Days & Weekends: 7 a week # 23

1915rightnowDå har vi den första tisdagen i maj. Håll till godo med den tjugotredje 7 a week. Jag håller med Ebba von Sydow. Om man är aningen osunt intresserad av kungligheter så är det himla skoj att tippa namn. I lördags fick Storbritannien en ny liten prinsessa. Jag klappar mig för bröstet då jag gissade rätt på alla tre namnen. Score :). Charlotte skall flickebarnet heta, tillsammans med Elizabeth och Diana. Inga direkta högoddsare möjligen när man har följt spekulationerna innan, men ändå roligt när man är nörd i kungligheter. Säkerligen mycket speciellt att namnge då det är en prinsessa, men alltid roligt med namn tycker jag. Mina barns namn har två helt olika berättelser. Annas namn kom till då jag låg på BB och tittade henne i ögonen den där första natten. Jag hade inte alls tänkt på namnet innan, det bara kom till mig. Henrik var en Henrik så fort jag fick veta att jag var gravid. Elisabet eller Henrik. Tvärsäker. Och som tur var så var han en perfekt liten Henrik också. Babysouvenir från Kensington Palace.

1915andfabSom jag tycker om detta omslag till danska Cover. Jag skulle inte se klok ut i en sådan där gul hatt, men hela bilden osar sommar på ett sätt som är omöjligt att inte tycka om.

1915weeklyJag: Nu har de kampanjpris på kaffemuggar här. Kan du komma och titta? Han: Det duger bra med de som jag har. Jag: Men de är ju så himla gamla och slitna. Han: Vi behåller dem. Jag: Kom hit och titta i alla fall. Han: Mm, kanske. Alltså, kaffe i detta hus får ingen vidare kärlek alls av mig. Jag kan knappt hantera kaffebryggaren och de där muggarna har liksom hängt med i många år utan att jag har ägnat det så mycket uppmärksamhet, eftersom jag alltid dricker te. Men helt plötsligt ser man något. Och jo, det blir nog bra med ungefärligen samma modell igen – nu med aningen bättre finish.

1915eyesonEn förlorad värld har precis kommit ut i nyutgåva – läs om den här och här. Jag sätter såklart upp den på min klassikerlista. Och tänker att jag nog måste se om TV-serien också.

1915themesongAlbumet kommer snart. Just nu blir jag glad av denna.

1915homesweethomeDe sötaste anteckningsböckerna på länge som hittills innehåller några fagra tankar om trädgården. Ett träd är på gång. Bland annat.

1915embracetheseasonGrillsäsongen är här. Jag omfamnar den fullt ut. Bild: Egen bild för IKEA 2013.

Helenas lista hittar du här.

Med hopp om en fin tisdag!

signature

Måndagstanken: Klackskor

Det har snurrat runt lite i huvudet sedan Valborgsmässoafton. Då jag gick på staden och bet i det där sura äpplet och köpte mig skor. För jag är ingen skomänniska alls. Men ibland måste man ju. Det finns säkerligen flera anledningar till att jag inte är så där speciellt förtjust i skor. Jag tycker om andra accessoarer, men det där med “must buy shoes” och hela fetisch-grejen i SATC gick mig liksom spårlöst förbi. Nummer ett. Mina fötter har alltid varit lite märkliga. Det är inte bara att gå in i en affär och köpa skor, för det mesta passar inte så bra. Nummer två. Jag är i grunden lite för praktisk för att tycka att det är helt okej med flådiga skor. Jag ser mest massor med hinder som regn, lera och annat i den genren. Nummer tre. Och det är här som skon klämmer (sic!) i tanken nu då. Jag är lång. Jag sa alltid att jag var 179,5 cm förut med samma logik som prissättning på 999:- istället för 1000:- Då kunde jag liksom räkna mig till 170-gänget, istället för att beträda 180-ligan. Nu har jag släppt den tanken och omfamnat mina 180. Det var ju på tiden kan man tycka.

Där gick jag och provade i skoaffären. Två praktiska svarta skinnskor. Ett par klassiska ballerinor. Ett par spetsiga loafers. Platta. Såklart. En försäljare kretsade lite kring mig och konverserade artigt. “Det är ju praktiskt att de där skorna saknar klack. För du är ju så lång, så du behöver inte det”. Jag hmmade lite. Och var för glad för att inte köpa de där skorna som jag äntligen funnit och som passade mina fötter. Men som sagt. Sedan började det gnaga lite. Och jag kände mig som en obstinat fyrtiotvååring som hade god lust att gå tillbaka med de där platta skorna och köpa ett par riktiga klackskor bara för att. För det kanske var precis det som jag behövde. Hur kunde hon veta det?

1915citat

Såklart en harmlös kommentar av någon som ville sälja skor, men ändå inte. När jag kom hem läste jag Jonna Bergs krönika i senaste Style By. “Ända sedan jag började gå i högklackat för 20 år sedan har det fascinerat min omgivning. Anledningen? Jag är 180 centimeter lång – utan klackar. Det faktum att jag, trots min ståtliga länge, ändå väljer att maxa den uppåt tio centimeter har lett till att frågor kring mitt användande av högklackat är bland de vanligaste jag fått under min karriär (du är ju så lång). Vilket, vid närmare eftertanke, är helt stört. Vilket i sin tur har lett till att jag betraktat mitt bärande av högklackade skor som en feministisk krigshandling – varför skall en kvinna inte få vara lång? Varför ska inte jag kunna ha de finaste skorna jag vet på mig, bara för att jag då skjuter upp och blir längre än många män (och därmed okvinnlig)? Det är ett faktum att alltför många ladies i min längdliga vantrivs med en feature som är helt omöjlig att göra något åt. Jag konstaterar sorgset att även detta, som så mycket annat, är en patriarkalisk syn på kvinnor som är förminskande – långa kvinnor ska inte behöva känna sig manade att kröka i ryggen för att samhället hellre ser kvinnor som nätta.” Bild.

Word känner jag. Word. Som jag skulle behövt läsa och ta in det när jag var yngre, istället för att gå och kröka min rygg i alla dessa år. Jag växte över en sommar. Men växtvärken kom även en jobbig tid där en del tyckte sig se som sin uppgift att tala om för mig hur märklig jag såg ut. Nu har jag rätat på mig, men många år av dålig hållning har fått mig att ha ont. Vete sjutton om det av den anledningen är speciellt praktiskt att lära sig att gå i högklackat nu, men i tanken gör jag det. I tanken bryr jag mig inte ett spår om jag skjuter upp från flocken och syns ännu mer. Nästa gång en skoexpedit säger till mig att jag inte behöver klackar, skall jag säga att jo, det gör jag visst. Hämta hit några kartonger, så skall jag visa dig hur tjusig jag blir i dem. Jag är minst etthundraåttio centimeter lång. Och äntligen är jag vän med det.

signature

Trädgårdsdagbok vecka 18/2015

Varje vår så här dags tar jag fram den där trädgårdsskissen som gjordes av en anläggare våren 2009. När vi nyanlade trädgården – här fanns bara lera när vi flyttade in i huset hösten 2008 – var vi två riktiga trädgårdsnoviser. Vi visste i princip ingenting om det gröna – möjligen att vi ville ha en gräsmatta så fort som möjligt. Vi anlitade en trädgårdsanläggare från trakten som ritade upp de stora dragen. Utgångspunkten då var inga rabatter, lättskött och önskan om en form till tomten. Vi gick inte vidare med växtförslag den gången, utan nöjde oss med en grovskiss som sedan var utgångspunkt för det konkreta arbetet med tomten. Vad jag framförallt minns av den tiden är att energin inte riktigt räckte till alla beslut som skulle tas. Det var lite som om luften gick ur när vi var klara interiört och sedan var det en hel tomt att ta tag i också.

1815trädgårdsdagbok8Nu sitter jag här några år senare med ett brinnande trädgårdsintresse. På ett sätt är jag glad över att det hela fick växa fram och att vi nu har växter som jag tycker om, inte som någon annan valt. På ett annat sätt kan jag känna att jag skulle vilja börja om lite. Tänk att få hjälp av en anläggare nu, med alla dessa kunskaper och intresse som vi har tillägnat oss under åren. Det är för all del inte för sent – jag överväger att ta in någon igen för att få nya idéer till några problemområden. Vi får se var detta landar.

***

För nu finner jag inspiration hemma hos min vän Karin, som är en av mina gäster i trädgårdsdagboken denna säsong. I dag får vi höra lite om hennes trädgård, gröna inspiration och besök av landskapsarkitekter.

1815trädgårdsdagbok7Karin, kan du berätta lite om er trädgård och ditt trädgårdsintresse?

Vi har hus och trädgård från 1920-talet beläget utanför Stockholm. Tomtstorleken är 640 kvm. Vi köpte fastigheten år 2000 och vi har renoverat på huset i ett drygt decennium. Trädgården har vi bara försökt hålla i schack. Härom året väcktes dock trädgårdsintresset. Jag kände att vi kan göra mer med trädgård vi har, och som vi inte nyttjat till dess fulla potential. Under 2014 fick vi ett oväntat startskott då instagramkompisen @annahellgren1 kom hit och tittade på trädgården. Hon skickade därefter över en jättefin skiss med idéer på vad hon tyckte vi kunde göra. Från hennes idéer började vi fixa en hel del under sommaren 2014. Vi målade grunden, satte upp armeringsnät under altanen och planterade murgröna och rosor, byggde in soptunnorna, ordnade den grusade infarten och planterade häggmisplar på framsidan.

1815trädgårdsdagbok6Jag kände ändå att jag ville göra ännu mer. Jag vill ha mer strukturer i min trädgård. Under denna vinter har vi upptäckt att grunden behöver omdräneras och vi måste bita i det sura äpplet och få detta utfört. Omdräneringen kommer nu att ske i augusti. Efter omdräneringen kommer vi ha grus runt huset med 50 cm och vi kommer få en ny yttertrappa som gör att man lättare når trädgården. Strax före jul 2014 pågick P3:s Musikhjälpen. Till förmån för Musikhjälpen hade konsultföretaget Grontmij (som jag dessutom råkat jobbat på en gång i tiden) en auktion där de auktionerade ut hjälp av två landskapsarkitekter under en hel dag. Jag vann denna auktion till ett bra pris! Det kändes jättebra att skänka pengar till ett välgörande ändamål och få proffshjälp med vår trädgård.
1815trädgårdsdagbok5
Vad inspirerar dig i det gröna?
Oj oj! Det är mycket. Engelska trädgårdar och hela den brittiska trädgårdskulturen, men även trädgårdar i Holland. BBC-programmet Gardener’s World som leds av Monty Don tillsammans med Monty Dons andra tv-program Big Dreams Small Spaces (vilket har sänts på Kunskapskanalen under våren), radioprogrammet Odla med P1 samt poddradioprogrammet Trädgårdspodden. Bild: Zetas Trädgårdar och Monty Don.
1815trädgårdsdagbok10
Jag inspireras av barockträdgårdar, Wij trädgårdar, Trädgårdsföreningen i Göteborg och Slottsträdgården i Malmö. I Stockholmsområdet är Zetas trädgård, Ulriksdal och Rosendals trädgårdar favoriter. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell – som nog är mer känd utomlands än i Sverige – är en stor inspiratör, liksom innergården på hotellet Ett Hem, som just nämnde Ulf Nordfjell ritat. Jag har haft lyckan att besöka hotellet två gånger. I stort kan man säga att jag gillar trädgårdar med tydliga strukturer och exempelvis formklippta saker. Bild: Ett Hem och skiss av Ulf Nordfjell/Chelsea Flower Show.
1815trädgårdsdagbok3
Nu i april var det dags för besöket av landskapsarkitekterna för att få en ny trädgårdsdesign. Maria Strand och Fredrik Hast från Grontmij kom ut till huset en dag för att inspektera trädgården och lyssna på de idéer som Karin med make hade. Innan besöket hade arkitekterna fått inspirationsbilder och material som visade på den stil som familjen tycker om.
1815trädgårdsdagbok
Nu har ni fått hjälp av landskapsarkitekter som ritat en skiss för er trädgård – hur har du upplevt denna process?
Arkitekterna var väldigt lyhörda under projektets gång. De lyssnade in våra önskemål och ritade förslag som vi haft möjlighet att revidera och plocka ut russinen innan vi sett slutresultatet. Det har varit en härlig upplevelse som hjälpt oss komma vidare med en plan för vår 20-talsträdgård. Framförallt tycker jag om de strukturer som de ritat upp och de flesta växtidéer som de föreslagit är också i linje med det som vi tycker om.
Vad blir nästa steg i trädgården?
Det svåraste är nog att vi inte kan göra så mycket omedelbart. Vi måste avvakta omdräneringen som kommer att förstöra allt ett par meter runt huset.
1815trädgårdsdagbok9Jag, liksom familjen, får således hålla oss på sträckbänken för att få se några konkreta resultat av trädgårdsdesignen. Till skillnad från vår utgångspunkt här som var platt lera och som behövde ritas från grunden med tomtpinnar som struktur, har Karin en befintlig trädgård att utgå från. Fördelen som jag kan se är att det finns större uppväxta träd som ger tak och inramning. I skissen är det intressant att se att Karins tankar om den raka strukturen får stort spelrum, samtidigt som några böljande linjer balanserar upp det kantiga huset. Det är även roligt att se så detaljerade växtförslag som passar olika förhållanden gällande skugga och sol. Det är verkligen ett slags stort recept för trädgården där man kan sätta samman ingredienserna och få ett formstarkt resultat.
***
Jag lär återkomma till trädgårdens form och struktur under säsongen på olika sätt. För nu säger jag tack för inspirationen Karin och för att du delade med dig av detta steg i er trädgårdsresa.
signature

Days & Weekends: 7 a week # 22

1815myprecious

Månadslista i går, tisdagslista i dag. Listigt värre i inledningen av denna vecka med andra ord. Håll till godo. Mitt älskade snäckhalsband hänger på kroken i sovrummet och bidar sin tid. Det var en del av min uniform förra sommaren – till slut skapade jag en tagg på Instagram som jag kallade #inteutanmittsnäckhalsband :). Jag kör mitt i repris, men om man är ute efter något liknande så finns detta hos H&M.

1815thebestversionDe där förgyllda speglarna som var vanliga på sjuttiotalet kittlar på loppis just nu. De är ofta dekorerade med löv och slingrande blommor. Jag har inte känt bingo riktigt än, men är inte alls främmande för inköp om jag finner den där rätta. En ny fin variant finns hos H&M Home.

1815nextdoorJag har plockat den första trädgårdsbuketten, men snart kommer det att finnas betydligt mer material att komponera dem med. Pionsäsongen står där och knackar på. Jag har inte köpt mina första ännu, än mindre plockat dem såklart, men det är verkligen en njutning att se fram emot. Egen bild.

1815mybedsidetableSå kom jag då in i ett svindlande mood igen, efter att ha sett filmen förra veckan. Nu blir det Heathcliff och Catherine igen i skriven form. Jag läser denna översättning - missa inte förordet av Karin Johannison.

1815thekitchenSäsongen för sparris är här – hurra! Den svenska låter vänta på sig ett litet tag till, men nu finns det italiensk att frossa i. Sparris är en av mina absoluta favoritgrönsaker – i kväll blir det den här klassikern. Bild: IKEA – Livet Hemma/Roland Persson.

1815gogreenNär alla blickar riktas utåt igen vill jag läsa om trädgårdens idéhistoria. Jag står så långt bak på bibliotekets reservationslista för Ambjörnssons bok, så det kanske får lov att bli en investering om jag skall läsa den snart. Och i kväll tittar jag på Trädgårdstisdag på SVT.

1815amore

Ljungbergs relanserar Poème d’amour av Stig Lindberg. Mönstret kärleksdikten ritades 1947 och är ett av Lindbergs mest kända mönster. Nytrycket är ingen direkt överföring av originalet, utan en tolkning som jag förstår det hela. En amore-kudde. Ja tack.

Helenas lista hittar ni här.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin tisdag!

signature

Days & Weekends: Månadens lista – april

April närmar sig sitt slut. Jag samlar mig till en månadslista som är min egen version av Tant Johannas. Håll till godo.

OUTFIT

1815månadenslista5Än så länge har jag endast haft mina Birkenstock kortare stunder på altanen, men snart så. Jag tycker alltid om fotriktiga skor och modet med tofflor på staden har varit något som jag har anammat fullt ut, speciellt med varianten i lack. Casual snyggt tycker jag, speciellt här i kombination med den där åtråvärda bucketväskan.

ORD

1815månadenslista4Klassiska ord. Klassisk sanning.

VINTAGE

1815månadenslistaBland mina loppade saker den här månaden, är jag lite extra glad över mina brickor från Kaymet – den lilla kan man se här. Det brittiska företaget som varit igång sedan 1947 och nyligen relanserats för brickornas brickor. Om jag skulle ha något emot att springa på en serveringsvagn från samma företag? Nej, inte alls…

BLOMMOR

1815månadenslista1Min första stora förälskelse i tulpanerna inträder vid Nyår. Aldrig känns de väl så hoppingivande och krispiga som precis just då. Men det finns en andra våg. Och den inträffar nu när de börjar blomma i trädgården. Bland narcisser och äppelgrenar ståtar skönheterna där. Jag måste plantera ännu fler i höst.

KLASSIKER

1815månadenslista6Jag har önskat mig ett klassiskt bryggerimöblemang från Grythyttan i många år. Vi gungar numera fint under sommaren, men för de där första solstrålarna som träffar näsan på våren när man bara sitter ner en kort stund – ja då skulle jag gärna vilja ha ett litet bord med tillhörande stolar för caféfeeling vid huset.

MOOD

1815månadenslista3Aldrig är det så mycket kraft i mina planer för det grönas om precis just nu. Det gäller att hålla fast vid den känslan och få så mycket som möjligt gjort under denna period, för jag vet att entusiasmen avtar och njutningen av att bara vara tilltar ju varmare det blir. Vad vore man utan alla sina planer? Blott intet. Bildkälla.

DETALJ

1815månadenslista2Den där bården på krukorna från Bergs Potter som blivit omåttligt populära denna säsong. Jag tycker att den är så himla vacker.

PÅ ÖNSKELISTAN

1815månadenslista10På tal om krukor – ett par sådana här klassiker från Byarum kan man alltid drömma om som entrépjäser. Med tanke på priset förblir de en skön grön dröm, men det går alltid att hålla ögonen öppna för liknande på andrahandsmarknaden. Jag hoppas på svart tungt i någon form för trädgården denna säsong.

INSPIRATION

1815månadenslista7

XOXO

1815månadenslista9

Sköna Maj – välkommen!

signature

Fredagssvepet 17/15

1715fredagssvepJag hamnade i för mig ett tämligen sällsynt grafiskt uttryck denna gång. Jag skyller på en blus och en ljusstake :). Håll till godo! Emma Elwin frontar så fint för Gina Tricots kollektion i hållbara material. I vår stad hade de dock fullständigt slarvat bort denna fagra kampanj. Man fick gå och leta sig fram till vad som kunde tänkas ingå i det s k The Good Project.

1715fredagssvep1Till slut fann jag min väg till blusen Weronika. Felstavat där med ett k, men såklart att jag måste bära denna :). Fint fall i oversize – kan bli en favorit framöver.

1715fredagssvep2Mycket grafiskt och mycket danskt för att vara jag, men för femton kronor kunde jag gott kosta på mig detta uttryck. Ljusstaken av Jens Quistgaard är en klassiker som fungerar lika fint som en liten skulptur som en ljusbärare.

1715fredagssvep9Ny tjusig affisch från Mats Gustafsson-utställningen på Röhsska.

1715fredagssvep7Jag tycker om Afroarts kuddar och har några stycken i soffan här hemma. På tal om skulptur, nästan de vibbarna i detta taktila uttryck med vecken som ger en speciell struktur till kudden.

1715fredagssvep6Jag spanar alltid efter ballerinor. H&M har läderskor i sitt premiumsortiment, men jag har inte provat dem. Någon som testat?

1715fredagssvep5Sommartider innebär badtider. Jag personifierar badkrukan numera och är ingen som hyllar strandlivet alls. Men en kaftandam kanske jag kan bli trots allt? Filippa K är på gång med en badkollektion. Via Mia Anderberg/Lovely Life.

1715fredagssvep4Och kanske blir sanden lite, lite roligare med denna filt från Le Kiosk. Ekologisk bomull med retrofrans – jo tack.

1715fredagssvep3The Weekends med Urban Cone blir fredagstonerna i dag.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Trädgårdsdagbok 2015

Varmt välkomna till min trädgårdsdagbok 2015! I år tänker jag ha en fast kategori kring trädgård här på bloggen. För att göra det hela ännu roligare, har jag fått med mig tre vänner och Instagrammare på tåget som kommer att medverka här på olika sätt under säsongen – Karin i Stockholm, Jenny i Helsingborg och Ann-Charlotte med bloggen Stiliga Hem i Stockholm, men framförallt med sommartorp i Östergötland. Nästa vecka tittar vi in hos Karin som har haft besök av landskapsarkitekter för att få lite nya idéer till sin tjugotalsträdgård. Jag kommer att ställa nyfikna frågor kring den processen och i samklang med det fundera lite över vad vi skall hitta på här i vår trädgård som vi nu haft i sex år. Jag känner på mig att det kommer att bli en riktigt fin grön säsong i år. Ni hänger väl med?!

1715trädgårdsdagbokHär hemma hos oss går det riktiga startskottet för trädgården när det är dags att klippa rosorna. De klassiska musöronen på björkarna kom under några dagar här i Linköping. Det känns alltid symboliskt att klippa ner de torra grenarna och att se de små bladanlagen som är på gång. Vår entrérabatt var den allra första som grävdes ut hösten 2011 – se bilder på det här. Vi satte ner mina första rosor här – Iceberg och Louise Bugnet – så därför känns det alltid lite extra att se just de här exemplaren en säsong till.

1715trädgårdsdagbok1Iceberg – se bilder i blom här – är en blomvillig, lättskött sort. Jag har sett att den avfärdas av kategoriseringen i de lite finare plantskolorna, men jag kan bara rekommendera den om man vill ha en pålitlig rabattros. Den doftar svagt, ser ut som en klassisk ros och är vacker att ta in till buketter.

1715trädgårdsdagbok2I denna rabatt har vi även trädgårdens enda buxbom som nu fått komma fram från vintertäckningen med säckväv. Jag hade planer på mycket buxbom som rabattkanter med mera, men så kom den där fruktade svampsjukan som gjorde att plantan inte såldes ett tag. De här exemplaren köpte jag innan och – peppar, peppar – de växer på fint. Klotformen är alltid tacksam som grund i trädgården. De här klipper jag till Midsommar när rosorna gödslas en andra gång.

1715trädgårdsdagbok3Man måste älska pionen i alla dess stadier. De där röda skotten som skjuter upp ur jorden och som bär på de där fluffiga bollarna. Lika hoppingivande varendaste vår.

1715trädgårdsdagbok4Min andra solklara vårfavorit är såklart rabarbern. Skotten går i samma röda ton som pionen och snart går det att skörda till årets första paj.

1715trädgårdsdagbok5I Skåne har man hunnit längre såklart. Jenny i Helsingborg har redan ätit den första tallriken rabarberkräm. Det är något alldeles speciellt. Med de där första.

Våren är här.

signature