Sommarens boktips

2216böcker10Summer/Donald Moodie 1958

Jag fortsätter min tanke med att plocka upp teman och frågor som kommer min väg med att skriva om boktips på uppmaning av Emma på bloggen by Emma. Jag har inte börjat bygga på min sommarläsningshög ännu, men det börjar bli dags att se över pocket, klassiker och kanske skriva en lista på biblioteksböcker. Ett annat tips är att titta efter böcker på loppisar – det finns ett stort utbud. För att begränsa mig något i ämnet har jag försökt att tänka i några olika teman som lockar mig på sommaren – mest gamla favoriter och några tankar kring vad som kommer att hamna i min väska i sommar. Hoppas ni hittar något ni blir nyfikna på – och ge gärna era bästa tips – the more the merrier!

2216böcker9Jag läser gärna vad jag kallar livshistorier – utvecklingsromaner, gärna med biografiska inslag och  historisk anknytning och stora romaner om livet. Favoriter här är – bland många –  Joyce Carol Oates – Blonde, Donna Tartt – Steglitsan, Patti Smith – Just Kids, Kristina Sandberg – Trilogin om Maj (som för övrigt får en kokbok i höst), Johan Hakelius – Ladies, Hillary Mantel – Böckerna om Henrik VIII, Edmund Wahl – Haren med bärnstensögon. Den bok som jag brukar säga är min absoluta favoritbok när någon frågar – Janet Frames självbiografiska trilogi och så Curtis Sittenfelds Presidentens hustru.

2216böcker6I sommarens aktuella utgivning tänker jag mig bland annat Carola Hansson – Masja, omläsning av Anna Karin Palm – Målarens döttrar som precis kommit i nyutgåva och Elena Ferrante omtalade Min fantastiska väninna.

2216böcker1Läsande kvinna/Niels Frederik Schiøttz-Jensen 1894

Jag läser alltid klassiker på sommaren – ofta omläsningar eller sådana som getts ut i nyöversättning och som är aktuella i bokfloden. Här finns det naturligtvis ett gigantiskt urval – några omistliga kärleksromaner till bersån är Jane Austen – Stolthet och fördom, Emily Brontë – Svindlande höjder och Charlotte Brontë – Jane Eyre. Förra sommaren läste jag om Evelyn Waughs – En förlorad värld.

2216böcker8Flauberts klassiska Madame Bovary förtjänar också att läsas igen – finns i nyöversättning. I sommar läser jag bland annat  Kazuo Ishiguro – Återstoden av dagen, Hjalmar Söderberg – Den allvarsamma leken inför filmen och omläsning av en av mina stora favoriter – Albertetrilogin av Cora Sandel.

2216böckerThe breakfast table/John Singer Sargent 1884

På sommaren är jag svag för kriminalromaner. Det skall vara deckare old school i stil med Agatha Christie – fina nyutgåvor finns, PD James om Adam Dalgleish och inte minst Patricia Highsmiths klassiker om Tom Ripley. Jag läser aldrig den strida ström av modern krim som kommer mot oss hela tiden – det gör däremot min make.

2216böcker4Den kanske största favoriten i genren – Dorothy Sayers  böcker om Lord Peter Wimsey. I sommar tänker jag ta mig an Albert Bonniers Klassiker-utgivning i genren med bland annat Fredrick Forsythe – Schakalen och Christies deckarpar Tommy och Tuppence i Par i brott.

2216böcker7Underskatta inte en novell på sommaren. Fördelen med årstiden är att man ofta har mycket sammanhängande tid till förfogande och därför kan sjunka in i böcker, men det uppstår även många tillfällen där koncentrationen inte är på topp – tänk folktät strand – och då kan det mindre formatet vara perfekt med exempelvis mästarinnan Alice Munroes samlingar och de små böckerna från Novellix – jag har skaffat mig de brittiska klassikerna till sommaren. Och kanske dags att läsa något Shakespeare-drama när den store firar fyrahundra år.

2216böcker2Woman reading in sunlit room/Carl Vilhelm Holsøe

På sommaren tar jag mig gärna an böcker i en mer lättsam sommarvindston. Jag har en tendens att samla på mig läsning med allvarliga ämnen, så det är befriande att ha något mer underhållande mellan varven. Det här är emellertid en av mina svåraste genrer att finna böcker i. Favoriter är exempelvis David Nicholls – En dag, Tracy Chevalier – Flicka med pärlörhänge, Carina Burman Den tionde sånggudinnan och Karen Joy Fowler – Jane Austen Bookclub.

2216böcker5Kate Morton är en favorit i genren – brådstörtande kärlek, intriger med historiskt anslag och brittisk stämning i exempelvis Den glömda trädgården. Till sommaren kommer Huset vid sjön.

2216böcker3Afternoon Tea/Marie Bracquemond 1880.

Med hopp om en fin lässommar!

signature

Morsdagsbukett

2116bukettHur har ni det med firandet denna Mors dag? Jag älskar min familj såklart, men några firare av rang det är de inte. Här är det uteslutande jag själv som arrangerar högtider och med andra ord har jag fixat min egen bukett, bakat min egen paj och köpt en present till mig själv – typ. I veckans vintage för min del – den vackra vasen i serien Shanghai från Rörstrand – har jag fogat samman syréner från trädgården med viburnum och några pioner. Till alla mammor därute – inte minst min egen. Hjärta till oss.

2116bukett1

signature

Fredagssvepet 21/16

2116fredagsDet blev fredag även denna vecka – tänka sig. Håll till godo med veckans svep. Other Stories presenterar en berättelse kring Party like a Parisian. Det är möjligen tveksamt hur många pizzor dessa modeller äter, men det är en tjusig bild där jag inspireras av mixen mellan lejongul sammet i soffan, den orientaliska mattan och mönstret i kjolen.

2116fredags3I London pågår RHS Chelsea Flower Show. Jag har kvar evenemanget på min Bucket List – kan tro att det är en myllrande trädgårdsfest med (förmodligen jobbigt) många människor. Favoritbild från David Austins rospresentation på RHS 2011.

2116fredags1Novellix har blivit en favorit med sina noveller i perfekt format – perfekt att bära runt på om man får lite tid över för läsning. Till sommaren kommer fem brittiska klassiker. Rakt ner i strandväskan.

2116fredags5Något för midsommar? Sommardrömmar – gillar kombinationen med hatten och skorna – från H&M.

2116fredags2Svenska Linum firar femtio år och har i veckan pressvisat höstkollektionen. Bilderna är förförande vackra med styling av Dusty Deco och fotografi av Jonas Ingerstedt. Ett helt koppel av bilder finns hos Inredningshjälpen.

2116fredags7På söndag är det Mors Dag. Jag hoppas på några teckningar och den här boken från utställningen på Millesgården.

2116fredags4Den klassiska karaffen i speciellt grönt utförande för Artilleriet. Tjusig tycker jag som är förtjust i denna nyans.

2116fredags8Made by Mary – Maria Strömberg Bååth – kommer med sin första bok som handlar om frukost. Jag är en vanemänniska när det gäller vad jag äter på morgonen – varierar mig i princip aldrig – men jag tänker att det här även kan inspirera till mellanmål.

Aslutningsvis – fredagsmusik med Adele i fantastisk Dolce & Gabbana-klänning i videon till Send my love (to your new lover).

2116fredags6Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Doftande solitär

2116luktärtorJag älskar som bekant svulstiga buketter i likhet med dem som Bloem – Daniel Pagmar och Fredrik Larsson – visar i senaste Gods & Gårdar. Ibland får dock blommorna visa sig som solitärer. Som när jag fann fång av luktärtor på torget. Vid denna tid brukar jag inte köpa så mycket blommor då trädgården levererar, men de här kunde jag inte låta bli. Hela huset doftar sommar – till skillnad från de iskalla vindarna utanför. Koppen - uppdaterad design av Louise Campbell – från Royal Copenhagen är ett pressutskick som snabbt blivit en favorit. Jag tycker mycket om örat som gör det lilla extra till den tillsammans med annat loppisfyndat danskt. Doften av luktärtor – kan vara något av det bästa.

2116luktärtor1

signature

Månadens lista – maj/16

Med dagar kvar av maj tar jag mig an månadens lista. Håll till godo med min variant av Johanna Bradfords lista.

STIL

2116månadenslista5Jo, jag har provat min beskärda del av solhattar, men det är inte alldeles enkelt att finna en modell som sitter fint på huvudet och som är något som man känner sig bekväm i. Nu känner jag att jag bara måste investera i en. Växthus och hatt liksom. Match made in heaven. Bildkälla.

ORD

2116månadenslista3

VINTAGE

2116månadenslista6Nu är det lite extra roligt att finna äldre ting till utomhusmiljön. Det är poppis med vintage även för trädgård, så det är fler som letar, men jag har lyckats finna några fina zinkting i alla fall. De perfekt patinerade lerkrukorna odlade min mans farmor i. Sådant gör en lite extra glad.

BLOMMOR

2116månadenslista1Maj är en månad av tulpaner hos mig. I denna tidiga bukett är det de enkla som glänser tillsammans med narcisser och äppelblom. Senare har jag frossat i fyllda varianter.

KLASSIKER

2116månadenslista7Anika Reuterswärds utställning “Inspirationer – då och nu” på Svenskt Tenn var något av det mest inspirerande jag sett på Strandvägen på länge. Vackra miljöer sammanfogade med fingertoppskänsla – högsta betyg från mitt håll. I en av dukningarna användes tallrikar av Fornasetti. Nu finns även en stor vägg där de exponeras. Jag har haft en på önskelistan länge – skrev om Fornasetti på bloggen här – men det är inte alldeles lätt att bestämma motiv om man skall samla sig till en investering. Jag vet inte om jag kom närmare nu, men så är det med en del saker som liksom vilar i bakgrunden. Någon gång. Kanske.

MOOD

2116månadenslista9Eller hur? Med en temperaturskillnad på sisådär femton grader mot i går – det här blir en månad att minnas med tvära väderomslag – gäller det att tänka på att vi faktiskt snart är inne i den första sommarmånaden. Och det är något fint det.

DETALJ

2116månadenslista8Jodå, det blev några ting från kollektionen VIKTIGT på IKEA, bland annat den lilla tillbringare i glas som syns på bilden. Ingegerd Råman förblir mästarinnan på detaljer.

PÅ ÖNSKELISTAN

2116månadenslista4Mest av allt önskar jag mig en ljuvlig försommarhelg i Göteborg av vädergudarna. Det närmar sig HH. Det var inte lätt att få tag på hotell i höstas när den värsta biljettruschen rådde så det gällde att preliminärboka det som fanns. Nu scannade jag nätet igen och fick fatt på rum på hotell Bellora. Det skall bli spännande att prova det.

INSPIRATION

2116månadenslistaJag söker mig som bekant gärna till museum när jag letar inspiration. Förra veckan besökte jag åter Waldemarsudde – nyligen framröstat som Stockholmarnas favoritmuseum 2016. Blomsteruppsättningarna är alltid något extra – passa på och inspireras av denna kombination av vitt och lila med syréner och tulpaner medan det är i säsong.

XOXO

2116månadenslista2Snart är det pionsäsong i trädgården. Denna primadonna är värd all väntan.

Juni – vi ses snart!

signature

Tänker på plankbord

2116plankbordJo, det här blir ännu ett sådant där “inte här inne – men i växthuset”. Det har redan blivit några sådana och fler lär det bli. Klart att jag har tittat på otaliga exempel på trenden med bord gjorda av gamla plankor. Jag har inte minst beundrat hur snyggt det blir som bakgrund till fotografier. Men här inne hos oss – njae – har inte riktigt fått till det stilmässigt. Senast i morse såg jag den här varianten i ett hem till salu i Göteborg genom Johanna Bradford.

2116plankbord3Här syns ett plankbord på benbockar  i utemiljö av Pella Hedeby och fotograf Sofi Sykfont  för IKEA/Livet Hemma. Något sådant kanske? Nackdelen är måhända att benbockarna  själ en del utrymme under bordet – fördelen kan vara att detta inte behöver vara permanent utan kan plockas isär när bordet inte används.

2116plankbord1Ett klassiskt bockbord byggt av återvunnet virke med ritning och allt finns hos Made by Mary. Jag tycker om den rustika looken och tror att den skulle passa i ett växthus – frågan är kanske hur man upplever detta skavda och oregelbundna i verkligheten. Kanske passar det bättre som sidobord? Jag är inte riktigt säker på om alla håller med om att estetik med levande bordsskiva får gå före praktisk funktion med lite vingliga glas och annat. Eller blir det kanske superstabilt?

2116plankbord2Åsa på At My Casa har byggt sig ett vackert köksbord av gamla 1700-talsplankor som betsats med Osmo Snö. Man vill ju åt den där lite vindpinade looken och inte återuppleva furuns storhetstid. Här syns bordet i helhet – med snygga stålben.

Jag funderar vidare – har ni några fina tips i genren tar jag gärna mot dem.

Fin inledning på veckan till er!

signature

Försommarbukett

2016bukettSå blev det försommar igen. Syrénerna blommar för fullt. Jag plockar ihop dem med tulpanerna som vecklar ut sina kronblad i snabb takt med värmen. Nu är det sista rycket för dessa skönheter, innan annat tar vid därute. De fyllda sena tulpanerna har blivit något av favoriter för mig i olika skepnader – perfekta i väntan på pionerna. Carnaval de Nice är verkligen en stilig primadonna – här tillsammans med andra sorter från pallkragarna samt rosa Finola och mörklila Black Hero från rabatten.

2016bukett1Försommarfyrverkeri

signature

Fredagssvepet 20/16

2116fredagJag har hört mig själv säga att det är vecka tjugoett denna vecka, men det är att gå händelserna i förväg, även om maj går i en rasande takt. Vi tar en sak i taget, eller hur. Först tar vi ett fredagssvep. Håll till godo med veckans version. Senare i dag skall jag till IKEA och titta på kollektionen VIKTIGT. Ingegerd Råman är en av mina favoritformgivare – jag skrev om det här. I princip är jag mot dessa “limited editions” hos kedjorna som skapar viss köphets och stress. Jag har inte satt upp något på min lista – det kanske är tomt när jag når dit – men jag vill gärna se och känna på produkterna.

2116fredag2Något helt annat än IKEA – Chanel har öppnat sin första Sverigebutik. Parisisk glamour till huvudstaden men de flesta av oss lär knappast vara några storkunder i denna butik – mer av fönstershoppare i så fall. Jag siktar i vanlig ordning snarare mot lördagsloppis.

2116fredag1Såg ni det makalösa öppningsnumret vid Eurovision förra lördagen? Nu läste jag hos Stiliga Hem som skriver om en kommande utställning på Dansmuséet där de fantastiska papperskreationerna av Bea Szenfeld ställs ut i “Everything you can imagine is true”. Jag hoppas få tillfälle att gå dit. Pressbild ©Dansmuseet Stockholm/Karolina Henke.

2116fredag3Och på Millesgården öppnar den stora Josef Frank-utställningen i morgon – “Mönster – Möbler – Måleri”. Det kommer knappast som någon överraskning att jag ser fram emot detta som ett barn på julafton. I samband med utställningen ges det ut en bok om Franks akvareller. Ett måste för min del.

2116fredag5Veckans kedjekoll börjar på Lindex med denna somriga bomullsskjorta. Jag gillar detaljen med ränderna som ändrar riktning på bröstfickan.

2116fredag4Enkla lädersandaler från H&M.

2116fredag9Åhléns släpper ett samarbete med Skansen. Inspirationen har hämtats från folkdräkter från Dalarna. Här handduk Svartstick i bomull och lin.

2116fredag7Om jag ser växthus vart jag än tittar? Såklart. Veckans inspiration kommer från Livet Hemma/IKEA av Daniella Witte.

Avslutningsvis lite elektronisk pop som fredagsmusik.

2116fredag8Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature