1515postpåskPåskharen kom minsann även till mig. Jag samlar på mynt i små gröna påsar för att göra lite större investeringar framöver.

1515postpåsk5Kahls svarta påskte med passionsfrukt och bergamott är en riktig höjdare. Passa på och smaka innan det försvinner från hyllorna. Mugg av Åsa Lindström. Kanske en hatt på kjol i sommar?

1515postpåsk2Jodå, visst har jag fastnat i Bloodline som jag hade med på listan här. Jag håller med Anette på Inredningshjälpen – tjusiga miljöer och visst skulle man kunna tänka sig lite Key West minus familjedrama.

1515postpåsk3Ett snabbt varv i stadens Välgörenhetsbutiker på Skärtorsdagen blev en riktig guldgruva. Jag har sneglat på Kaymets brickor ett tag – brittisk produktion sedan 1947 och nu i större relansering – men de kostar en slant och är inte alldeles lätta att få tag på. Jag blev därför såklart himla, himla glad över att hitta en i fint skick för sextiofem kronor. Påskens – sommarens – alla tiders bricka i huset. Bild från Etsy.

Processed with VSCOcam with h3 presetSå blev det i vanlig ordning den här klassikern, tillsammans med ljusgula fjädrar i björkriset. Men även en orange och aprikos tonOch äntligen mer sol och ordentlig fart på trädgården igen. Nu vänds blickarna utåt på allvar. En ny säsong framför oss. Alltid lika hoppingivande och roligt. Hoppas att även ni hade en fin påsk!

signature