Måndagstanken: Hem kära hem

Vad säger vi om lite glädje och lust inför inredning så här i påskveckan? Mitt bland alla tankar om opersonliga hem, köphets, kopiering, färgkoder och ytlighet i inredningsbranschen känner jag att det är dags att ta ett steg tillbaka och känna in glädjen inför att skapa ett hem. Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är uppfriskande och berikande med diskussioner såväl i bloggosfären som med inredningsintresserade vänner. Allt som får en att reflektera är av godo. Men har vi tappat bort lite av det roliga? Har vi svårare att känna förtroende för vem vi är och vad vi vill med alla intryck som strömmar mot oss i dag? Är vi mer ängsliga än någonsin när det kommer till inredning? Jag känner starkt för ett återtagande av såväl glädjen som självförtroendet när det gäller hem kära hem.

1415måndagstanken

I helgens bläddrande av tidskrifter och urklipp fastnar jag på en klassiker som jag alltid återvänder till i frågan samt några ord av inredningsgurun Ilse Crawford som slår an en sträng och som betonar värdet i det som finns kring oss. “Jag har aldrig förstått varför vissa ser inredning som något ytligt – byggnader och rum kan ta fram det bästa i oss, stärka oss, påverka vårt välbefinnande, förklarar Ilse. “Jag ser mig själv som en revolutionär i det tysta. Mina inredningar sätter människan i centrum. Jag fascineras av vad som driver oss, förenar oss, vad som får oss att känna oss levande.” Sannerligen ord fyllda av såväl kraft som lust inför att skapa ett hem. Klassikern då? Josef Frank. Såklart. “Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå att av sig själv smälta samman till en lugn enhet.”

Och så samtalen med barnen. Om hur mycket vi alla tycker om vårt hus när vi kommer hem från två veckors semester på Gotland. Om att de där hemmen som byggs i Sims eller som är i tidningen visserligen är så fina att titta på, men “vi har det så mycket mysigare hemma”. Och så tanken om den där speciella doften som stiger mot en när man öppnar dörren. “Det luktar hemma”. Och det är väl – oavsett stil och pryttlar – det allra viktigaste i kråksången det.

signature

Den sista söndagen i mars

1315söndagsbild1Sommartiden inleddes med en grå och regnig dag här hos oss, men till slut bröt solen genom. Vi satte upp de solspeglar som jag fann vid gårdagens loppistur. Jag visste inte riktigt var jag skulle ha dem vid inköpet, men för femtiofem kronor styck kunde jag inte lämna dem. Jag tänker för det mesta mycket innan jag köper något, men med sakleteri är det något annat. Take it or leave it liksom. Snabba beslut. Så helgen kom att innehålla lite “göra-spikhål-i-väggen”-terapi och gyllene reflektioner. Inte så dumt det.

signature

Fredagssvepet 13/15

1315fredag1Då har vi fredag igen. Håll till godo med veckans svep. Vi börjar med det inte helt överraskande beskedet att den sjätte säsong som nu spelas in av Downton Abbey, kommer att bli den sista. Jag tycker alltid att det är klokt att sluta medan en serie fortfarande förmår leverera och att man inte kör konceptet i botten. Visst kommer man att sakna karaktärerna – men förhoppningsvis blir det en riktigt bra säsong som gör livet för bland annat Mary och Edith till något extra. Och med Downton ute ut bilden, är det bara att hoppas på någon ny måste-serie i genren brittiskt kostymdrama som det är mycket svårt att få nog av.

1315fredag2Jag har inte läst J. K. Rowlings vuxendeckare, även om jag är ett stort fan av Harry Potter – eller kanske tack vare det när jag läste recensionerna. Nu kommer en filmatisering och den kan jag tänka mig att lägga några timmar på i miniserieformat. Hoppas på god underhållning hos HBO Nordic.

1315fredag5

Ett sådant här gyllene ägg önskar jag mig påskharen.

1315fredagFin kampanjbild från Zara. Det går inte att komma undan 70-talsvindarna denna vår.

1315fredag4
Natten mellan lördag och söndag är det dags för sommartid igen. Jag har inte haft ett armbandsur på ett antal år, men nu börjar jag att sakna det – inte minst som accessoar eftersom jag nu en gång för alla är en armbandsmänniska. Vivianna från Georg Jensen är en riktig klassiker i sammanhanget och något att önska sig till ett speciellt tillfälle.

1315fredag6

Fint litet tryck av The Lepolas hos The Calm Gallery.

1315fredag3I morgon släcker vi ner för Earth Hour. Här tänder vi ljus i Mikaela Willers barockljusstake.

1315fredag8

Fredagstoner från Jocke Berg och Lisa Nilsson.

1315fredag7Jag har fått några frågor om de större fjädrar som jag använde i påskinspirationen i veckan. De finns hos Panduro Hobby här.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Månadens lista – Mars

Månaden mars närmar sig sitt slut. Jag samlar mig till en månadslista som är min egen version av Tant Johannas. Håll till godo.

OUTFIT

1315månadenslista3Jag hann bara känna lite på den kära trenchcoaten, innan de isande vindarna kallade på vinterkappan igen. Men den hänger som vanligt där ute i hallen och väntar på aningen varmare väder. Jag håller alltid ögonen öppna för fina modeller i denna klassiker – på bilden InWears variant för säsongen med blixtlås på fickorna.

ORD

1315månadenslista6

Spirande vårkänslor, eller hur? Det är lätt att känna sig pånyttfödd denna tid, när man väl har ömsat skal och kommit i fas.

VINTAGE

1315månadenslista1x

Mars månads hjärtklappning när det gäller vintage fick jag när jag fann det stiliga våningsfatet av Estrid Ericson för Gullaskruf/Svenskt Tenn som jag visade här. Stjuttiofem kronor lycka helt enkelt. Jag skulle inte ha något emot att springa på det fat av Ericson som syns på bilden om man säger så. De går för höga priser på auktionshusen och visst är de eleganta i sin form.

BLOMMOR

1315månadenslista5Denna påsk har jag feeling för hyacinter som jag visade i gårdagens påskinspiration. Jag band även en liten bukett där de gula får glänsa.

KLASSIKER

1315månadenslistaDet var en lång väntan på min julklapp denna gång, men när den väl kom var det värt det. Numera glänser den stiliga Kungalampetten i vårt matrum på bilder som jag visade här. Jag tänder den ofta och den lyser upp som en liten sol på väggen när vi sitter och äter. Bild: Artilleriet.

MOOD

1315månadenslista2När Lisa Burenius visade de här små trycken på Instagram, var jag inte sen att beställa dem. De känns klockrena för min del, eftersom jag gärna svänger mig med båda uttrycken. Allt gott undertecknar jag gärna meddelanden med och Nu vänder det - ja, det är helt enkelt nu det vänder :). Bild: Lisa Burenius/Instagram.

DETALJ

1315månadenslista7Månadens detalj för min del är helt klart vårt äldre sidobord från IKEA, som fick nytt liv bakom soffan. Jag tycker om när klassiker kan flyttas runt i hemmet och få ett nytt uppsving – inte minst med tanke på Nöjd är det nya svarta.

PÅ ÖNSKELISTAN

1315månadenslista8Jag har en större variant av Lyngbyvasen som används flitigt. Nu önskar jag mig även någon mindre för de små buketterna som snart kommer från trädgården.

INSPIRATION

1315månadenslista4Den främsta inspirationskällan denna gång får bli besöket i Göteborg i början på månaden. Blommor, tapeter och vårsol – jag lämnade staden med mycket fint i tanken.

XOXO

1315månadenslista9Lite extra amore till StyleBy som är den enda svenska modetidningen som jag läser för tillfället. Månadens omslag med kombinationen aprikos och grön känns lite extra också som ni såg i min påskinspiration för året.

Nu säger jag snart tack för denna gång mars – och varmt välkommen april.

signature

Days & Weekends: Påskinspiration

PåskinspirationDenna påsk inspireras jag av glädje över säsongen, förväntan inför våren, doft och färg. Bland äggen och fjädrarna vill jag hylla det växande och den skira spirande grönskan. Jag vill få jord under naglarna och det som skapas inne bär en förhoppning om det som snart väntar där ute. I mitt moodboard inför denna påsk spelar hyacinten en stor roll. De senaste åren har dess ursprungliga karaktär av vårblomma förstärkts i handeln och i år finns det fina sorter att välja på. Jag är särdeles förtjust i den fagra Gypsy Princess och dess toner i korall.

påskinspiration1I samklang med att hylla det växande exponeras de vackra rötterna och lökarna i klassiska hyacintglas. De hör traditionellt en annan högtid till, men de förtjänar att glänsa även nu. I en annan kruka har jag planterat en gul hyacint, där några små vaktelägg och fasanfjädrar får förstärka känslan av påsk. Krukorna och hyacintglasen är inköpta på loppis.

påskinspiration2Ett tips på en enkel dekoration till påskbordet är att sätta en liten lök, här vit pärlhyacint, i ett äggskal. Om man vill kan man även ta i en fjäder och fästa ett enkelt placeringskort i dekorationen som sätts i äggkoppar vid dukningen.

påskinspiration3I år känner jag för att blanda de vanliga ljusen med färgade. De gula påskljusen kittlar lite retro och placeras med fördel i äldre ljusstakar till dukningen.

påskinspiration4I år inspireras jag av såväl färg som det spirande i min påskbukett. Den traditionella bindningen med björkris får vila. Jag väljer istället att ta in skir grönska där viburnum spelar samman med formstarka tulpanprimadonnor, ranunkel, påsklilja och narcisser som sprider väldoft.

Varmt välkommen du kära påsk!

Styling och foto av Weronica Fremenius för Days & Weekends.

signature

Days & Weekends: 7 a week # 18

1315mypreciousMed tisdagen kommer vår veckolista här på Days & Weekends. Håll till godo med den artonde i ordningen. En av mina absoluta favoritdofter är Diptyques fikondoft. Vintern är inte min stora parfymsäsong, men nu känner jag att det börjar bli roligt med doft igen. Och den här är framförallt sommar för mig.

1315thebestversionAtt vara den bästa versionen av mig själv, innebär också att avstå från sådant som inte passar just mig så bra. De höga sjuttiotalsjeansen syns överallt för tillfället – inte minst H&M:s variant som blivit en försäljningssuccé. De är himla fina, inte tu tal om det, men jag känner att det inte alls är min sak att bära upp. Däremot tar jag med mig det flätade skärpet, skjortan och axelremsväskan från vackra Daria i kedjans fina vårkampanj.

1315nextdoorBlomman som får sola sig allra mest i glansen för tillfället är utan tvekan vallmon. Den sköra skönheten – titta bland annat på vackra buketter hos Mokkasin, Maria Emb och At My Casa – är verkligen något alldeles extra. Om man vill ha en mer varaktig variant finns vackra tryck hos Dry Things av fotograf Ewa-Marie Rundquist.

1315mybedsidetableNär årets första nummer av Trädgårdsliv når brevlådan vet man att det gröna snart är på gång. Jag älskar det tjocka pappret som används i tidningen som doftar alldeles speciellt när man tar av plasten.

1315thekitchenJa, det är ju den där pågående kokboksdetoxen, men jag har Lisa Lemkes tidigare böcker och det verkar som om den nya är så fin. Framförallt är jag mer och mer förtjust i kokböcker som berättar något mer än att endast vara en receptsamling. Den här boken ser ut att ha det mervärdet.

1315gogreenJag är på gång med ett nytt grönt projekt här på bloggen tillsammans med några vänner. Jag hyser gott hopp om att det blir en riktigt rolig säsong när det gäller trädgård. Fin liten anteckningsbok från Etsy.

1315amoreDet här är min senaste kärlek när det gäller TV-serier. Jag hade redan innan hört mycket gott om The Americans (inga länkar – ni får googla själva med tanke på spoilers och fler säsonger) och när jag såg att den första säsongen låg ute på Netflix var jag inte sen att klicka mig in. Jag har hunnit hälften in i spiondramat i åttiotalets kalla krig. Det så kallade pilotavsnittet som alla amerikanska TV-serier har är riktigt vasst. Inte minst till tonerna av den här som det var länge sedan jag hörde. Rekommenderas varmt!

Helenas lista finner ni här.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin tisdag!

signature

Måndagstanken: Nöjd är det nya svarta

Stort tack för all respons som jag fick på min Måndagstanke förra veckan. Tanken med en kategori där det skrivna ordet får ta mer plats tycks vara något som såväl ni som jag själv tycker känns intressant. Framförallt ledde det till något som jag saknat mycket – en dialog med er som läser här. Jag tänker mig en fortsättning och eftersom det är veckans första dag i dag, så inleder vi veckan med en måndagstanke.

1315måndagstanken2Det började som en # på Instagram hos några vänner som diskuterade programmet Husdrömmar som rullar på televisionen nu. Det fortsatte mer som en påminnelse om att det ibland faktiskt inte är så dumt att stanna upp och se vad man har, istället för att alltid sträva efter något annat. Jag har funderat mycket på den där taggen på sista tiden. Vad innebär den för mig personligen? Vad innebär den för mig som bloggare och som aktör på olika sociala media?

1315måndagstankenÄr jag nöjd? Jo, jag skulle faktiskt säga att när det gäller många saker så är jag det. Inte på det sättet att jag har slutat att sträva eller att jag har slagit mig till ro med tanken att som det är nu skall det vara för alltid, men på mitt fyrtioandra år känner jag mig tämligen tillfreds på många plan. Det hela har förmodligen en stor del av sin förklaring i just åldern också. Ibland sparar man saker i minnet som man nog inte tror skall komma och bita en i svansen senare och säga “vad var det jag sa”, men ofta hamnar man väl precis just där. När jag själv byggde upp ett hem och ville skapa mig en egen plattform i livet, kunde jag för mitt liv inte förstå hur man kunde stå och säga att “det finns inte en enda pinal jag behöver här”. Vadå liksom? Men nu är jag där själv och skriver en text om hur nöjd jag är med saker och ting. De där cirklarna – man kommer då inte undan. Eller är det även en fråga om personlighet? Har en del av oss enklare att känna oss tillfreds än andra?

1315måndagstanken1Hur tar man då med sig detta med #nöjdärdetnyasvarta till bloggosfären? Av tradition är vi här inriktade mycket på nyheter, förändringar och önskningar, snarare än att visa upp det statiska. Som läsare är man van vid att få sig detta till livs, än en lovsång till det gamla köksbordet som hängt med i tjugo år. Är vi en generation som har slutat att slita ut saker i hemmet, när vi istället kan få rotation på tingen på Blocket? Visst börjar det att hända saker här. Hållbarhet är trend. Klassiker hyllas. Men det är alltid en hårfin gräns mellan att vara inspirerande och att skapa en känsla av otillfredsställelse.

I en välvillig tolkning av bloggosfären vill jag tala om kreativitet och estetik. För egen del känns det för det mesta intressantare att få till någon liten twist på det som visats förut, än att bara visa igen. Det behöver inte handla om att ta in nya saker, men att visa att man med små medel kan se det gamla med nya ögon och att alltid hålla en dörr öppen för nya intryck. Jag vill tro att det är där någonstans som mitt bidrag finns. Inredning i samklang med säsonger, att plocka runt med tingen och att faktiskt visa att saker och ting ser ungefär likadana ut år efter år. För jag känner starkt för Nöjd är det nya svarta och lär återkomma till det på olika sätt framöver. Vad får ni för tankar i frågan?

signature

Den fjärde söndagen i mars

1215söndagsbildEn stilla helg med sjuk man och där våren fick stå tillbaka för isande nordanvindar och snöfall. Jag fick mig till livs lite lördagsutflykt i går i alla fall med välgörenhetsbutiker, blomsteraffärer och påskinspiration. Penséerna fick stå kvar denna gång. Blickarna drogs framförallt till alla fina kryddväxter som kommer in i butik nu. Ett litet lagerträd fick det bli och de där krypande rosmarinen ( superpris med tre stycken för en hundralapp på Blomsterlandet) är en favorit. Klorofyll och doft ger skön grön energi till köksbänken. Ha en fin avslutning på helgen!

signature