Vintage: Ellips av Arthur Percy

516arthurpercyvasDet var en sådan vecka i loppissvängen när jag satt i bilen och beklagade mig över sakernas tillstånd. “Det är sådana här gånger som man inte förstår hur man någonsin kan hitta något på sådana här ställen. Så himla mycket struntsaker. Så himla mycket folk. Och så de där som står i gången och pratar. Som inte kan flytta på sig när man vill fram och titta. Som inte kan gå lite åt sidan när de står med sina bekanta och pratar om att de vill hitta en sådan där glasflaska som visades på senaste Antikrundan och som var värd 75 ooo kronor. Lycka till liksom”. Så går man in på ett annat ställe, får lite extra hjärtdunk när det helt plötsligt står en vacker Ellipsvas av Arthur Percy för Gullaskruf Glasbruk för tjugo kronor. Och sedan har man fullständigt glömt det där som man orerade om innan. Det är väl just det som är tjusningen med detta sakleteri.

signature

Fredagssvepet 5/16

516fredag4Vi går mot den första helgen i februari. Jag saluterar i vanlig ordning helgens ankomst med ett klassiskt fredagsssvep. Håll till godo. Malin Perssons hem har setts i många tidningar de senaste åren. Om man inte kan se sig mätt – för visst är detta en uppvisning i bohemchic på högsta nivå – finns fler bilder av Petra Bindel inne på Malins blogg. Hela reportaget finns hos MILK.

516fredag6IKEA firar sommar med stylisten Hans Blomquist. Ljuset lockar, visst gör det?

516fredagI dag är det Sverigepremiär för The Danish Girl om konstnärsparet Wegener i tjugotalets Danmark. Jag är nyfiken på filmen även om recensionerna inte varit översvallande direkt. Att säga att Alicia Vikander är i fokus för tillfället är ett understatement. Hon är Oscarsnominerad för denna roll och kom även med i Vanity Fairs prestigefyllda Hollywoodnummer.

516fredag2Det är modevecka i Stockholm. Filippa K visade sin höstkollektion utan en traditionell visning, utan som en konstvernissage med fotografier av Julia Hetta och design av Åsa Stenerhag. Ett spännande grepp och just denna färgskala känns mycket nu, även om den kommer först till hösten.

516fredag1Sidenskjorta från H&M

516fredag7Färgskalan går igen i danska designern Yvonne Kones nya kollektion. När jag tittar på bilderna från hennes affär i Köpenhamn noterar jag att väggarna är ommålade. Den här interiören spreds som en virtuell löpeld när affären öppnades, men nu är det en annan färg som omger de vackra accessoarerna.

516fredag5På tisdag är det säljstart för Residences satsning på ett så kallat bookazine – My Residence. Jag kan förmodligen inte hålla tassarna borta från detta, även om jag misstänker att jag får ta ett färgbad efter att ha bläddrat i den. Denna värld har oftast en annan ton än min egen, men det är alltid ett gott val att rikta inspirationen åt olika håll. Jag får läsa den i vårt blommiga matrum.

516fredag3Jag har en känsla för klassiskt våffelmönster. I somras letade jag efter ett gammalt överkast i barnens garderob, men det var så slitet, så det stod utom räddning. Nu börjar våfflorna komma på bred front exempelvis i dessa fina handdukar från Reunion Home.

516fredag8Förra veckan var det åttiotalsnostalgi för hela slanten. Den här fredagen blir det nittiotal, när jag såg att Brett Anderson är med på TV i kväll. Jag har inte lyssnat in mig på nya skivan med Suede, utan fastnade i en nostalgisk återblick. Som vi lyssnade på detta back then. Vad sägs om denna, denna, denna eller denna?!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Ljuset

516ljusetVåren dröjer – vi tar en vintermånad till först – men ljuset. Det är här igen och är så välkommet. Blommorna flankeras dock av en ljusarmé ett bra tag till.

516rosahyacinterOch så tycker jag att vi en gång för alla återerövrar hyacinten som den vårblomma den är. Den börjar bli mer och mer vanlig som snittblomma även i dessa tider. Den doftar precis lika gott en torsdag i februari.

516ljuset1

signature

Två gröna favoriter

516vaxrankaMurgröna på båge – speciellt i en traditionell kruka – kan vara på gränsen till “ack-så-konventionellt-och-trist”, när växterna man ser mycket nu snarare går mot spretigt och vildvuxet. För ett antal år sedan var det ringlande murgrönor överallt – det fanns helt enkelt inte något trendigare och tjusigare att ha i kruka hemma. Allt går i cirklar som bekant och här är det väl även fog att tala om en klassiker. När krukorna gapade tomma här hemma efter alla amaryllis, köpte jag mig några vaxrankor. Ja, för det är inte en murgröna på bilden. Vaxrankan är inte släkt med murgrönan, men påminner onekligen mycket om densamma och är torktålig med vaxartade blad. Om man gillar den gröna klassikern, rekommenderas absolut att ta en titt på den här som är betydligt mer lättskött.

516vaxranka1Jag blickar avundsjukt mot självplockningen av tulpaner på Ulriksdals - se bland annat här hos At My Casa och här hos Flowers & Feasts. Här i staden finns det i Trädgårdsföreningens växthus, men det är lite kvar till huvudstadens blomprakt om man säger så. De har i alla fall den goda smaken att driva fram en av mina favoriter – Verona. Det är en fylld tulpan med många kronblad och en svag doft av citron. Den gör mig sannerligen glad så här i början av februari.

signature

Modecollage: Classic Spring

516modecollageDenna mulna och blåsiga februaridag lockas jag av ett par ljusa mockaboots. Jag inser att jag får utmana min inre röst som säger att det inte är det mest praktiska valet, men ack så fina tycker jag. Här fick de sällskap av jeans och trenchcoat/H&M, blus och scarf/Lindex, väska och armband/Other Stories samt min vårparfym. Som vanligt finns det mesta i denna stil i alla prisklasser. Inspirationen är i vanlig ordning fri.

signature

Välkommen februari

516februariVi går in i årets andra månad och lämnar januari bakom oss. Ljuset återvänder till våra breddgrader. Solspeglingarna på väggarna ger glädje tillsammans med det gröna på kvistarna.

516februari3Den gröna blicken och intresset för trädgårdslivet börjar återvända. Än finns det vinter kvar med förhoppningar om gnistrande rimfrost och knarr under skorna. Vi har pratat om ett växthus i år, så jag hoppas att inspirationen snart tar mig dit i tanken.

516februari1Man måste tycka om en månad när boken får glänsa lite extra med den stundande realisationen.

516februari6Be my valentine

516februari2Februari är pelargonernas tid. Sticklingar och jord under naglarna igen.

516februari5Och semlor. Nästa tisdag 9/2 är det Fettisdag.

516februari4Med förhoppning om en fin månad

Bilder ur mitt arkiv, tapet Fornasetti, kort/Therese Sennerholt och broderi/Pinterest.

signature

Söndagsstilleben: And so it begins

Det blev en sådan märklig känsla i sinnet med den gnistrande vackra vintern som förbyttes till grönt och milt. Jag är en vän av årstiderna och ser fram emot ännu en vintermånad, men visst skiftade inspirationen en aning när snötäcket smälte undan. Det brukar alltid vara en liten förskjutning som gör att jag börjar tänka grönt igen. Denna gång var det Blomsterlandets 50 % på alla fröer som satte igång det hela. Jag är inget vidare på frösådd, men hoppet lever varje år vid den här tiden.

416söndagsstillebenv4Detta är även mitt första bidrag till Instagramtaggen #söndagsstilleben som drivs av Åsa (instagram), Anneli (blogg och instagram) samt Emma (blogg och instagram). Jag är ju som bekant förtjust i stilleben, så varför inte omfamna det fullt ut i en egen kategori tänker jag.

Fin söndag till er!

signature

Vintage: Grafiskt

416tavlaJag tar mig an en ny kategori här på bloggen så här i slutet av januari. Jag tänker mig att lyfta vintageföremål framförallt hemma hos mig, men kanske även hos andra. Jag lägger ingen annan innebörd i vintage än att det är saker som varit med förut och så tycker jag om ordet, även om jag nog mest använder loppis i vardagslag. Det är mycket möjligt att det blir en del inlägg på lördagar, eftersom det är min loppisdag då jag tar mig runt på några stamställen. I dag blev det en hög med antiktidningar och en tavla. Jag köper sällan tavlor – vet egentligen inte varför det känns som ett mycket större beslut än annat pynt – men i dag blev det ett grafiskt tryck. Sven Frödin är konstnären. Redan i affären såg jag just detta sammanhang för den. Jag tänker för det mesta så på loppisar – var skall den här saken finna sin plats där hemma?

416tavla1Jodå, ni befinner er fortfarande på min blogg, även om ni är vana att se betydligt mer färg och mönster än så här hos mig. Vasen Mantello av Pia Törnell köpte jag på Myrorna i somras och det var lite som om den väntat på detta. Jag tycker om hur de skulpturala formerna i vasen tas upp i tavlan tillsammans med den strama Bestlitelampan. Det bästa med att köpa tavlor på loppis är att de är inramade och klara – bara att ställa fram. Spegelglas gör något med rummet på en gång med reflektioner och skuggor som uppstår.

Med eller utan sakleteri – hoppas er lördag är fin!

signature