Tisdagseftermiddag

Ljus i vardagsrummetSen tisdagseftermiddag i soffan, höstens första förkylning, flera koppar te och mental snuttefilt i form av några gamla Mr Selfridge-avsnitt på Netflix. När huvudet är tungt vill jag inte utmanas, utan då är brittiskt kostymdrama i repris det som jag längtar efter. På bordet har jag en salig blandning av ljuskällor att tända upp när mörkret sänker sig lite till. Några av de senaste tillskotten är ännu oputsade från lördagens loppis – två snurrade från Gusums Bruk, en Tokyo-lykta av Carina Seth Andersson från Skruf/Le Kiosk och en glasbubblig tung sak som jag tycker är så vacker, även den från loppis.

Hörrni – jag måste tacka för alla de ord som jag fått av er efter mitt inlägg i går. Jag är så glad över er mina fina läsare som hänger med mig här i stort och smått. Från hjärtat – tack.

signature

Tänker på: Jaget i bloggen

Jag surfade runt lite i helgen och uppdaterade mig i bloggflödet. Jag hamnade bland annat hos Sara på Little Mix Fix It och hennes post Vart tog mitt oborstade inre vägen?  Sara hade läst denna artikel How to write a killer About me page for your blog. I relation till den reflekterar Sara över hur hon själv framstår på sin blogg. Så intressant och så tankeväckande. Enligt artikeln gör jag kardinalfelet nummer ett i min egen presentation. Jag tar fasta på “random facts” om mig själv presenterade på ett lite charmigt sätt. Mina blodapelsiner, lördagsförmiddagar och innergårdar skall möjligen krydda en introduktion, inte utgöra den. Nu vet jag inte om den där artikeln om en proffsig presentationssida är grunden i allt, men jag fick mig en rejäl tankeställare och började tänka mycket på jaget i bloggen i samklang med utvecklingsplaner framöver. Lite så här då om jag följer i spåren.

Jag tänker mig att vi på sikt får någon slags relation, du och jag. Att du återvänder hit för att du känner att här finner du något läsvärt, något du kanske inte har sett förut och något utvalt. Du får förströelse till en kopp te med iPaden i soffan eller kanske en snabb uppdatering med telefonen på tunnelbanan. Du vet att en av mina grundtankar med det jag presenterar är att det skall vara en W-vinkel på allt och du tycker att det ligger ett värde i att ta del av det. Du uppskattar att du inte bara får en kanal till de senaste pressutskicken och sådant som man ser på många andra ställen, utan du upplever att det jag skriver om är något som jag känner mycket för. Du känner att det jag visar genomsyras av passion för gestaltning i olika former, vare sig det gäller blomsteruppsättningar, skapande av stilleben, skrivandet av en bokrecension eller ett tjusigt modecollage. Du känner mig som en estet, som en väktare av det vackra i världen och som någon som ofta väljer att se de detaljer som skänker glädje även om det finns svärta och smärta bakom. Du som har läst länge har varit med mig i småbarnsår, livskris och detox. Du respekterar mig och vet mina gränser, även om jag kan tänka mig att du saknar att få lite mer av vem jag är och var jag är numera.

Jag tror att du uppskattar att jag har ett brett anslag och skriver om det mesta som inspirerar mig, även om det är fokus på inredning och säsonger. Du tycker om att få tips och att bli guidad när det gäller vitt skilda ämnen som polotröjor, glasbrukens framtid, tv-serier och nyttiga recept. Du känner mig som en som förespråkar kvalité, hållbarhet, klassisk stil och som är säsongsmänniska ut i fingerspetsarna. Du suckar säkert ibland åt att jag har stenkoll på Svenskt Tenn:s sortiment och mina referenser till Håkan Hellström, liksom du nog det senaste året blivit lite förvånad över att jag spenderar så mycket tid på loppisar. Men det är samtidigt det fina med dig och mig. Jag tror att du tillåter mig att utvecklas, för kärnan i vad som är W finns alltid där.

Jag tror att du som typisk läsare är i gruppen 35-50 år. Du är kvinna med lite mer tid till dina egna intressen. Jag tror att du vill bli guidad och inspirerad när det gäller livsstil, att du gärna vill ha konkreta köptips ibland, men att du är smart nog att fatta dina egna beslut. Jag tror att du hämtar din inspiration från många ställen och att det du uppskattar med bloggar är den personliga avsändaren. Jag tror inte att du vänder dig till mig för att lägga ett karbonpapper på hur jag inreder och köpa exakt en sådan lampa som jag har, utan jag tror att du mer är intresserad av det kreativa i processen, säsongsinredning och att man kan förvandla med små medel. Jag tror att du skulle bli himla förvånad om jag började snickra, men att jag sätter upp en storblommig tapet är du med på. Jag tror att du tycker om att läsa det jag skriver, att mina texter är av vikt och att du inte bara tittar på mina bilder. Jag tror också att du finns där utanför den där åldersboxen. Att du tilltalas av det jag presenterar, även om vi inte är i samma fas i livet. Jag tror att du tycker att det finns en stringens och en tydlighet i det jag kommunicerar här.

Jag tror att jag kan erbjuda dig en varierad sida, där en av lockelserna ligger i att du inte riktigt vet vad nästa bloggpost skall handla om. Jag tror att du uppskattar det oväntade, samtidigt som du tycker om att vissa inslag är återkommande som exempelvis Fredagssvepet. Jag tror att du efter att ha läst inne hos mig lämnar med en känsla av att vara uppdaterad, inspirerad och ibland ha fått något nytt att reflektera över. Du har inte riktigt tiden att själv hålla koll på allt, utan uppskattar att få en ingång av mig. Ibland sätter du på en sång på Spotify som jag har länkat till, ibland klickar du in dig till en kudde, kanske plockar du upp en kastanj på vägen hem och lägger fram den på bordet och tycker att hösten är lite härlig ändå. Ibland hinner du inte läsa mina långa inlägg när jag far fram i tankebanan, andra gånger stannar du längre. Jag vill alltid att du skall känna att det är jag som är avsändaren, att allt filtreras och är utvalt av mig personligen.

Känner du igen dig – eller är jag helt ute och cyklar?! Nu har jag skapat ett gyllene tillfälle för lite feedback och önskningar framåt. Ta gärna chansen. Jag skulle tycka att det vore så roligt att få höra.

Hoppas att just du får en fin inledning på veckan!

signature

Want need wear read – oktober 2015

4115wantwearreadneed1WANT Jo då – visst är den klassiska PH-lampan något som jag definitivt skulle kunna tänka mig att ha här hemma. På denna tjusiga annonsbild fastnar dock mina ögon mest på serveringsvagnen. Det är en fin vintage från brittiska Kaymet. Jag har haft tur att finna precis en sådan bricka som sitter på vagnen på loppis och skulle definitivt bli själaglad om jag sprang på en vagn. Det nytillverkas en del modeller nu, men den här i tre våningar är så himla fin. Jag skulle förmodligen inte kunna hålla den så där danskstylad, utan snarare lasta fullt med vackra saker. Om ni vill läsa mer om serveringsvagnar rekommenderas denna bloggpost hos Stiliga Hem.

4115wantwearreadneed3NEED Tant Johannas bloggpost i dag påminde mig om en mental notering om dessa köksredskap. Det har varit i ropet att plastbanta köket på olika sätt. Vi behöver investera i nya redskap och nu är såväl hållbarhet som miljösnällt och gott mot människan med som variabler.

4115wantwearreadneedWEAR Jo, det är lätt att anta att jag blivit smått besatt denna höst. Kanske är det något undermedvetet med min hals också. Nåväl, här är en till i kategorin polo.

4115wantwearreadneed2READ Nix, jag har inte läst något av årets nobelpristagare i litteratur – Svetlana Aleksijevitj. Jag har läst om henne – bland annat i denna intervju i Vi läser. Hon var favorittippad till priset i år och i höst måste jag ta igen lite läsning här

signature

Klassiker: The black turtleneck

4015polo4-tileSom jag skrev i månadens lista - kärleken till den klassiska polotröjan skiner lite extra denna höst. Ett tidlöst vackert val – titta bara på stilikonerna Jackie Onassis, Audrey Hepburn och Inès de la Fressange ovan. Mitt bästa budgettips i genren är den här från Lindex. Jag har hunnit använda mina svarta, tvätta några gånger och hoppas att de fortsätter vara lika fina framöver. Jag tycker om kedjornas hållbara satsningar – här Sustainable Choice. For the love of.

signature

Days & Weekends: Månadens lista – september

Vi är några dagar in i oktober. Jag samlar mig till månadens lista för september som blev lite fördröjd denna gång. Håll till godo.

OUTFIT

4015lista1Jag har alltid varit förtjust i klassiska polotröjor. I höst är det trendigt värre, vilket innebär ett stort utbud i affärerna. Vackra Ali MacGraw visar stilen i stjuttiotalets Love Story – tidlöst och alltid välklätt när det börjar bli kallare.

ORD

4015lista5Drottningen av innehållsrika oneliners när det gäller mode och inredning – Iris Apfel. Nu har jag sett dokumentären om henne och kan bara varmt rekommendera att ni gör detsamma.

VINTAGE

4015lista4Något jag har lärt mig när jag ägnat mig åt lite mer sakleteri är att man nästan alltid är mest förtjust i det senaste fyndet. De där trädgårdsstolarna ligger bäst till just nu med andra ord. En annan lärdom är att det gäller att tänka utanför boxen och att inte bara spana efter sådant som känns rätt i magen just när man tittar. Det gäller framförallt för en säsongsmänniska av min rang. En färg kan sticka ut och kännas som ett skav i ögat, men det är bara att vara vidsynt och tänka hela året. Trädgårdsmöbler lär väl inte vara det hetaste godset framöver, men går alldeles utmärkt att spara till våren. Classic nr 1/Byarums Bruk.

BLOMMOR

4015lista6De där i slutet är nästan alltid de allra vackraste.

KLASSIKER

4015lista7Jodå, Maria Åström får glänsa lite en gång till. Kastanjerna är så vackra och kombinationen på bilden med grönt linne och rottingstol känns klockren för att ta in grönskan där man behöver den.

MOOD

4015listaSå får det lov att bli. I augusti upptäcktes en knöl på min hals och tanken skenade iväg för min del, innan jag fick veta att det inte var så farligt. Så lite omstart för min del denna höst.

DETALJ

4015lista2Fina septemberminnen från en weekend, bland annat i Hjo och utställningen om Estrid Ericson. Jag är svag för att minnas upplevelser med små ting. Denna gång fick det bli denna elefant som jag tänder upp på kvällarna.

PÅ ÖNSKELISTAN

4015lista3

En inomhusballerina från Flattered till en som alltid fryser, trots golvvärme – ja tack.

INSPIRATION

4015lista8Jag har länge samlat på mig inspiration i genren växthus, eftersom det legat högt på önskelistan sedan mitt trädgårdsintresse tog fart. Jag fastnar lätt i detaljer och har svårare att se helheten med grund, stomme och annat praktiskt. Jag vill mest sitta där inne med min kopp te och mina växter. Det här vackra kommer från Sweden Greenhouse och känns långt över budget, men i detta skede gäller det att samla på sig inspiration. Om ni har några bra tips att tänka på, så dela gärna med er.

XOXO

4015lista9En favorit just nu – Ulrika Hoffers Good Mood Food. Jag har redan testat några recept och många fler lär det bli. Framförallt tycker jag mycket om perspektivet. Här handlar det inte alls om dieter, utan fokus ligger – precis som sig bör – på humör och energi. Rekommenderas varmt!

Oktober – jag hälsar dig välkommen!

signature

Den första söndagen i oktober

4015söndagVi har haft en särdeles fin brittsommarhelg denna första i oktober. Även om värmen varit på visit nu, börjar det dra ihop sig därute. Min inspiration har dragit sig inåt och det är dags att samla ihop för säsongen. Jag glädjer mig åt två trädgårdsstolar som jag köpte på loppis. Sirliga med förhoppningar om det som komma skall. Sitsarna behöver ses över, men grunden är fantastisk vacker. Jag tänker mig dem i vårt växthus/uterum som faktiskt kan vara på gång till våren. Att vi skall är nog klart – nu måste vi bestämma vad och hur. En nog så angenäm uppgift att ägna sig åt under den kallare årstiden.

4015söndag1Kastanjer är höstromantik och barndomsminnen för mig. Jag hade inte de där dubbla Game and watch som jag drömde om, men vete sjutton om min plastpåse med kastanjer som insamlades på rasterna under det gamla trädet, inte kunde mäta sig med de flestas. Ihärdig har jag alltid varit och sedan dess är det som sagt nästan omöjligt att gå förbi ett träd utan att stoppa några bruna i fickan.

4015söndag2Tack ska du ha, första helgen i oktober. Du har varit fin.

signature

Lördagsplock

4015lördagsplockVinden har stillat sig och vi har en ljuv brittsommardag här hos oss. Jag har hittills varit på loppis och årets sista Bondens marknad. Jag har ätit amerikansk brunch på lokal favorit och ikväll väntar middag hos vänner. En dag att spara på redan nu. Veckans lördagsplock blir en blandning av grönsaker, fyndad mässing och tenn, fler tulpanlökar, säsongsfavoriten skimmia från torget, uthämtat paket med bland annat Agatha Christie-noveller och senaste numret av Residence – riktigt bra med bland annat drömmigt växthus. Hoppas att även ni har en fin lördag!

signature

Fredagssvepet 40/15

4015fredagVi går mot den första helgen i oktober. Den här veckan blev lite speciell med sonens armbrott, men vi hoppas på att det snart känns lite bättre och att helgen kan bli fin både för stora och små. Håll till godo med veckans version av svepet. Vi börjar med Emma von Brömssens tapetkollektion för Eco Wallpaper. Jag tycker mycket om von Brömssens mönstervärldar och har bland annat kudden Stäpphöna här hemma. Pressvisningen hölls i en lägenhet som snart kommer ut till försäljning – se vackra bilder från lanseringen här hos Kristin på Krickelin och se bilder på lägenheten här. Fler bilder på tapeterna finns hos Emma von Brömssen här.

4015fredag2Kanelbullens dag på söndag minsann. En dag av vikt. Bild från IKEA/Livet Hemma Fotograf: Roland Persson.

4015fredag5Ett oktobersläpp som jag ser fram emot – kreatören och konstnären Cilla Ramneks Från Ateljén. Här utlovas kreativt kaos och experimentlusta i den Ramneksa världen, vilket jag tror kan bli mycket spännande att följa.

4015fredag1Det är kastanjetid. Babes in Boyland har fångat det på sitt karakteristiska stämningsfulla sätt – se fler bilder här.

4015fredag3Nordsjö har presenterat Color of the Year 2016. Denna gång blev det Ohre Gold.

4015fredag4Svenskt Tenn lanserar fem vaser av Josef Frank som ritades 1957. De blåses på Skruf Glasbruk och jag blir åter glad för att det svenska hantverket får vara i fokus. Vaserna är en hyllning till Estrid Ericsons höstutställning 1940 och visas i en ny miljö på Strandvägen. Jag är förtjust i såväl blommor som vaser och kan relatera till Ericsons ord: “Vaser kan man aldrig få för många, ty vasen måste vara vald till blommorna; de kommer annars inte till sin rätt. Man borde därför ha nästan lika många vaser som det finns arter av blommor”. 

4015fredag6Ett av helgens “titta-på” får bli dokumentären om Iris Apfel  – stilikon med de bästa orden – som Helena tipsade om tidigare och som nu finns på Netflix.

4015fredag8Tid för de svenska päronen. Jag tänker mig Vanilj och päronkaka ur denna bok – får återkomma om det smakar galant på tallriken.

4015fredag7

Seinabo Sey

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature