Fokus: Väggsmycken

Efter att tavelväggen är etablerad med posters för alla som slagord, är det kanske inte konstigt att vi ser fler och fler väggsmycken som komplement till det inramade.

5114trendpåväggen1

I samma anda har speglarna varit i fokus. Precis som jag anade i början av året har vi se det definitiva genombrottet för klassiska solspeglar som här hos norska Fru Fly. Själv har jag en liten sol i sovrummet och nu även en väggdekoration i vardagsrummet.

5114trendpåväggenDen moderna varianten av ordspråksbroderiet för köksväggen av Ashley Brown Durand/Mokkasin har synts mycket i år. I en tidning såg jag att Lagerhaus är på gång med en liknande variant, vilket talar för att dessa banners kommer på bred front.

5114trendpåväggen2DIY-trenden när det gäller makramé och nu även att väva sina egna väggbonader har bara tagit sin början – Workshops för den hugade på gång i Stockholm. På andrahandsmarknaden börjar priserna på 70-talets bonader stiga. I höst har vi bland annat sett denna hos Trendenser och de här från Le Kiosk.

5114trendpåväggen3Och så lampetterna då. De är på gång ordentligt igen. Själv hoppas jag som sagt att tomten kommer med den här klassikern till mig – det vackraste väggsmycket av dem alla.

signature

Triss i kuddar

5014trissikuddar

Trogna läsare känner min svaghet för kuddar – speciellt färgstarka sådana. I andan att göra vardagsrummet lite mer dämpat i linje med ett moodboard som jag visade här, går dock de nyinvesteringar som gjorts i gråskala. Grå elefanter, slingrande ormbunkar och klassiska hundtänder bildar grund i sofforna tillsammans med de här trotjänarna, men jag vore inte jag om jag inte kastade in lite cerist också såklart. Nu lutar vi oss mot kuddarna och tar helg. Jag siktar in mig på en julfilm som denna i kväll. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Inspirera mig I

5014inspireramigInspirationen nummer ett för tillfället är min återfunna glädje inför loppis. Jag var tacksam elev i Jennys skola för Decor Life - den finns att läsa här om du missat – och fick med mig mycket ny kunskap, en känsla för kvalité och den där geisten inför sakletandet som jag saknat ett tag. Jag har kommit in i ett fint flow för tillfället som kan följas framförallt på Instagram. Kristins samling ovan inspirerar i samma anda – och den dunkla stämningen i bilden – så vacker.

5014inspireramig1Denna jul har vi nog rekordlite pynt framme. Inte för att jag har samlat på mig ett överflöd av juldekorationer genom åren, men i år känns det som att det framförallt räcker med ljus, dofter och blommor. Snart lägger jag fram en tidig julklapp till mig själv på bordet. Waldemarsuddekrukan firar hundra år nästa år – en klassisk favorit som jag själv har på fönsterbrädorna här hemma – och i samband med det ges det ut en bok. Jag älskar omslagets överdåd. Läs mer om boken hos Ulrika här.

5014inspireramig2Den mest inspirerande bilden i tidskriftshögen just nu är från Sköna Hem Skapa Stilen av Mia Anderberg och fotograferat av Jonas Ingerstedt. Jag faller alltid som en fura för en sådan mönster- och färgmix och det här är det finaste på länge. Skärmdump från Sköna Hems Facebooksida.

5014inspireramig6Jag har redan skrivit om Sköna Hems jul detta år. Jag bläddrar om och om igen till de där sidorna i aktuellt nummer. Denna slags jul inspirerar mig absolut mest detta år. Skärmdump från Sköna Hems Facebooksida. Fotograf: Martin Cederblad.

5014inspireramig3Lisa Burenius hos Le Kiosk. Vackert, vackert och inspirerande till tusen.

5014inspireramig4Helena kom med värsta bästa tipset i juletid – Downton Abbey finns nu på Netflix. Som jag ska frossa i deras julspecialer framöver. Och kanske finns det lite julfeeling att hämta där när vi mest har regn och blåst här hos oss.

5014inspireramig5Min bästa julesång detta år. Inspirerande vackert – läs historien och lyssna här. Så fin.

Fin torsdag till er!

signature

En av mina favoritdagar

5014nobelDen tionde december är en av mina favoritdagar i juletid sedan barnsben. Det är två veckor kvar till julafton. Det är lagom med distans för att fortfarande mest känna förväntan med allt som har med julen att göra. Och så är det Nobeldagen. Frasande klänningar, samtal om vetenskap, en stor kanna te och en filt runt benen i soffan till sen kväll. Jag har inte lyckats överföra denna entusiasm till den övriga familjen, men för mig är det en traditionsrik dag som jag gärna gör det mesta av. I dag inleder jag med saffranssemla till prisutdelningen i Konserthuset. Prick 16.25 är det dags för intåg och då tänker jag sitta bänkad i vår nya soffa. Sedan reser jag mig inte på ett bra tag. Med Nobel eller inte – en fin tionde december till er!

signature

We decor life: Julpyssel

5014äppelglöggJa, det är väl egentligen inte så förvånande att jag väntar till den elfte timman med att komma med ett bidrag till veckans We decor life – Julpyssel. Jag är som bekant ingen traditionell pysslare av rang alls. Mitt bidrag blir en inspirationsbild till att göra egen Äppelglögg. Jag har tänkt komma till skott ett antal gånger men icke, så jag får väl inspirera även mig själv här. Receptet kommer från en folder från ICA  - Lilla Juiceboken. Om ni bläddrar där, så kommer instruktioner på slutet under rubriken Varmt & gott. Med hopp om att prova då!

signature

Vackra ting: Kudde Stäpphöna

5014stäpphönaMinns ni när jag skrev om det vackra trycket av Emma von Brömssen i november? Jag höll mig själv lite på halster där och nu finns mönstret även tillgängligt i kuddar. Här hemma är vardagsrummet helt i fokus efter en efterlängtad soffleverans. I dag kom även en fåtölj – en kär favorit i repris – och i den tänker jag mig att en stäpphöna kommer göra sig alldeles utmärkt.

signature

Fredagssvepet: 49/14

4914fredagVi går mot den andra Adventshelgen. Fredagssvepet tar nu lite julledigt, men håll till godo med veckans version som inleds med Pantones färg för 2015 – Marsala. Jag är mycket förtjust i djupt bordeaux-färgade nyanser, men håller nog med by Emma om att det framförallt känns så höst och vinter. När man å andra sidan ser denna fantastiska brudbukett till ett vårbröllop, så känns det som en färg för alla tillfällen. I vanlig ordning handlar det mycket om sammanhang och kombinationer.

4914fredag1Jag tog en liten paus från Kinfolk ett tag. Jag föll som en fura när konceptet kom och bläddrade massor i de vackra tidningarna, men sedan var det som om det blev lite överdos på bilder a´la Kinfolk som blev så tongivande på alla sociala medier. Det är vackert inte tu tal om det, men ibland behöver ögat vila lite och finna annan typ av inspiration. Nu har jag beställt vinternumret dock. Jag gillar den rosa tonen där som tonas mot det grafiska och de bruna inslagen.

4914fredag2

Den här karamellen till tröja sätter jag genast upp på min önskelista. Det kan vara precis det som jag behöver för att kravla mig upp ur mitt för tillfället tämligen gråa jag.

4914fredag3Smyckesfirman Tiffanys julkampanjer är alltid amerikanskt överdådiga och just därför lite roliga att titta på. I år kör de tecknat med retrovibbar.

4914fredag8Cate Blanchett på omslaget till Porter. Som sagt – som jag ser fram emot henne som styvmodern i Askungen i vår.

4914fredag12Decor Life har JULPYSSEL som sitt tema denna vecka. Vete sjutton vad jag opyssliga människa ska hitta på. Vi får väl se vad det kan tänkas bli.

4914fredag9Dags att köpa getter.

4914fredag7Tine K:s kataloger är vackra att bläddra genom. De får alltid höga stilpoäng på inspirationen från det visuella.

4914fredag6Downton Abbey är slut,  men vi kan lugnt sitta kvar i soffan för i morgon drar När döden kom till Pemberley igång. Jag har läst boken – som är en fortsättning på Jane Austens Stolthet och fördom – av P D James. Jag är helt klart kluven till en spinoff i form av en mordgåta till en av litteraturens mest kända kärlekshistorier, men att det kommer att bli fin TV-underhållning, det går nog inte att förneka.

4914fredag11Jag fick blodad tand av att besöka olika miljöer i juletid efter Millesgården nu i veckan. Hallwyllska palatset är ett annat sådant ställe som jag gärna skulle vilja uppleva nu.

4914fredag4Helena hade filmfrossa i veckan. Jag går på en av mina måsten i juletid. The Holiday. Ta en tur i det pittoreska huset som Cameron Diaz:s Amanda lånar över julen här. Eller titta in i Jude Laws Grahams hus här.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

4914fredag13Ps så här på fredagskvällen – läsvärt och tankeväckande manifest hos en av världens största inredningsbloggar – Design*Sponge.

signature