Fredagssvepet 20/18

Allt det vackra fullständigt exploderar runt omkring och det är lätt att ta till klyschan om att “stanna tiden” denna tid på året. För är det inte möjligt att bevara den där överdådiga syrénbuketten med doft och allt åtminstone några veckor? Nej, det är ju inte det. Så man får försöka ta tillvara på stunden och vara närvarande så mycket som man bara kan. Vi går mot Pingsthelgen, vilken tyvärr numera är decimerad. Långhelger de bästa äro och lite firande av hänryckning kan vi gott ägna oss åt tycker jag som fortfarande sörjer den där Annandagen. Other Stories

Pingst är klassiska bröllopstider och trogna läsare kan föreställa sig min entusiasm inför det stundande brittiska bröllopet i morgon. Det är bara att ladda upp med den största tekannan, säsongens tilltugg och bänka sig. Inte mycket kan få mig att stanna inne denna årstid, men ett kungligt bröllop tänker jag inte missa något av.

Suits, advokatserien som Markle har en huvudroll i, är en favorit i genren lighttelevision som passar för sträcktittande en regnig dag. Och inte vill man missa dessa herrar i bröllopsmundering i morgon?

Nästa vecka kommer den stora boken om Estrid Ericson ut som jag har skrivit om tidigare. De nytagna bilderna av Bruno Ehrs ser så fina ut. Och visst är den klassiska kissen av Anders Jönsson galant vitglaserad?

På den stora inredningsmässan Formex kommer ett tema att vara “Mästare på Formex” i augusti. Ett spännande och välkommet tema som känns mycket nu när fler och fler börjar ifrågasätta alla snurrande konsumtionshjul.

– En av de starkaste trender vi ser nu är hantverk. Unika samarbeten och att vi värderar kunskap och kvalitet i ett hållbarhetsperspektiv kommer att lyftas fram inte minst genom kunniga utövare, och det vill vi gärna belysa lite extra på mässan i augusti. I Sverige finns en diger kunskap som vi måste förvalta och vi vill vara en plats där det hantverkskunnande som finns i landet visas, säger Christina Olsson, projektchef på Formex.  Redaktionen på tidningen Hemslöjd genomför scensamtal med mästarna och gesällerna från utställningen. Även föreningen Hemslöjden samt Hantverksrådet medverkar olika dagar i scensamtalen som kommer beröra frågor som: Vad gör att man satsar på ett hantverksyrke idag? Vilka är utmaningarna? Varför ska man bli gesäll? Varför ska man anlita en mästare? / Vaser av Stefan Andersson – en av mästarna som deltar på Formex

Någon tråd på Instagram ledde mig till denna brittiska publikation om trädgård. Det aktuella numret handlar om rosen och kostar mer än några trädgårdsböcker – finns bland annat här – men nyfiken blir jag sannerligen.

Jag är helt uppslukad i Patrick Melroses värld och tänker lyckliga jag som har två delar kvar till helgen. Jag är så nyfiken på Benedict Chumberbatch i HBO-serien som bygger på böckerna och började i måndags, men denna gång ville jag gärna läsa först. Bottenlöst svart, men ändå roligt och kvickt om brittiska överklassen och livet i stort. Jag läser den svenska översättningen. Rekommenderas å det varmaste!

Dags att surfa runt och titta på vilka utställningar man kan besöka i sommar. Jag lär återkomma med tips i denna genre, men i dag tipsar jag om Läckö Slott. Det var så länge sedan jag var där. Med en stor fajansutställning och en mindre kring “Den keramiska trädgården” med ting från Rörstrand som har anknytning till det gröna hoppas jag att vägarna bär hit i sommar.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

7 a week: Sommaren på besök

RIGHT NOW

Kan man tänka på så mycket annat än att vi fick sommaren på besök så här i maj? Solen gassar och ger den där allra bästa skuggan som inte kommer av något annat än riktig sommarvärme. Som växthusägare är det alltid något av en milstolpe när man sitter kvar sent på kvällen, tänder ljus och bara insuper hela den jordiga atmosfären av klorofyll. Den känslan är en av mina allra bästa. Triss i favoriter – LC-stolen, fikon och bilden är från Korbokorg.

& FAB

Sommarsmycken – har ni det? För mig är det vissa saker som jag bara bär den säsongen. Förr var det många armband, nu är det vissa halsband och även lite större ringar som på omslaget.

CLASSIC

En annan sommarklassiker är såklart stråväskan. Här tycker jag om kombinationen med sandaler och blommigt mönster på byxor och blus/Arket.

EYES ON

Med tanke på vad jag skrev ovan, så minskas mitt skärmtittande drastiskt när temperaturen går upp och växthuskvällarna är ett faktum. Jag sparar favoriter till regniga dagar. Perfekt då att ägna sig åt SKAM Austin som går på Facebook Watch. Jodå, det funkar fint detta också, även om det är svårt att slå originalet. Men det är samma manusförfattare och jag – för evigt svag för tonårsgenren – är fast igen.

INSPIRATION

När värmen slår till kan man ge sig på att man ser mig bläddrandes i samlade reportage från mönsterformgivaren Maria Åströms sommarhem i Skåne. Hemmet har bland annat varit med i Trädgårdsliv och inte minst skildrat i favoritboken Mönsterträdgård. Det är bara så tidlöst vackert och med fingertoppskänsla som vaggar in mig i tanken på den eviga sommaren.

HOME SWEET HOME

De vackra krukorna av Erika Pekkari för Svenskt Tenn har fått två nya glasyrer. Fina!

EMBRACE THE SEASON

Det är något t så in i den sommarromantiskt med gamla knotiga träd och en hängmatta! Att gunga där i silande skugga med en god bok är liksom sinnebilden av avkoppling. Sofia/ Mokkasin

Väl mött nya veckan!

signature

Fredagssvepet 19/18 [Himmelfärd]

Så kom sommaren på besök i Himmelfärdstider. Jag sveper fram i dag istället, för jag antar att ni är många med fredagskänsla i kroppen redan nu. Rabarber! Som jag längtar! Inga egna ännu, men nu måste det väl snart finnas svenska att få tag på i mataffärerna. Förra helgen bjöds det tyska, men det känns ju minst sagt överkurs att frakta hit rabarber som snart kommer att växa oss över öronen. Hoppas på en klassisk paj i helgen!

I SAMARBETE MED BONNIERS BOKKLUBBAR

Bonniers Bokklubbar utser tillsammans med svenska folket årets bok. Böckerna som nomineras skall ha”hög språklig kvalité, vara en väl berättad historia sett till handling, karaktörer och miljö, tilltala en bred läsekrets, tillhöra svensk och utländsk skönlitteratur och vara utgiven på svenska i Sverige 1 maj 2017-30 april 2018). Här finns sidan för att läsa mer om böckerna och att rösta.

Det blir alltid lite av en mellanperiod när de varmare kläderna skall bytas ut mot svala sommarutstyrslar. Nu blir det ju inte den här temperaturen framöver utan mer normala majdagar, men – note to self – kanske ändå dags att hänga undan vinterjackorna i hallen… Vi kliver väl ändå med stora steg in i det nya. Toast

Favoritlinne från H&M – nu även i somrigt blåvitt. Se fler bilder hos Inredningshjälpen.

Danska Badehotellet är något av det puttrigaste man kan se på televisionen – just därför oftast oemotståndligt – inte minst på grund av miljöerna. På tisdag är det dags på TV 4.

Växthusliv – ja, så fort tillfälle ges! Övervintringstältet är borta och så sakta börjar sommarmiljön att byggas upp. Kristin inspirerar alltid med sitt glashus – nu även med tjusig stenläggning utanför med odlingslådor.

Jodå, när man är kunglig nörd av min kaliber är naturligtvis det stundande bröllopet i England en given höjdpunkt. Bara drygt en vecka kvar nu! På söndag kan man värma upp när SVT sänder ett program om Kungliga brudklänningar i Sverige som baseras på den utställning som var på Stockholms Slott förra året. Ikonisk bild av Grace Kelly.

På Bukowskis stundar stora auktionen Modern Art + Design. Här talar vi knappast om loppispriser, men jag tycker om att bläddra i katalogerna och njuta bildledes. Med hopp om äppleblom i helgen. Blommande fruktträd av Isaac Grünewald. 

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Fredagssvepet 18/18

Så får vi helg och det ser ut som om temperaturerna kommer börja gå uppåt igen. Jag antar att jag inte är ensam om att gärna ta emot lite sol på näsan när jag siktar på bland annat trädgårdsmarknad. Jag sveper fram med nya inspirationsbilder från Strandvägen. Det har känts i fingertopparna länge nu att det är de lite starkare klarare färgerna som är på frammarsch snarare än de softade pastellerna som varit så dominerande så länge. Knalligt gult, blått och grönt i klassisk tappning – ja tack.

Vackrast just nu? Reportaget På spaning efter Estrid i nya Residence. I maj kommer en ny stor biografi över Estrid Ericson av Anita Du Rietz. Bruno Ehrs har fotograferat och det skall bli ett sant nöje att förlora sig i alla detaljer här gällande min husgud. Se även reportage i Svenska Dagbladet där man kan frossa i bilder och text.

Avdelning vackra bilomslag – och överst i min läshög som sagt.

I går hämtades Elin Unnes nya bok ut på biblioteket och som jag tycker om den! Jag har flaggat för den tidigare och tycker nu att den är en höjdpunkt i utgivningen för året. I går läste jag det inledande kapitlet Plantskolan Sissinghurst om Vita Sackville-West, Constance Spry, Vanessa Bell och floristen Thierry Boutemy som blev riktigt känd när han gjorde blommorna till Sophia Coppolas Marie Antoinette. Jag är förtjust i essäformen och det sättet som Unnes skriver om botaniska förgrundsgestalter. Jag tar mig nog genom hela i helgen. Varma rekommendationer med andra ord. Fotografi från Natur & Kulturs blogg Karlavägen 31.

Sommar på väg/Granit

I veckan planterades några rådhusvin vid växthuset och det lär bli mer trädgårdsarbete i helgen.

I kväll börjar SVT sända den andra säsongen av Enkel resa till Korfu som bygger på Gerald Durrells böcker. Jag tyckte mycket om den första i genren brittisk feelgood med svärta i fantastiska grekiska miljöer. Känns som en serie för maj månad.

Rutor från Arket – tycker om retroflirten och scarfen!

Veckans fredagstoner blir nytt från Florence and the Machine. Fotografi: Vincent Haycook

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

7 a week – sköna maj välkommen

MY PRECIOUS

Så har vi tagit steget in i den sista vårmånaden. Varmt välkommen kära maj! I går lyssnade jag i vanlig ordning på Billgren Wood och temat denna vecka är stilleben. Jodå, jag har gjort mig skyldig till en del tidstypiska manér som möjligen inte känns helt aktuella nu – exempelvis washitejpen … Stilleben är dock en bärande del av min inredningsfilosofi. Jag kan hålla med om att vissa inslag inte känns helt innovativa och att det ibland känns som om man har köpt sig in i en klubb med speciella prylar och böcker som fortfarande syns flitigt på Instagram. I grunden är det dock det bästa säsongspyntet och ett bra sätt att idka inredningsterapi. Ett av mina vintageköp i helgen blev en brevpress av Vicke Lindstrand för Kosta. Om det är något jag aldrig får nog av, så är det glas som reflekterar ljus. Nött i stilleben eller ej – tidlöst vackert för mig. Klassisk bild av Lennart Nilsson där Estrid Ericson fångar Josef Frank i en glaskula.

THE BEST VERSION

Fluffigt skärt på Vanessa Kirby i Harpes Bazaar

NEXT DOOR

Jag tittar på parasollerna från Mirlo varje vår. Så fina.

MY BEDSIDE TABLE

Albert Bonniers Klassikerserie ger i vår ut fyra poeter. Jag har två tummade samlingar av Karin Boye och Edith Södergran i bokhyllan från min ungdomstid och de är fortfarande favoriter. Det är något med årstiden också som passar för att läsa lyrik – knoppar brister ni vet.

FABULOUS

Jag skall försöka hinna läsa böckerna om Patrick Melrose av Edward St Aubyn innan jag kastar mig in i Benedict Chumberbaths tolkning som kommer som miniserie på HBO i maj.

GO GREEN

Det är mycket som står i startgroparna i trädgården nu. Förra syrénsäsongen frös bort här hos mig, så i år hoppas jag kunna hänge mig åt en av mina favoritblommor – här i maffigt arrangemang från Waldemarsudde från ett besök förra våren.

AMORE

En av de där med ett så starkt intro så att man förs tillbaka direkt till 1982. Aktuell här – och för all tid.

Sköna maj välkommen!

signature

Årets första trädgårdsbukett

Vad passar väl bättre på Valborgsmässoafton än vårens första trädgårdsbukett? För mig är detta startskottet för den blomstrande säsongen och den senaste tidens värme och regn har sannerligen fått fart på rabatterna. Den första buketten blir julrosor, kungsängsliljor, pärlhyacinter, kvistar av vinbär, narcisser, tulpan i knopp och hyacinter. Tänk att vi har allt framför oss nu!

Jag plockar med några nya vaser till säsongen. De flesta är vintage, men den här är alldeles glänsande ny från Georg Jensen som jag har fått i samband med deras Henning Koppel-jubileum i år. Koppel (1918-1981) kan beskrivas som en tidlös modernist och arbetade i många år för det anrika danska företaget som producerat många hållbara klassiker. Till firandet har man tagit fram flera produkter med utgångspunkt från Koppels skisser. Bakgrunden som skulptör syns verkligen i produkterna – här en vas i rostfritt stål. Jag är som bekant svag för skulpturala vaser som bär sig själva som dekoration, men som fungerar lika bra med grönt i. Jag tycker även om kontraster – den alldeles blanka ytan mot det jorddoftande växthuset med gamla trädlådor. Möten ger liv till helheten.

Jag önskar er alla en riktigt fin Valborgshelg!

signature

Fredagssvepet 17/18

Vi säger väl hej till den kommande långhelgen med ett svep! Other Stories Wedding Bells.

Jag hejar alltid på det svenska glaset, såväl vintage som i nyproduktion. Det finns så mycket vackert och känns fint på alla sätt att någon tillverkning får vara kvar inom landets gränser. Shui vas av Märta Louise Carlsson som blåses på Skrufs glasbruk/Artilleriet.

Johanna Bradford visar sitt nya kök med vackra detaljer.

Jag har en lång reservationslista på biblioteket för tillfället. Det här är en av böckerna. Jag har sett inspirerande utdrag ur den i flera tidningar och markerat flera recept som jag vill testa i sommar. Primörtiden står där och väntar bakom dörren.

Något av det finaste och mest klassiska jag vet i klädväg – linneskjorta tillsammans med beige byxa. Det är något med den där safari-estetiken som jag tycker så mycket om.

Stråväska/Lindex.

I maj kommer klassikern Bröderna Lejonhjärta ut i ny utgåva med illustrationer av Jesper Waldersten. Det kommer även visas en stor utställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Boken ser så fin ut – kommer även i premiumutgåva med tre tryck – och tål att läsas om och om igen oavsett ålder.

Så fick den så sin begynnelse i går – den andra säsongen av The Handmaid´s Tale. Det var direkt plågsamt att se vissa delar, så mörkt och så bra med det eviga hoppet där som en glimt. Ni som såg känner nog igen denna sång. Tidlöst bra Kate Bush och veckans fredagstoner.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Blomst by Royal Copenhagen

När den danska porslinsgiganten Royal Copenhagen lanserar en ny servis i sin ikoniska blåvita stil så väcks definitivt min nyfikenhet. Man har kunnat följa nedräkningen till lanseringen med diverse filmer och tolkningar på sociala media, vilket visar den vikt som företag lägger i dag på att skapa förväntningar och berätta en historia.

Uppdraget har gått till den holländske konstnären Wouter Dolk som skall fånga det essentiella i den utvalda blomman. Utgångspunkten var den klassiska dekoren Blå Blomst, men det hela utvecklades till en ny design med olika blommor i fokus. De handmålade svepande linjerna i dekoren kontrasterar fint mot de mer geometriska formerna i porslinet.

Det är fascinerande att titta på processen bakom den färdiga produkten. Här tycker jag att man gör helt rätt i att visa mycket av arbetet med skisserna.

Mina favoriter är kanske inte helt överraskande muggarna. Örat ser spännande ut och som sagt – jag tycker om mötet mellan form och måleri. Ingen trogen läsare blir speciellt förvånad att jag hoppar högt när det gäller tanken att dricka te i luktärtsmugg eller kanske ännu mer personligt utmärkande – en dahliamugg! Den sätter jag upp på önskelistan inför sommaren – så fin!

signature