Bloggforum i Göteborg

I söndags åkte jag ner till Göteborg för att delta i PR-byrån MILK:s Bloggforum som är ett återkommande event på hösten. Bloggforum samlar bloggare från såväl mat och mode som inredning. För mig var det första gången jag deltog och genom en bildkavalkad skall jag lotsa er genom mina intryck av evenemanget.

3814göteborgVi – min rumskamrat Tina på Peppar och Vanilj och jag – checkade in på hotel Pigalle i söndags eftermiddag. Jag har varit nyfiken på detta ställe sedan öppningen i våras efter att ha sett många vackra bilder, exempelvis hos Tant Johanna. Det är ett mycket fint hotell även på plats. För mig som älskar tapeter och en ombonad stil är det något av ett mecka att träda in i denna värld. Konceptet är “det tidiga 1900-talets syndiga Paris” som genomsyrar såväl hotellrummen som restaurangen Atelier och Bar Amuse.

3814göteborg1Uppe i restaurangen sitter man runt ett blommigt hav av Howardsoffor som är placerade framför en öppen spis. Det talades mycket om att skapa en annan stämning än klassisk restaurangsittning med vita dukar, utan mer ett ställe där man vill fortsätta att sitta hela kvällen. Jag tycker mycket om mixen av mönster och material här, som i sammet, orientaliska mattor och blommor på textilierna.

3814göteborg2I detta bås hade jag nöjet att äta middag i söndags kväll. En i sanning fotogenisk liten plats i restaurangen med det blommande taket, den maffiga kristallkronan och det frostade glaset i fönstret. I köket satsar man mycket på lokala råvaror och att servera mat som är i säsong, vilket är en mycket sympatisk ambition som faller mig i smaken. Vi blev serverade annorlunda rätter med mycket arbete bakom komposition och tanke kring vad som läggs på tallriken.

3814göteborg11Tina på Peppar och Vanilj och Nanna på Så fint jag vill.

3814göteborg4I restaurangen, som kompletteras med en fin takterass där man kunde njuta sensommar i söndags, kommer man nära köket och personalen där. Även om jag personligen kunde ha klarat mig utan en del i det syndfulla konceptet som exponeringen av starka varor på exempelvis spiselkransen i restaurangen och en viss överanvändning av lättklädda damer i ramar, så är hotellet absolut något att rekommendera om man vill ha en upplevelse med mervärde. Det är oundvikligt att inte blicka bort mot Dorsiaett hotell i liknande genre i Göteborg som jag bodde på i juni, när man pratar om Pigalle. Det är möjligt att mina minnen är så färgade av hela den magiska weekenden med Håkan Hellströms konsert, men på vissa områden har Pigalle en bit kvar till grannen, exempelvis när det gäller frukostbuffén, medan man gällande inredning inte är lika utmanande för ögat.

3814göteborg3Tapeten som satt i Tinas och mitt rum, återkom även i lobby och trapphus och även om den var galant, så skall jag boka ett rum med Morris på väggarna om jag får tillfälle att bo här igen. Vi njöt av de brittiska slingrande mönstervärldarna i korridoren till vårt rum och kikade även in i ett hotellrum. Jag älskar ju denna klassiker som bekant och här finns chans att få sitt lystmäte många gånger om.

Som synes, hotellet och arrangemangen där var på många sätt en fullträff och en mycket tacksam miljö att släppa in ett gäng bloggare i. Det var i vanlig ordning så roligt att träffa andra inom samma bransch. Det är alltid fint att få en arena för den typen av möten, men jag upplevde att arrangören kunde ha vässat sig när det gäller kommunikation till deltagarna genom att vara mer tydlig med avsändare och tanke bakom evenemanget.

3814göteborg7På event som dessa är det sponsorer som vill prata om sina produkter. I söndags fick vi lyssna på grundaren av Washologi – ett nytt tvättmedelskoncept på den svenska marknaden. Det är alltid inspirerande att möta människor som mitt i livet startat nya företag och som bubblar av idéer kring sitt entreprenörskap. Jag som alltid använder parfymfria produkter när jag tvättar numera, fastnade möjligen inte så mycket för dofttänkandet, men en och annan ny vinkel på hur man tvättar och framförallt doserar ur miljösynpunkt är alltid nyttig att ta del av.

3814göteborg6På måndagen såg jag fram emot en programpunkt om att lära sig skyltning av NK:s dekoratörer. När vi gick in i varuhuset möttes vi av provdockor som det visade sig att vi i lag skulle dekorera. Vi fick presskort och fick gå runt i varuhuset och plocka vad vi ville till skyltningen.

3814göteborg5Det var en otroligt rolig aktivitet i sig, speciellt eftersom jag tycker mycket om NK – jag kånkade bland annat runt på den här skönheten från Mulberry – men det var synd att vi inte fick ta del av mer samlad kunskap kring skyltningens ädla konst och att vi inte hade lite mer tid på oss.

3814göteborg12Jag sprang runt i varuhuset med NannaTina, och Sofia och här syns resultatet med den vackra klänningen från Rodebjer i fokus. Fotografi: Dino Soldin.

3814göteborg8Måndagslunchen intogs på Sjömagasinet och det är utan någon som helst överdrift när jag säger att detta var den godaste fiskrätt som jag har satt tänderna i. Perfekta råvaror som bara smälte i munnen och som bonus kunde jag briljera inför sonen, som ser fram emot Kockarnas Kamp på måndag, att två av deltagarna där stod bakom denna mat.

3814göteborg9På måndagseftermiddagen hade vi nöjet att lyssna till ett föredrag av Peder Lamm som arbetar på Göteborgs Auktionsverk. Det var länge sedan jag hörde ett så entusiasmerande, chosefritt och kunskapsfyllt anförande. Jag tyckte att det var speciellt givande personligen, eftersom jag precis har börjat nosa runt på de lokala auktionerna på Auctionet. Jag har hejdat mig lite just precis av den anledning som Lamm diskuterade i går – man bör akta sig, för om man väl träder in i denna värld så verkar den som ett gift omöjlig att befria sig från. Härligt farligt känner jag.

Innan jag gick ner till tåget satt jag på den där innergården hos Floramor och Krukatös igen – denna gång i ljuvlig sensommarvärme tillsammans med en nyfunnen vän. Det hela kunde liksom inte ha fått en bättre avslutning. Tusen tack för dessa dagar, kära Göteborg. Som jag tycker om dig.

signature

Utvalt: Estrid Ericsons elefanter i grått

3814estridMedan jag samlar ihop intryck och bilder från helgens bloggforum i Göteborg, säger jag Hipp, hipp, Estrid på 120årsdagen av hennes födelse som Svenskt Tenn bland annat firar med att lansera de klassiska elefanterna mot grå bakgrund i textil. Det passar som handen i handsken till mitt vardagsrumsmood som jag bland annat har visat här. Ingen högoddsare om någon form av denna elefant trampar in hos oss med andra ord.

signature

Fredagssvepet 37/14

3714fredag5Jo, det blev fredag även i denna gång. Håll till godo med veckans fredagssvep! På torsdag 17 september – och 120 år på dagen efter hennes födelse – invigs en utställning om “Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon” på Sven-Harrys konstmuseum. Jag ser fram emot att se den senare i höst och frossa i dukningar, inredning och Estrid-power. Fotografi: Lennart Nilsson/Pressbild – Svenskt Tenn.

3714fredag9Lena Dunham är en av de mest intressanta kvinnliga rösterna inom populärkulturen för tillfället. Denna vecka pryder hon New York Times kulturutgåva som antik skulptur. Läs intervjun här och se arbetet bakom omslaget.

3714fredagPå torsdag släpps H&M:s Modern Classic Premium där man satsat på tidlösa plagg i bra material. Jag hoppas mycket på kollektionen och applåderar varje ansats hos kedjorna att hellre höja priset aningen och satsa på material som är bra. Jag siktar in mig på bland annat tröjan på bilden som redan fått mycket press.

3714fredag7Ellos har med en av mina favoritmodeller – Caroline de Maigret – i sin höstkollektion.

3714fredag14En av de på förhand mest visade belysningsnyheterna i höst – Alex och Wilma från Watt & Veke.

3714fredag1I ropet just nu efter tankar om mindre bra plast i framförallt barnserviser – bambu. Via Riazzoli tittade jag in hos svenska Edblad som har en fin inspirationssida med bland annat denna köksserie i just bambu. Läs mer om bambu som material hos Terese för Think Organic och se många produkter t ex här.

3714fredag4Fler fina ting till bordet – franskt porslin hos Le Kiosk med motiv från äldre Paris-kartor. De är så vackra, framförallt i de stylade bilderna av Nanna/Så fint jag vill.

3714fredag2Det är trenchtider. Favoritbild ut gammal Vogue med Stella Tennant och barn.

3714fredag13Tapetkollektionen Fabel av Ingela P Arrhenius lanserades i veckan hos Photowall med vackra bilder av Sofia/Mokkasin.

3714fredag10Finfin styling av Johanna Bradford för Sadolin som tagit fram sju utvalda kulörer för hösten. Bilden ovan ingår i The Nostalgic som är min favorit bland tre teman.

3714fredag11En stor trend för tillfället är att sätta grönskan på väggen. Det har man för all del alltid gjort med exempelvis botaniska tryck, men nu är det mer naturalistiska avbildningar som exempelvis i Hagedornhagens blad eller i Vontruebas Monstera eller Fikus som syns på bilden/Dukat Bord.

3714fredag3På söndag är det val. Ni röstar väl? I dessa tider – Soran Ismails artikel i gårdagens SvD. Valet är fritt, men jag hoppas bara att vi är nog med goda röster för att inte låta hatet få ordentlig grogrund.

3714fredag8Veckans fredagstoner.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Fabriken: Ljus i mitt hus

3714ljusDet är nog ingen tid på året som jag finner levande ljus så vackra som precis just nu. September mellan sensommar och höst när mörkret återtar våra breddgrader. Praktikaliteter som värmeljuskoppar och batteridrivna ljus har svårt att slå lågan från ett stearinljus.

3714ljus1Ett klassiskt tips för såväl stilleben som ljusstakar i grupp – variera gärna höjden för att få ett mer dynamiskt uttryck. Ibland kan det vara fint med par och symmetri, men det finns även en risk att det känns aningen stelt. För mig känns det fint med en samling av solitärer som tillsammans skapar det vackra.

3714ljus2Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

signature

Höstens kläder: Classic Autumn

3714modecollageI dag blir det en evig stil med klassiska attiraljer som loafers, denim, silke, cashmere och läder. Om jag skulle få välja en väska helt fritt just nu – ja, det vore sannerligen något – skulle jag välja en bucket bag från Mansur Gavriel. De italienska väskorna från NY-företaget med den diskreta loggan är förvisso hypade inom modekretsar, men inte desto mindre ett klassiskt köp som varar för all tid. Och just bucket-modellen känns som den hjärtat klappar lite extra för i höst.

Kappa/Zara, tröja, blus och jeans/H&M, skor/Vagabond, halsduk/Acne och väska/Mansur Gavriel. Och dags för Pulp nu när det viner höstvindar.

signature

Everyday Kitchen: Kycklingrullader

Barnen och jag har som tradition att titta på Idol nu när det går nästan varje vardag. Programmet är egentligen inget måste-se för någon av oss, men det är så mysigt att sjunka ner tillsammans i soffan däruppe när vardagen dragit igång på allvar. Första Idol-veckan var det även Leifs kök i fyran – Leif Mannerström öppnar restaurang i Gbg med ett gäng arbetslösa a la Jamie Oliver – och det är samma där. Möjligen inte Henriks och mitt förstaval, men vi har blivit sittandes. Och så när jag ställde fram en för oss ny maträtt i går – och det visade sig att det var Leifs kyckling – då var det ändå lite ätbart.

3714everydaykitchen

 Tallrik ur In Blue/Rörstrand Glas Lempi/Iittala Bestick Laguiole Underlägg/Svenskt Tenn.

Kycklingrullader är inget nytt under solen, men jag har faktiskt aldrig gjort det förut. Jag tittade som sagt på Leifs recept som harvats till leda i reklamen, men slutade med att göra ungefär som härDet här är ett recept som görs efter behag med andra ord – i går blev det minsta motståndets lag utan lök och persilja för att behaga samtliga vid bordet. Rekommenderas varmt.

3714flowerFin tisdag till er alla!

signature

Månadens fyra: U

1714månadensfyralogga

I månadens fyra utmanar Anna och Ulrika oss på bokstaven U. Kika in på deras bloggar och join in!

Uggla | Uppföljare | Utekväll | Uppskattning

3714månadensfyraDen stora ugglefebern som blossade inredningsmässigt var aldrig min trend. Inte så att jag har något emot ugglor – i och för sig har jag stor respekt för större fåglar generellt och skulle inte alls se så cool ut som Cara gör ovan för Mulberry (A/W 2013 av Tim Walker) om jag skulle hålla i en – men jag finner inga i vårt hem. När jag tänker riktigt länge, så frammanas faktiskt en favorituggla för såväl sonen som för mig – Hedwig i Harry Potter. Lite Hedwigs Theme då.

3714månadensfyra1När jag klurar kring uppföljare finner jag mest sådant som inte har blivit så himla bra. Den uppföljare som jag definitivt varit mest pepp på när det gäller populärkultur är Sex and the City-filmen som kom 2008. Jag minns hur jag följde minsta lilla bild som läckte ut från inspelningen, alla versioner av trailers som kom, musiken, intervjuer med skådespelarna, kläderna – tja, det var svårt att få nog av en uppföljare till den där rosa skoboxen som jag kunde utantill. Och jo, jag blev nöjd när jag såg filmen. Men den andra filmen, den har jag valt att glömma bort…

3714månadensfyra2En av sommarens mest minnesvärda utekvällar var en magisk solnedgång vid Ireviken på Gotland. Jo, nu ser jag redan detta i ett visst nostalgiskt skimmer och räknar bort barn som höll på att hungra ihjäl för att vi fick vänta på mat och agerade därefter – men ni ser. Solnedgång, en leende mamma som var himla glad och tacksam över stunden och en happy ending för allt blev ju bra så till slut.

3714månadensfyra3x

Uppskattningen får bli till mig själv denna gång. Det är så lätt att bara vilja framåt med snabb fart när man väl känner sig redo för det, men man behöver även stanna upp för att ge sig själv en klapp på axeln och säga – hej där – sjutton vad du gör detta bra. Jag fann min väg till dessa ord genom Tina (som huserar på ny fin blogg – in och kika om ni inte gjort det) och de träffade mig rakt i hjärtat just i dag. I går tänkte jag mycket på vad det skall bli av mig, men samtidigt hade jag självinsikt nog att inse att det jag som jag vill framåt med, inte har varit med mig så där värst länge. Så förhoppningsvis precis så. Lita på din resa. Du kommer att finna din väg.

Så blev mina fyra U denna gång. Tack Anna och Ulrika för att ni håller igång denna utmaning!

signature