Höstkläder: Navy with a twist

3514modecollaget

Det marina är en evig stil – här Skepparkavaj/Other Stories, polotröja/Filippa K, jeans och handskar/H&M – som kan uppdateras och twistas till lite beroende på vilka mönster, material och färger som man väljer till. I vanlig ordning finner man stilen i många olika prisklasser i butik. Här får basen lite fart med leosjal/Malene Birger, Chelsea-känga i lack/Ecco och röd väska/Mulberry. Oftast väljer jag safe när det kommer till investeringar som väskor, men när jag ser det här collaget blir jag himla sugen på att välja färg. Som Inés de la Fressange säger i senaste Harpers Bazaar – “a splendid red handbag can save the whole look”. Hjärta på det.

signature

Vardagsrummets första moodboard

Efter att tankarna sattes igång så där på allvar förra torsdagen gällande vardagsrummets makeover, gjorde jag en snabb moodboard som jag glatt försökte visa för maken. Jodå, det blir nog bra, var hans kommentar. Här hemma är det nästan uteslutande jag som tänker och andas inredning :). Det ser lugnt ut, var hans kommentar efter ett tag. Och lite så tänker jag mig vardagsrummet just nu. De angränsande rummen – speciellt matrummet är fullt av färg med sin blommiga tapet, så kanske behöver man vila lite i uttrycket intill. Sedan kan jag säkerligen inte hålla mig från färg och mönster här heller, men det är bara ett trevligt tillägg allteftersom.

3514vardagsrummet

Som jag skrev om i våras – lite skämtsamt om inredning efter fyrtio – känns det viktigt att köpa saker för livet nu. Det vi fortfarande håller på att klura mycket kring är soffan. Ska man investera dyra pengar i den eller skall man betrakta den mer som en bruksvara som inte varar för all tid? När jag såg de senaste pressbilderna från IKEA, hamnade blicken genast på soffan STOCKSUND som kommer i oktober. Soffan är en del i en satsning på IKEA kring “ombonat och naturligt i traditionell stil”. Nu blev det så där – hmm – igen. Jag måste nog ta mig en titt på soffan i butik.

3514vardagsrum1STOCKSUND av Nike Karlsson 4995:-

Det känns roligt att vara i gång i tanken i alla fall. Fortsättning följer.

signature

25 augusti

3514weekendSnöskåpet i matrummet är alldeles fullt med de finaste av blommor från Bondens marknad i helgen. Och det kan det väl få vara, för det är faktiskt vår bröllopsdag i dag. För tretton år sedan gifte vi oss i Stockholms stadshus en dallrande varm sensommardag. Vi hade då varit tillsammans i nio år och vårt första barn var tre månader bort. Jag har klickat hem en present alldeles själv, med bifall. För det är så vi jobbar – vi två :). Jag är tacksam för alla åren tillsammans. Hjärta.

3514helenaKlicka på bilden för att komma till Helenas inlägg.

signature

Grönkål

3414söndagsbildOm ni hade ätit söndagslunch hos mig i dag, så hade ni fått Chez Wood:s pasta med grönkål, citron, valnötter och parmesan. På Bondens marknad i går fann jag så himla fin kål – och därmed ställer jag mig in i ledet med bland annat Tant Johanna och Malin Persson som bloggar kål i veckan. Jag serverade pastan i olika skålar för att tillfredsställa familjen. Valnötter i en, parmesan i en, kål i en, pasta i en samt lite uppstekt kyckling och bacon för de som inte ville ha vegetariskt. Jag var nog den, inte helt oväntat, som tyckte bäst om detta. Himla, himla gott helt enkelt. En riktig comfortfood-anrättning med belåtna smaklökar en sensommardag. Rekommenderas varmt. Fin avslutning på helgen!

3414söndagsbild1x
Bidrag till Fabrikens söndagsbild.

signature

Fredagssvepet: 34/14

Så där ja. Då blev det fredag igen i almanackan. Och vi tar väl ett svep på det. Håll till godo!

3414fredag1House of Rym har fått mycket uppmärksamhet i bloggosfären i samband med Formex och med en butiksöppning i Stockholm. Mina favoriter är kuddarna med fågelmönster av Emma von Brömssen. Skön sensommarkänsla i den bilden också.

3414fredag4Även om jag inte sitter så mycket i TV-soffan alls numera, kan jag såhär när hösten randas längta till att titta en speciell tid på något bra program. Nästa lördag har det brittiska dramat Det blodröda fältet premiär. Fältsjukhus under första världskriget låter måhända tungt som lördagsunderhållning, men jag hyser gott hopp om kvalitétsdrama att bänka sig till.

3414fredag13Det finns numera en uppsjö av såväl kok- som bakböcker med alternativa inriktningar. När Helena, som har lång erfarenhet av att äta glutenfritt, rekommenderar denna nya, blir jag nyfiken. Även om jag inte äter strikt glutenfritt är det alltid fint att få nya idéer. Smakprovet ur boken lovar gott även när det gäller tittgodisvärdet.

3414fredag8First Aid Kit släppte en akustisk livevideo till Master Pretender i veckan. Himla fin den.

3414fredag16Indiska har tagit in Lotta Agaton som stylist till sin nya webbkatalog där det nya konceptet HOME lanseras. Agatons välkända bildspråk känns igen och jag måste säga att det känns som en välkommen tolkning av Indiskas sortiment som nu även breddas till mer neutraler. Så här har jag inte sett deras saker tidigare. Här syns tydligt hur man kan visa produkter på olika sätt och därmed få fram olika känslor kring ett varumärke. Sedan kan man alltid fråga sig om det är rätt väg att gå för ett företag som i alla år varit det färgsprakande alternativet bland kedjorna. Den linjen finns såklart kvar, men det är nog dessa bilder som kommer att spridas med vindens hastighet. Och är det inte så att vi ser en tämligen likriktad styling för många märken för tillfället? Vad händer med varumärkens identitet när mycket ser lika ut? Hur som helst är dessa bilder mycket vackra. Pressbilder: Indiska

3414fredag10I K-special i kväll sänds ett litet program om skulptrisen och konstnärinnan Hertha Hillfon. Föreningen Hertha Hillfons vänner engagerar sig i att försöka bevara bostad och verk för eftervärlden och det är inte utan att man hyser sympati för den strävan. Bostaden finns ute till försäljning här och snart anordnas en stor auktion på Stockholms Auktionsverk. Bilder från huset har setts hos bland annat Stiliga Hem, Trendenser och Husligheter.

3414fredag6

Innan programmet om Hillfon, sänds en dokumentär om en riktig Hollywoodstar – Lauren Bacall – som avled förra veckan.

3414fredag5I Filippa K:s annonser är det trendigt helvitt. Så vackert på bild, även om de där vita långa byxorna är ett aber för en praktiskt sinnad människa som mig själv.

3414fredag3Ett chict parisiskt glimmer önskar man sig väl sannerligen ibland. Caroline de Maigret är en av mina favoritmodeller och med tre väninnor ger hon ut den här lilla boken i ämnet. Säkerligen en liten bagatell till pralin att bläddra i höstmörkret.

3414fredag12xMin anteckningsboksfetischm är en neverending story – speciellt allvarlig i skolstartsmånaden augusti. Senast siktade jag dessa från italienska Nava. Finfina.

3414fredag2Fin klassisk blus från H&M med twist i trumpetärmarna.

3414fredag

I veckan kom bilderna från Jean Paul Gaultiers Rosa Bandet-kollektion för Lindex. Det randiga signumet för designern finns med som en röd tråd i kollektionen. Det plagg som synts mest bland modebloggare är ovanstående jacka, men även barnkläderna har fått mycket cred. Den 8 oktober är det dags i butik.

3414fredag7Det riktigt midnattsblå syns även på naglarna i höst.

3414fredag11Fredagens quote från Tina på bloggen Peppar & Vanilj. Vänskap är fina saker det. I vilken form och när det än kommer i livet.

3414fredag9Sensommarens matlagning tar vid och de första grytorna närmar sig. Den här bilden (Le Creuset via Tingelings) får mig att se fram emot den tiden så där lite extra.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

3414fredag14

Ps. Svenskt Tenn lanserar åtta möbler av Josef Frank i höst och i samband med det ges det ut en ny bok om Franks möbelformgivning. På min höstlista. Såklart.

signature

Fabriken: Vardagsrum

I dag slår kära Fabriken – ett ställe för samlad inspiration där man är välkommen att blogga kring ett veckotema – upp sina portar igen. Höstterminen inleds med vardagsrum. När jag tittar tillbaka i arkivet, får jag svart på vitt på mina tankar om att det inte har hänt ett dugg i detta rum på ett år. Det ser precis likadant ut i dag och jag skulle kunna skriva precis samma text i dag ett år senare. Nu är det inte så att jag förespråkar förändring för sakens skull – jag är tvärtom tämligen statisk i min grundinredning – men saken med detta rum är att det i princip inte är gjort något sedan vi flyttade in i huset för snart sex år sedan. Jag ställde in våra gamla möbler här och de har stått kvar. Inte något stort fel i det heller, men nu är de slitna och har sannerligen sett sina bästa dagar, vilket gör att hela rummet behöver en större översyn. Det här får lov att bli fokus i huset i höst. Vi har vetat om länge att det har varit på gång och nu måste vi – läs jag – ta tag i det hela ordentligt. Jag kommer säkerligen återkomma till detta här på olika sätt under hösten.

3414fabrikenDet kommer inte riktigt vara som att börja med ett blankt papper – en del saker får naturligtvis vara kvar – men grundstommen i soffa och fåtöljer behöver bytas ut. Det här är husets största rum (se det här äldre inlägget för översikt av rummet) med stora ljusinsläpp på nedre plan med en utbyggnad. Rummet är vitt till skillnad från dess rumskompisar matrummet och arbetsrummet där tapeterna breder ut sig för fullt. En klassiker när man tänker nytt är att samla ihop saker som man tycker om och vill bygga vidare på i ett hörn. De stora sakerna är svårflyttade, men de mindre kan man sätta samman för att skapa en stämning och en moodboard i praktiken.

3414fabriken1Ledorden är en vuxen inredning. Småbarnsåren är över i vårt hem och barnen har ett TV-rum på övre våningen med spel och annat. Jag tänker mycket på hur vardagsrummen kan komma att förändras framöver när vi konsumerar media på ett annat sätt – även om jag har en man som fortfarande gärna ligger i soffan och tittar på sina favoritprogram på TV:n.

3414fabriken2Så jag får väl ändå säga tack Fabriken för att mina tankar kom igång ordentligt kring vårt vardagsrum. Det motstånd som jag kände inför att plocka fram kameran i ett rum som mest går på konstgjord andning, blev till en riktning framåt till slut. Fortsättning följer. Som det brukar heta.

Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

3414helenadagensfavo
Klicka på bilden för Helenas inlägg.

signature

Wear Read Need Want: August/14

3414wrwn

WEAR: Jag ser fram emot H&M:s Modern Classic Premium som har säljstart i september. Tidlös design med modern twist i fina material – ja, det låter helt enkelt mycket som jag det. På bilderna gillar jag framförallt de stickade tröjorna. Förhoppningsvis är de lika fina i verkligheten också. READ: Av tradition köper jag de fyra böckerna som kommer i Albert Bonniers klassikersläpp varje höst och vår. Denna höst är det lyrik på tapeten (bokstavligt talat, eftersom omslagen är gjorda med inspiration från äldre tiders tapeter). Jag ser fram emot att läsa om Edith Södergran som var något av en hjältinna i mitt brådmogna flickrum en gång i tiden. NEED: Möjligen en smula tidigt att mentalt tänka bort ballerinorna, men ett par stövlar behöver jag när det blir ännu kallare därute. WANT: Efter en lång och varm sommar kom augusti med många tankar om det som komma skall. Jag funderar mycket på vad jag skall bli när jag blir stor, hur jag skall kunna utveckla bloggen och göra den ännu vassare såväl för er läsare som för CV för potentiella annonsörer och uppdragsgivare. Jag har trivts bra med att föra en modest tillvaro lite i skuggan, men den tiden tycks vara förbi post livskris. Nu vill jag vara med och leka så där på allvar. Min främsta önskan är en väg som leder framåt. Japp, de tre första punkterna är nog betydligt lättare att uppfylla på ett sätt, men vem vore man utan alla sina planer, förhoppningar och önskningar om utveckling. Sensommarstämning. I kropp och själ. Fin onsdag till er!

signature

Utvalt: Monica Förster för Rörstrand

3414rörstrandI dag är det premiär för Monica Försters nya servis Inblue och Inwhite för Rörstrand. Jag har en lång relation med det klassiska svenska märket. Vi äter på Ostindia varendaste dag och det finns även delar av bland annat Swedish Grace och Mon Amie här hemma. Trogna läsare känner även till min livslånga passion för det blåvita porslinet. Inte speciellt konstigt då att jag hoppar högt inför denna lansering. Förster har tittat i Rörstrands arkiv och “samplat” omtyckta dekorer som Blå Eld och Koka Blå. Mina favoriter är assiettens dekor och den låga skålen.

3414rörstrand1Här syns formen på servisen som skall ge en svävande lätthet vid bordet. Vackert.

3414rörstrand2Jag tycker mycket om hur delarna harmonierar med varandra och där det blå tar för sig, samtidigt som kombinationen av dekorerna smälter samman.

3414rörstrand3Det helvita porslinet i Inwhite gör att formen framträder ännu mera och är ett alternativ om man inte är så förtjust i det blåvita eller i kombination med det dekorerade. Jag tycker att detta är en vacker servis som känns helt rätt för 2010-talet. Well done, Rörstrand.

Pressbilder: Rörstrand. Läs mer om servisen hos Add Simplicity, Trendstefan och se fina bilder från lanseringen hos Åsa/At My Casa. 

signature