Days & Weekends: Månadens lista juli

Vi har den andra dagen i augusti. Hej på er! Innan min favoritmånad tar vid här på bloggen, säger jag adjö till juli med månadens lista. Håll till godo.

OUTFIT
3215lista5

Min uniform denna sommar är i vanlig ordning en MBD, till skillnad från Jackie O:s klassiska Little Black Dress – personifierad sommarelegans på bilden. Den maximala klänningen har inte minst visat sig värma bara ben mycket bra denna kalla sommar.

ORD

3215listaSommaren 2015 i ett nötskal, eller hur?!

VINTAGE

3215lista7Jodå, det fanns mängder med loppisskyltar utmed de Gotländska vägarna, men för att inte fresta på övriga familjens tålamod besinnade jag mig och tog en liten paus från sakleteriet på ön. Men innan vi åkte för våra två veckor, fann jag en del roligt och även sedan vi kom hem. Jag har hittills inte trillat över så mycket modern design bland hyllorna på välgörenhetsbutikerna, men i veckan fann jag en vas av Pia TörnellMantello – som producerades på Rörstrand 1997 och som fick Utmärkt Svensk Form samma år. På vackra bilden syns Törnells ljusstake Arcus och vasen Cirrus. Jag skulle inte ha något emot alls om de kom min väg. Bild: Sköna Hem.

BLOMMOR

3215lista2I dag slog min första dahlia ut för säsongen. Lycka. I juli var det mycket rosor. På Rosens dag den 2 juli tog jag denna bild med sju sorters rosor som var i blom då i trädgården – Iceberg, Winchester Cathedral, New Dawn, Queen of Sweden, Madame Boll, Eglantyne och Martin Forbisher. Sommarträdgården gör att man känner sig rik.

KLASSIKER

3215lista10Stugliv på Gotland innebär många lästimmar. Årets klassiker var nyutgivningen av En förlorad värld som kom i våras. Jag undrar om jag har läst boken – det var i så fall länge sedan – men jag har såklart sett den ikoniska TV-serien från 1981 och även filmen som kom 2008. Nu sveptes jag in i denna värld igen och jag rekommenderar er varmt att göra detsamma.

MOOD

3215lista4Jag kommer nog aldrig att glömma läsningen av Kristina Sandbergs trilogi om Maj. Jag tog mig an alla tre delarna i ett sträck vilket alltid är en speciell upplevelse, än om man läser en bok i taget. Det blev en mycket förtätad och tankeväckande resa med dessa böcker. Rekommendation även här med andra ord.

DETALJ

3215lista1Så fyllde jag fyrtiotre den elfte juli. Och fick en tjusig ljusstake som jag önskat mig länge. Himla glad över den.

PÅ ÖNSKELISTAN

3215lista8Jag är nog inte ensam om att önska mig en vidunderlig augusti med den ljuvaste av sensomrar.

INSPIRATION

3215lista6I sommar har jag framförallt inspirerats av att besöka olika platser och utställningar. I Stockholm var jag på Liljevalcs och såg utställningen om Hertha Hillfon. Passa på att gå innan 16 augusti – 10 kr i inträde dessutom. Glasmuséet vid Reijmyre glasbruk var roligt att se. På Gotland var jag på en liten Instagramträff, där vi besökte konstnärshemmet Brucebo och guidades runt på Visby Koloniträdgårdar. Otroligt roligt och inspirerande.

XOXO

3215lista9En favoritplats på Gotland – Verdus Veranda. En magiskt fin miljö och jag står alltid och hänger vid det där växthuset. Och det verkar som om jag själv kommer lite närmare min dröm om ett eget. Nästa sommar – förhoppningsvis. Vad vore man utan alla sina planer som jag alltid brukar säga?!

Jag hoppas att sommaren har varit fin för er så här långt.

Nu kör vi augusti!

signature

Fyrtal: Grey skies

2615fyrtal3Jo då, visst fastnade jag i Wolf Hall i lördags. Jag har hittills endast läst om böckerna, bland annat i denna fina intervju med Hilary Mantel i Vi läser. Parallellt med serien på televisionen skall jag nu läsa böckerna och på läslistan står även Mantels biografi. Jag såg att Ulrika på Seventeen Doors lanserade en läskategori i dag. Kul – man kanske skulle haka på där med.

2615fyrtal1Det börjar se lite ljusare ut när det kommer till sommarens maxiklänningar. Jag blev så förtjust i den här, så jag köpte mig en till i mörkblått. Nu har jag skickat efter mig denna InWear-klänning med lite rabatt och hoppas att den sitter fint i verkliga livet också.

2615fyrtal2Svenskt Tenn lyfter just nu fram ett av mina favoritmönster Aristidia i sin exposé över Josef Franks textilier. Ett för sin tid ganska djärvt mönster, Tang, ritade Josef Frank i det havsomslutna Falsterbo. Namnet är efter det svenska ordet för tång och i mönstret finns delar från havet i form av sjöstjärna och tång. Namnet Tang ändrades sedan till Aristidia, efter den grekiska författaren Aristides (ca 150-100 f.Kr.). Mönstret tillkom under andra halvan av 1930-talet. En kudde och en bricka finns hemma hos oss. Jag skulle bra gärna ha hissgardiner i vardagsrummets sidofönster också någon gång.

2615fyrtalEn sådan där liten prydnad som jag finner oemåtståndlig. Handgjorda brevpressar i glas från Le Kiosk. Ja tack.

Se där ja. Jag kan ju fortfarande blogga :). Hoppas ni har det fint i sommartid!

signature

De första pionerna

Processed with VSCOcam with f2 presetSå var det äntligen dags för de första pionerna att öppna sig där ute i det gröna. I år har jag fått vänta länge, men i dag slog Shirley Temple ut. Det är sannerligen en ynnest att gå ut och plocka sig en bukett av detta vackra. Pion, rosor, stjärnflocka och daggkåpa är en av mina absoluta favoritkombinationer när det kommer till trädgårdsbuketter, så det gäller att njuta med fullt påslag under säsong. Doften är oslagbar.

signature

Fyrtal: Kungligt

2515fyrtal1Det är svårt att inte behålla lite av känslan efter lördagens kungliga bröllop. Blommorna var helt fantastiska – ovan brudbuketten av trädgårdsrosor. Det är inte utan att man önskar sig fler rossorter hemmavid när man ser detta. Kika även in hos Floristulrik som var med och gjorde dekorationerna. Vilket arbete med resultat utöver det vanliga.

2515fyrtalVisst kan man tänka sig dessa stiliga vaser i såväl slott som koja. I höst kommer den klassiska Lyngbyvasen med gulddekor. Det är möjligt att mässingsvurmen har nått sin peak och jag tycker inte alltid att det tillägget har tillfört så mycket i vissa fall, men här kommer guldet ur arkiven hos porslinstillverkaren. 1940-tal till 2010-tal. Här känns det helt rätt och jag sätter upp en vas på min önskelista.

2515fyrtal3När bröllopsyran precis lagt sig, fick vi en liten prins. Nytrycket av den klassiska sagan kom i våras och i höst kommer filmen.

2515fyrtal2Damien Lewis är en av mina favoritskådespelare och inte tänker jag missa honom som Henrik VIII i Wolf Hall som startar på SVT på söndag. Intrigen kan vi, så jag hoppas på ett riktigt välgjort kostymdrama att bänka sig till i sommartider.

Hoppas att ni får en fin start på veckan!

signature

Sommarklänning

2415sommarklänningTänk att det blev lite sommar till skolavslutningen i alla fall. Nu blir det lov för Henrik som går ut femman och Anna som går ut sjuan. Hisnande så stora de har blivit, de som var så små alldeles, alldeles nyss… Det var möjligen den allmänt upprymda stämningen som fick mig att slå till på en riktigt skir sommarklänning i ljus ton på staden. Jag har inte provat Soaked in Luxury förut, men i dag blev det såväl klänning som en kjol på Åhléns realisation. Som bekant är jag förtjust i maxi, men det är långtifrån alltid det blir den effekten på mig som är lång. Ett tips för medsystrar – kjolen är svepande lång – härligt tycker jag. Sommarlov alltså. Inte så dumt det.

signature

Vad vi behöver bli bättre på

2415reijmyre2
Jag har tidigare skrivit om hur jag tycker att mitt nyväckta intresse för äldre föremål har berikat min inspiration och min inredning i stort. När jag hämtade ut en bok om Reijmyre glasbruk på biblioteket slogs jag av ytterligare några aspekter – vetgirigheten, viljan att lära och att förankra saker. Generellt tycker jag att detta spår är en bristvara i bloggosfären och något som vi skulle kunna bli bättre på. I våras skrev jag om lyktan Bubbles som Reijmyre lanserade. Den har – roligt nog eftersom det rör sig om svenskproducerat glas – synts i en del sammanhang. Inte alltför sällan refereras den som en “look-a-like” till och som inspirerats av en av våra mest bekanta moderna klassiker – vasen Dagg av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Förvisso, säger jag, men även aningen historielöst då Reijmyre har haft många bubblor i sitt register under lång tid. Som gammal historiker är det lite här som skon klämmer för mig. Här tycker jag att vi kan bli mycket bättre på att medvetandegöra oss om olika sammanhang och att värdesätta kunskap och var våra saker kommer från.

2415reijmyre1En sak kan bara vara en sak. Så är det såklart. Vi ser på våra föremål på olika sätt. Men visst är det roligt med en dimension till? Mitt loppisspår har som sagt triggat igång detta hos mig ytterligare. En gammal pinal där på hyllan. Blicken dras dit. Man vänder och vrider på den. Överväger om den skall få följa med hem. Kanske börjar googla redan där i butiken. För att få veta mer. Jag har sett det röda Reijmyreglaset i många olika sammanhang, men det var först förra veckan som jag föll så där handlöst. En vas. Fyrtio kronor. Handblåst med det vackraste av ljus om man ställer den i ett fönster. Nu vet jag. Monica Bratt – modell B-245 för Reijmyre. Jag har lyssnat på radioreportage, tittat i referensverk och läst om glasbrukets historia. I sommar måste jag åka dit.

2415reijmyreDet är lite detta jag menar. Jag tycker om när inredning får ytterligare en dimension. När en sak inte bara är ytterligare en sak i konsumtionshjulet, utan blir bärare av något mera. När jag köpte Höganäsmuggar till maken för ett tag sedan, gjorde det ont i hjärtat att se kartongerna med “Made in Taiwan”. Höganäs liksom. Allt mer flyttar ut för att det går inte att konkurrera prismässigt längre med inhemsk produktion. Reijmyre finns kvar och några glasbruk till. Jag tror att det finns ett värde i att tänka på att den där hippa ljuslyktan kommer inte bara från en speciell webbutik, utan den är faktiskt gjord på ett svenskt glasbruk som funnits länge och som förhoppningsvis får finnas kvar länge till.

Om vi skapar ett sammanhang till våra saker, tror jag att vi får ett mer hållbart perspektiv där allt inte behöver snurra så fort. Låt oss skaffa kunskap. Låt oss bli bättre på att inte bara prata prylar utan även form, ursprung och tanke. Låt oss ladda tingen med värden som även går utanför det rent estetiska. Låt oss bli lite bättre på historien.

Bilder: Bubbles/Reijmyre och två bilder på glas av Monica Bratt/Antikvärlden via Pinterest.

signature

Fyrtal: Sommarkänsla

Nu tar våra veckolistor här på Days & Weekends –  7 a week – sommarlov. Jag kan i vanlig ordning inte avhålla mig från att blanda stort och smått som fastnar, så det blir säkerligen en och annan godispåse i form av fyrtal eller triss framöver. I dag blir det dessa fyra.

2415fyrtal2Brittiska Vogues Ageless Style issue är alltid en favorit. I år frontar Stella Tennant som blir fyrtiofem i år. Jag gillar alltid Tennant och jag gillar den klassiska skjortan här som blir lite mer kaxig med uppvikta ärmar och friare hals. Ett nummer jag definitivt kommer att köpa.

2415fyrtal3Jag skyller på avsaknaden av sommarkänsla – nagellackssäsongen har inte alls kickat igång som den brukar göra för min del. Möjligen är det lite Coquelicot som saknas?

2415fyrtalHemtex relanserar Stig Lindbergs klassiska melanimservis Blues som designades på 70-talet. Kollektionen säljs endast online, så man får förlita sig på tanken om den eviga picknicksommaren när man ser delarna i servisen. Det finns även några träprodukter – bland annat ett grytunderlägg.

2415fyrtal1Det börjar bli hög tid att tänka på sommarens pockethög. Många har kampanj på böcker nu – exempelvis Adlibris här. Jag skall bland annat läsa Curtis Sittenfelds Systerland. När jag får frågan om jag har en bok att rekommendera så är Sittenfelds Presidentens hustru alltid ett säkert kort som tilltalar många. Läs den i sommar om ni inte har gjort det.

Tänka sig – vinden har stillat sig aningen här. Det kanske väntar en sommar där bakom hörnet?! Fin tisdag till er!

signature