Den första söndagen i oktober

4015söndagVi har haft en särdeles fin brittsommarhelg denna första i oktober. Även om värmen varit på visit nu, börjar det dra ihop sig därute. Min inspiration har dragit sig inåt och det är dags att samla ihop för säsongen. Jag glädjer mig åt två trädgårdsstolar som jag köpte på loppis. Sirliga med förhoppningar om det som komma skall. Sitsarna behöver ses över, men grunden är fantastisk vacker. Jag tänker mig dem i vårt växthus/uterum som faktiskt kan vara på gång till våren. Att vi skall är nog klart – nu måste vi bestämma vad och hur. En nog så angenäm uppgift att ägna sig åt under den kallare årstiden.

4015söndag1Kastanjer är höstromantik och barndomsminnen för mig. Jag hade inte de där dubbla Game and watch som jag drömde om, men vete sjutton om min plastpåse med kastanjer som insamlades på rasterna under det gamla trädet, inte kunde mäta sig med de flestas. Ihärdig har jag alltid varit och sedan dess är det som sagt nästan omöjligt att gå förbi ett träd utan att stoppa några bruna i fickan.

4015söndag2Tack ska du ha, första helgen i oktober. Du har varit fin.

signature

Lördagsplock

4015lördagsplockVinden har stillat sig och vi har en ljuv brittsommardag här hos oss. Jag har hittills varit på loppis och årets sista Bondens marknad. Jag har ätit amerikansk brunch på lokal favorit och ikväll väntar middag hos vänner. En dag att spara på redan nu. Veckans lördagsplock blir en blandning av grönsaker, fyndad mässing och tenn, fler tulpanlökar, säsongsfavoriten skimmia från torget, uthämtat paket med bland annat Agatha Christie-noveller och senaste numret av Residence – riktigt bra med bland annat drömmigt växthus. Hoppas att även ni har en fin lördag!

signature

Fredagssvepet 40/15

4015fredagVi går mot den första helgen i oktober. Den här veckan blev lite speciell med sonens armbrott, men vi hoppas på att det snart känns lite bättre och att helgen kan bli fin både för stora och små. Håll till godo med veckans version av svepet. Vi börjar med Emma von Brömssens tapetkollektion för Eco Wallpaper. Jag tycker mycket om von Brömssens mönstervärldar och har bland annat kudden Stäpphöna här hemma. Pressvisningen hölls i en lägenhet som snart kommer ut till försäljning – se vackra bilder från lanseringen här hos Kristin på Krickelin och se bilder på lägenheten här. Fler bilder på tapeterna finns hos Emma von Brömssen här.

4015fredag2Kanelbullens dag på söndag minsann. En dag av vikt. Bild från IKEA/Livet Hemma Fotograf: Roland Persson.

4015fredag5Ett oktobersläpp som jag ser fram emot – kreatören och konstnären Cilla Ramneks Från Ateljén. Här utlovas kreativt kaos och experimentlusta i den Ramneksa världen, vilket jag tror kan bli mycket spännande att följa.

4015fredag1Det är kastanjetid. Babes in Boyland har fångat det på sitt karakteristiska stämningsfulla sätt – se fler bilder här.

4015fredag3Nordsjö har presenterat Color of the Year 2016. Denna gång blev det Ohre Gold.

4015fredag4Svenskt Tenn lanserar fem vaser av Josef Frank som ritades 1957. De blåses på Skruf Glasbruk och jag blir åter glad för att det svenska hantverket får vara i fokus. Vaserna är en hyllning till Estrid Ericsons höstutställning 1940 och visas i en ny miljö på Strandvägen. Jag är förtjust i såväl blommor som vaser och kan relatera till Ericsons ord: “Vaser kan man aldrig få för många, ty vasen måste vara vald till blommorna; de kommer annars inte till sin rätt. Man borde därför ha nästan lika många vaser som det finns arter av blommor”. 

4015fredag6Ett av helgens “titta-på” får bli dokumentären om Iris Apfel  – stilikon med de bästa orden – som Helena tipsade om tidigare och som nu finns på Netflix.

4015fredag8Tid för de svenska päronen. Jag tänker mig Vanilj och päronkaka ur denna bok – får återkomma om det smakar galant på tallriken.

4015fredag7

Seinabo Sey

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Nyckel

4015skultunasmyckenBarnen har de främsta nycklarna till hjärtat. I tisdags eftermiddag cyklade Henrik omkull och efter en ambulansfärd konstaterades armbrott. Nu ligger han uppe på sitt rum med gipsad arm och tittar på film. Ett ögonblicks verk, ett mammahjärta som led när han hade så ont, men samtidigt tacksamhet över tiden på sjukhuset och att han blev så väl omhändertagen. En stilla torsdag, denna första i oktober.

Fint armband från Skultunas nya kollektion med damsmycken “The Key collection” av Kajsa Avila. Inspirationen kommer från den klassiska kontorsljusstaken och jag tycker om detaljen med nyckeln. Kollektionen släpps senare i oktober.

signature

Tänker på: Kreativ inredning

Ulrika som bloggar på Seventeendoors hos  Lovely Life skrev en krönika i går “Om att gilla samma typ av saker”. Jag läser alltid krönikorna med intresse och glädjer mig i vanlig ordning åt mer diskussioner och tankar i genren. Jag tog mig an det där om likriktning innan jag somnade i går och sedan har jag inte riktigt kunna släppa det. Det där gnagande kring att det är dags att gå vidare. “I´m moving on” hela vägen liksom. För jag känner att den här typen av diskussioner om flockdjur, vem som är först med något, blogghem som lite av ett showcase för det senaste, är lite av en återvändsgränd där vi lätt fastnar och står och stampar. Jag är själv en lika god kålsupare och har ägnat mig åt diskussioner i linje med detta här på bloggen och i andra sammanhang. Jag har gärna markerat att jag minsann haft saker långt innan de blev trendiga och fanns hos många. Det är inte heller så “att ingen vill veta var du köpt din tröja” utan kommentatorsfält på Instagram fylls ofta med “var kommer mattan från? var hittar jag den där ljusstaken? var har du köpt det underlägget”. I vårt konsumtionssamhälle är vi vana att tänka i produkter. Det är tacksamt och det är onekligen intressant att reflektera kring hur trender sprider sig och vad det är som just i detta nu får många människor att fatta liknande köpbeslut. Jag förstår också att många i säljbranschen är intresserade av dessa fenomen, för att kunna rikta marknadsföring och liknande. Men jag tycker ändå att det är dags att lyfta blicken en aning här.

4015tänkerpåJag vill ju så gärna tro att vi har kommit lite vidare. Att vi är på väg framåt från den lite strandade diskussionen om “det personliga hemmet” och vad det är. Att det faktiskt inte primärt handlar om vilka prylar man har, utan hur man sedan skapar ett sammanhang till dem. Det är det jag är intresserad av – det kreativa projektet i inredning. Det är egentligen ointressant om man köper en likadan lampa – stilen och den estetiska blicken går ändå inte att bara lägga ett karbonpapper på känner jag.

För egen del vill jag utveckla de tankar som jag förde med mig in i projektet Decor Life som jag hade med Tina på Peppar & Vanilj förra hösten. Projektet vilar på obestämd framtid, men tankarna förs vidare i andra sammanhang. Jag känner att min käpphäst kring Inredning som berättelse är något att gå vidare med. När jag surfade runt för att finna en bild till denna text hamnade jag på orden från den amerikanska inredaren Charlotte Moss. “An empty room is at story waiting to happen, and you are the author”. Det är lite detta jag är ute efter. Den kreativa processen. Livet i inredningen. Det egna ögat på gestaltningen. Här vill jag vidare. Det känns som om vi har diskuterat färdigt vem som härmar vem, vem som egentligen kan hävda att den har ett personligt hem eller vem som var först på bollen med en speciell lampa. Låt oss gå vidare till roligare saker. Det handlar inte bara om prylar, utan om något större – vår egen berättelse.

signature

Den sista söndagen i september

3915söndagsbildSå var det söndagskväll igen efter en helg med min beskärda del av loppis (på bilden upphittad Rainmankaraff från Skruf som fick bli vas hos mig för fyrtio kronor) magasinsbläddrande, vän, skogspromenad, höstmat – viltfärsbiffar, gratäng och plommon bland annat, inköp av vinterskor till något motvillig son, lite höstfägring på trappan och liknande bestyr. Solen har värmt oss här. Tack för denna septemberhelg.

signature

Fredagssvepet 39/15

3915fredag4Vi går mot den sista helgen i september. Men först – ett fredagssvep. Håll till godo med veckans version. Jag börjar med en sådan där höstromantisk bild som får mig att välkomna kylan för att kunna ta på mig lager på lager av stickat. Jag kan gärna tänka mig en vacker ullsjal från Other Stories som lanserar den under parollen Our hero scarf. Jag tycker om att man lyfter fram ett basplagg som inte gör så stort väsen av sig, men som fungerar denna kyliga säsong och många framöver. Basplagg är riktiga hjältar, så är det.

3915fredag1Jag skrev om Holmegaards vaser och skålar av Claus Dalby i serien Old English i vintras. Nu lanseras en stor variant – den är hela sextio centimeter hög. Det är onekligen trendigt med stora arrangemang som tar plats, även om denna pjäs kräver sitt sammanhang för att komma till sin rätt. I pressbilderna visas bland annat en installation med grenar och kulor till jul som är riktigt fint.

3915fredag9På tal om kommande högtider. IKEA brukar av tradition vara bland de allra första att plocka fram sina julsaker. Jag är inte redo överhuvudtaget. Kan det vara denna fina höst som gör att julen fortfarande känns så långt bort? Nej, julinspiration får vänta lite här på bloggen, men jag den här vackra bilden med skira gardiner och ljusslingor från pressmaterialet kan jag vila ögonen på. Ljus behövs nu och det här fungerar året runt. Pressbild: IKEA.

3915fredag6Men at Works grytunderlägg City Trivet har synts massor sedan de kom. Jag köpte själv Göteborg den där helgen när Håkan Hellström spelade på Ullevi, så jag har bara goda minnen kopplade till det. Vi tycks fortfarande inte tröttna på grafiska uttryck, så en inte alltför vågad gissning är att City Block kommer att få glänsa framöver på mången skrivbord. Jag har ett Stockholm hemma hos mig.

3915fredag2Jag har vid tidigare tillfällen skrivit om Maria Åström här. När jag läste att Åström skulle komma med ett nytt mönster blev jag därför mycket nyfiken. Snart är det lansering för Kastanj hos Ljungbergs. För mig som aldrig kan gå förbi ett kastanjträd på hösten utan att åtminstone plocka med mig några bruna i fickan, är detta naturligtvis något som sätts upp på önskelistan. Vacker höststämning.

3915fredagVintage och alldeles nya – fotogenlampan är definitivt tillbaka på allvar. Karlskrona Lampfabriks är som små karameller och det blir svårt att motstå den nya rökfärgade varianten med förnicklad brännare. Jag tar väl även en sådan till önskelistan.

3915fredag7Grytornas tid är här och jag känner att det snart är dags för den ultimata klassikern i genren – Boeuf Bourguignon. Det är en säsongsmarkör av rang det. Bildkälla.

3915fredag8Gotländskt hantverk av Elena Berg Österdahl från Berså – en bukett som aldrig vissnar och som kan kompletteras med riktig grönska. Det är något alldeles extra med rost nu i hösttider.

3915fredag5Anna Ternheim

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Utvalt: Tokyo av Carina Seth Andersson

3915tokyoDet är svårt att få nog av ljuspunkter nu när vi har passerat Höstdagjämningen och mörkret sänker sig över oss. Jag tänder ett antal ljus på kvällarna och plockar runt lite bland ljusstakar och lyktor av alla de slag. Ett nytillskott som jag skall hämta ut till helgen är Carina Seth Anderssons Tokyo från Skrufs glasbruk. Designen lämpar sig såväl för ljussken som för blombärare. Jag tilltalas även av Le Kiosks vackra bild.  I går när jag gick en runda och andades hög luft, märkte jag att skogen är lite extra fin att vistas i just nu när säsongerna skiftar. Efter några riktigt grå dagar verkar solen vara på väg tillbaka igen. September har allt varit ganska mild och behaglig i år.

signature