Fredagssvepet 37/14

3714fredag5Jo, det blev fredag även i denna gång. Håll till godo med veckans fredagssvep! På torsdag 17 september – och 120 år på dagen efter hennes födelse – invigs en utställning om “Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon” på Sven-Harrys konstmuseum. Jag ser fram emot att se den senare i höst och frossa i dukningar, inredning och Estrid-power. Fotografi: Lennart Nilsson/Pressbild – Svenskt Tenn.

3714fredag9Lena Dunham är en av de mest intressanta kvinnliga rösterna inom populärkulturen för tillfället. Denna vecka pryder hon New York Times kulturutgåva som antik skulptur. Läs intervjun här och se arbetet bakom omslaget.

3714fredagPå torsdag släpps H&M:s Modern Classic Premium där man satsat på tidlösa plagg i bra material. Jag hoppas mycket på kollektionen och applåderar varje ansats hos kedjorna att hellre höja priset aningen och satsa på material som är bra. Jag siktar in mig på bland annat tröjan på bilden som redan fått mycket press.

3714fredag7Ellos har med en av mina favoritmodeller – Caroline de Maigret – i sin höstkollektion.

3714fredag14En av de på förhand mest visade belysningsnyheterna i höst – Alex och Wilma från Watt & Veke.

3714fredag1I ropet just nu efter tankar om mindre bra plast i framförallt barnserviser – bambu. Via Riazzoli tittade jag in hos svenska Edblad som har en fin inspirationssida med bland annat denna köksserie i just bambu. Läs mer om bambu som material hos Terese för Think Organic och se många produkter t ex här.

3714fredag4Fler fina ting till bordet – franskt porslin hos Le Kiosk med motiv från äldre Paris-kartor. De är så vackra, framförallt i de stylade bilderna av Nanna/Så fint jag vill.

3714fredag2Det är trenchtider. Favoritbild ut gammal Vogue med Stella Tennant och barn.

3714fredag13Tapetkollektionen Fabel av Ingela P Arrhenius lanserades i veckan hos Photowall med vackra bilder av Sofia/Mokkasin.

3714fredag10Finfin styling av Johanna Bradford för Sadolin som tagit fram sju utvalda kulörer för hösten. Bilden ovan ingår i The Nostalgic som är min favorit bland tre teman.

3714fredag11En stor trend för tillfället är att sätta grönskan på väggen. Det har man för all del alltid gjort med exempelvis botaniska tryck, men nu är det mer naturalistiska avbildningar som exempelvis i Hagedornhagens blad eller i Vontruebas Monstera eller Fikus som syns på bilden/Dukat Bord.

3714fredag3På söndag är det val. Ni röstar väl? I dessa tider – Soran Ismails artikel i gårdagens SvD. Valet är fritt, men jag hoppas bara att vi är nog med goda röster för att inte låta hatet få ordentlig grogrund.

3714fredag8Veckans fredagstoner.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Fabriken: Ljus i mitt hus

3714ljusDet är nog ingen tid på året som jag finner levande ljus så vackra som precis just nu. September mellan sensommar och höst när mörkret återtar våra breddgrader. Praktikaliteter som värmeljuskoppar och batteridrivna ljus har svårt att slå lågan från ett stearinljus.

3714ljus1Ett klassiskt tips för såväl stilleben som ljusstakar i grupp – variera gärna höjden för att få ett mer dynamiskt uttryck. Ibland kan det vara fint med par och symmetri, men det finns även en risk att det känns aningen stelt. För mig känns det fint med en samling av solitärer som tillsammans skapar det vackra.

3714ljus2Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

signature

Höstens kläder: Classic Autumn

3714modecollageI dag blir det en evig stil med klassiska attiraljer som loafers, denim, silke, cashmere och läder. Om jag skulle få välja en väska helt fritt just nu – ja, det vore sannerligen något – skulle jag välja en bucket bag från Mansur Gavriel. De italienska väskorna från NY-företaget med den diskreta loggan är förvisso hypade inom modekretsar, men inte desto mindre ett klassiskt köp som varar för all tid. Och just bucket-modellen känns som den hjärtat klappar lite extra för i höst.

Kappa/Zara, tröja, blus och jeans/H&M, skor/Vagabond, halsduk/Acne och väska/Mansur Gavriel. Och dags för Pulp nu när det viner höstvindar.

signature

Everyday Kitchen: Kycklingrullader

Barnen och jag har som tradition att titta på Idol nu när det går nästan varje vardag. Programmet är egentligen inget måste-se för någon av oss, men det är så mysigt att sjunka ner tillsammans i soffan däruppe när vardagen dragit igång på allvar. Första Idol-veckan var det även Leifs kök i fyran – Leif Mannerström öppnar restaurang i Gbg med ett gäng arbetslösa a la Jamie Oliver – och det är samma där. Möjligen inte Henriks och mitt förstaval, men vi har blivit sittandes. Och så när jag ställde fram en för oss ny maträtt i går – och det visade sig att det var Leifs kyckling – då var det ändå lite ätbart.

3714everydaykitchen

 Tallrik ur In Blue/Rörstrand Glas Lempi/Iittala Bestick Laguiole Underlägg/Svenskt Tenn.

Kycklingrullader är inget nytt under solen, men jag har faktiskt aldrig gjort det förut. Jag tittade som sagt på Leifs recept som harvats till leda i reklamen, men slutade med att göra ungefär som härDet här är ett recept som görs efter behag med andra ord – i går blev det minsta motståndets lag utan lök och persilja för att behaga samtliga vid bordet. Rekommenderas varmt.

3714flowerFin tisdag till er alla!

signature

Månadens fyra: U

1714månadensfyralogga

I månadens fyra utmanar Anna och Ulrika oss på bokstaven U. Kika in på deras bloggar och join in!

Uggla | Uppföljare | Utekväll | Uppskattning

3714månadensfyraDen stora ugglefebern som blossade inredningsmässigt var aldrig min trend. Inte så att jag har något emot ugglor – i och för sig har jag stor respekt för större fåglar generellt och skulle inte alls se så cool ut som Cara gör ovan för Mulberry (A/W 2013 av Tim Walker) om jag skulle hålla i en – men jag finner inga i vårt hem. När jag tänker riktigt länge, så frammanas faktiskt en favorituggla för såväl sonen som för mig – Hedwig i Harry Potter. Lite Hedwigs Theme då.

3714månadensfyra1När jag klurar kring uppföljare finner jag mest sådant som inte har blivit så himla bra. Den uppföljare som jag definitivt varit mest pepp på när det gäller populärkultur är Sex and the City-filmen som kom 2008. Jag minns hur jag följde minsta lilla bild som läckte ut från inspelningen, alla versioner av trailers som kom, musiken, intervjuer med skådespelarna, kläderna – tja, det var svårt att få nog av en uppföljare till den där rosa skoboxen som jag kunde utantill. Och jo, jag blev nöjd när jag såg filmen. Men den andra filmen, den har jag valt att glömma bort…

3714månadensfyra2En av sommarens mest minnesvärda utekvällar var en magisk solnedgång vid Ireviken på Gotland. Jo, nu ser jag redan detta i ett visst nostalgiskt skimmer och räknar bort barn som höll på att hungra ihjäl för att vi fick vänta på mat och agerade därefter – men ni ser. Solnedgång, en leende mamma som var himla glad och tacksam över stunden och en happy ending för allt blev ju bra så till slut.

3714månadensfyra3x

Uppskattningen får bli till mig själv denna gång. Det är så lätt att bara vilja framåt med snabb fart när man väl känner sig redo för det, men man behöver även stanna upp för att ge sig själv en klapp på axeln och säga – hej där – sjutton vad du gör detta bra. Jag fann min väg till dessa ord genom Tina (som huserar på ny fin blogg – in och kika om ni inte gjort det) och de träffade mig rakt i hjärtat just i dag. I går tänkte jag mycket på vad det skall bli av mig, men samtidigt hade jag självinsikt nog att inse att det jag som jag vill framåt med, inte har varit med mig så där värst länge. Så förhoppningsvis precis så. Lita på din resa. Du kommer att finna din väg.

Så blev mina fyra U denna gång. Tack Anna och Ulrika för att ni håller igång denna utmaning!

signature

Österlen i nostalgiskt skimmer

3614österlen-tileTänk att vi välsignades med en lika fantastisk sensommarweekend även detta år den första helgen i september. Jag ägnar mig åt visst nostalgiskt återblickande, då jag tänker på förra året då vi var inbokade på Kafferosteriet just denna helg. När jag tittar på bilderna grips jag av längtan tillbaka. Vi mötte Skåne i ett så fantastiskt skimmer där och då. Det är inte utan att jag gärna skulle vilja befinna mig på samma plats igen. Men för nu får jag hålla till godo med vår altan, där jag försöker kurera mig från denna eviga förkylning. Och det är inte helt fel det heller för all del. Hoppas att solen skiner på er!

signature

Fredagssvepet 36/14

3614fredag1Så stavar vi fredag igen. Håll till godo med veckans svep! Claire Danes frontar kommande brittiska Harpers Bazaar inför starten av Homeland i början av oktober (SVT 6 oktober). Läs intervjun här om bland annat livet efter Brody. Sniff. Den där stjärnan på väggen liksom. Svårt att glömma den.

3614fredag2

Lovisa Burfitt har tecknat motivet Somewhere over the rainbow som säljs till förmån för Barncancerfonden (av 990 kr går 900 kr till fonden). Ett fint sätt att bidraga till något gott. (Även Sofia och Maria har skrivit om trycket i veckan).

3614fredag4Svenskt Tenn firar 90 år i år på olika sätt. Och som gammal Tennettant blir jag naturligtvis mycket glad över en ny publikation. Här finns hela härligheten att bläddra i online. Tittgodis – på hög nivå.

3614fredag7Helena tipsade om The Way We Play i går. Jag instämmer i hyllningskören – tycker precis som Helena att deras Small Talk är riktigt fina. Och när man får titta in i Casa Jansch igen – ja, det är liksom bara att fröjda sig. Fotografi: Linda Alfvegren.

3614fredag5Det är veckan för stora tapetlanseringar. Ni har väl inte missat bloggen som har total koll på ämnet – Tapetmartin? Martin Wendelbo-Hansson spanar fint kring väggbeklädnader – och fler bilder på Sandbergs nya kollektion finns inne hos honom. Min favorit i nya Brunnsnäs är Ava av Sissi Sundling med klara vibbar av en all time favorit – William Morris.

3614fredag9Även Eco sände ut en fin pressrelase som för in metallisk glans på väggarna med Eco Mix Metallic. Jag fastnade framförallt för stylingen av bilderna som ligger mitt i prick trendmässigt hösten 2014. Man har till och med fått in en Rosenskärm där på byrån.

3614fredag10Ja, för helt plötsligt var den där. Den kära Rosenskärmen, som levt ett ganska undanskymt liv i blomsteraffärens hyllor. Jag har sett den på mångas Instagramkonton. Och visst är den ståtlig – inte minst här i Åsas vackra bild på bloggen At My Casa. Det är intressant att se hur det numera går snabb trend när det gäller det gröna. Växterna har ju alltid funnits där, men nu poppar helt plötsligt enskilda arter upp som värsta “must-have”-plaggen. Fingertoppskänsla bland trendsättare och roligt att dammiga växter får stjärnstatus? Visst förtjänar de att lyftas fram de kära gröna och visst är det sympatiskt att markera säsong och nya vindar med det växande.

3614fredag12Möjlig avsaknad av diskussioner inom inredningsbloggosfären? Rättfram ny kategori hos danska Bungalow 5 där en av skribenterna, Allan Torp, satsar på Thursday Talks. Här är meningen att tycka till om olika fenomen och han går ut hårt med tankar kring jubileumsvasen i serien Omaggio för Kähler. Kommer vi få se mer tyckande framöver inom bloggosfären? Intressant att fundera kring.

3614fredag13Zetas frestar med lökar. För det är väl dags för dem nu. Jag vill gärna få tag på några påsar av narcissen White Lady detta år. Och så skall jag plantera Allium. Så nu har jag skrivit det och får skämmas i vår om jag inte gör det.

3614fredag11Lykke Li för Other Stories. En del fina klassiska basplagg och framförallt snygga kampanjbilder. Jag är mycket svag för den här typen av styling. Tjusigt, tjusigt.

3614fredag6Och så Robyn på hypade tidskriften The Gentlewomans omslag. Det får bli fredagsdisco med denna i dag.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature