Fredagssvepet 21/16

2116fredagsDet blev fredag även denna vecka – tänka sig. Håll till godo med veckans svep. Other Stories presenterar en berättelse kring Party like a Parisian. Det är möjligen tveksamt hur många pizzor dessa modeller äter, men det är en tjusig bild där jag inspireras av mixen mellan lejongul sammet i soffan, den orientaliska mattan och mönstret i kjolen.

2116fredags3I London pågår RHS Chelsea Flower Show. Jag har kvar evenemanget på min Bucket List – kan tro att det är en myllrande trädgårdsfest med (förmodligen jobbigt) många människor. Favoritbild från David Austins rospresentation på RHS 2011.

2116fredags1Novellix har blivit en favorit med sina noveller i perfekt format – perfekt att bära runt på om man får lite tid över för läsning. Till sommaren kommer fem brittiska klassiker. Rakt ner i strandväskan.

2116fredags5Något för midsommar? Sommardrömmar – gillar kombinationen med hatten och skorna – från H&M.

2116fredags2Svenska Linum firar femtio år och har i veckan pressvisat höstkollektionen. Bilderna är förförande vackra med styling av Dusty Deco och fotografi av Jonas Ingerstedt. Ett helt koppel av bilder finns hos Inredningshjälpen.

2116fredags7På söndag är det Mors Dag. Jag hoppas på några teckningar och den här boken från utställningen på Millesgården.

2116fredags4Den klassiska karaffen i speciellt grönt utförande för Artilleriet. Tjusig tycker jag som är förtjust i denna nyans.

2116fredags8Made by Mary – Maria Strömberg Bååth – kommer med sin första bok som handlar om frukost. Jag är en vanemänniska när det gäller vad jag äter på morgonen – varierar mig i princip aldrig – men jag tänker att det här även kan inspirera till mellanmål.

Aslutningsvis – fredagsmusik med Adele i fantastisk Dolce & Gabbana-klänning i videon till Send my love (to your new lover).

2116fredags6Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Doftande solitär

2116luktärtorJag älskar som bekant svulstiga buketter i likhet med dem som Bloem – Daniel Pagmar och Fredrik Larsson – visar i senaste Gods & Gårdar. Ibland får dock blommorna visa sig som solitärer. Som när jag fann fång av luktärtor på torget. Vid denna tid brukar jag inte köpa så mycket blommor då trädgården levererar, men de här kunde jag inte låta bli. Hela huset doftar sommar – till skillnad från de iskalla vindarna utanför. Koppen - uppdaterad design av Louise Campbell – från Royal Copenhagen är ett pressutskick som snabbt blivit en favorit. Jag tycker mycket om örat som gör det lilla extra till den tillsammans med annat loppisfyndat danskt. Doften av luktärtor – kan vara något av det bästa.

2116luktärtor1

signature

Månadens lista – maj/16

Med dagar kvar av maj tar jag mig an månadens lista. Håll till godo med min variant av Johanna Bradfords lista.

STIL

2116månadenslista5Jo, jag har provat min beskärda del av solhattar, men det är inte alldeles enkelt att finna en modell som sitter fint på huvudet och som är något som man känner sig bekväm i. Nu känner jag att jag bara måste investera i en. Växthus och hatt liksom. Match made in heaven. Bildkälla.

ORD

2116månadenslista3

VINTAGE

2116månadenslista6Nu är det lite extra roligt att finna äldre ting till utomhusmiljön. Det är poppis med vintage även för trädgård, så det är fler som letar, men jag har lyckats finna några fina zinkting i alla fall. De perfekt patinerade lerkrukorna odlade min mans farmor i. Sådant gör en lite extra glad.

BLOMMOR

2116månadenslista1Maj är en månad av tulpaner hos mig. I denna tidiga bukett är det de enkla som glänser tillsammans med narcisser och äppelblom. Senare har jag frossat i fyllda varianter.

KLASSIKER

2116månadenslista7Anika Reuterswärds utställning “Inspirationer – då och nu” på Svenskt Tenn var något av det mest inspirerande jag sett på Strandvägen på länge. Vackra miljöer sammanfogade med fingertoppskänsla – högsta betyg från mitt håll. I en av dukningarna användes tallrikar av Fornasetti. Nu finns även en stor vägg där de exponeras. Jag har haft en på önskelistan länge – skrev om Fornasetti på bloggen här – men det är inte alldeles lätt att bestämma motiv om man skall samla sig till en investering. Jag vet inte om jag kom närmare nu, men så är det med en del saker som liksom vilar i bakgrunden. Någon gång. Kanske.

MOOD

2116månadenslista9Eller hur? Med en temperaturskillnad på sisådär femton grader mot i går – det här blir en månad att minnas med tvära väderomslag – gäller det att tänka på att vi faktiskt snart är inne i den första sommarmånaden. Och det är något fint det.

DETALJ

2116månadenslista8Jodå, det blev några ting från kollektionen VIKTIGT på IKEA, bland annat den lilla tillbringare i glas som syns på bilden. Ingegerd Råman förblir mästarinnan på detaljer.

PÅ ÖNSKELISTAN

2116månadenslista4Mest av allt önskar jag mig en ljuvlig försommarhelg i Göteborg av vädergudarna. Det närmar sig HH. Det var inte lätt att få tag på hotell i höstas när den värsta biljettruschen rådde så det gällde att preliminärboka det som fanns. Nu scannade jag nätet igen och fick fatt på rum på hotell Bellora. Det skall bli spännande att prova det.

INSPIRATION

2116månadenslistaJag söker mig som bekant gärna till museum när jag letar inspiration. Förra veckan besökte jag åter Waldemarsudde – nyligen framröstat som Stockholmarnas favoritmuseum 2016. Blomsteruppsättningarna är alltid något extra – passa på och inspireras av denna kombination av vitt och lila med syréner och tulpaner medan det är i säsong.

XOXO

2116månadenslista2Snart är det pionsäsong i trädgården. Denna primadonna är värd all väntan.

Juni – vi ses snart!

signature

Tänker på plankbord

2116plankbordJo, det här blir ännu ett sådant där “inte här inne – men i växthuset”. Det har redan blivit några sådana och fler lär det bli. Klart att jag har tittat på otaliga exempel på trenden med bord gjorda av gamla plankor. Jag har inte minst beundrat hur snyggt det blir som bakgrund till fotografier. Men här inne hos oss – njae – har inte riktigt fått till det stilmässigt. Senast i morse såg jag den här varianten i ett hem till salu i Göteborg genom Johanna Bradford.

2116plankbord3Här syns ett plankbord på benbockar  i utemiljö av Pella Hedeby och fotograf Sofi Sykfont  för IKEA/Livet Hemma. Något sådant kanske? Nackdelen är måhända att benbockarna  själ en del utrymme under bordet – fördelen kan vara att detta inte behöver vara permanent utan kan plockas isär när bordet inte används.

2116plankbord1Ett klassiskt bockbord byggt av återvunnet virke med ritning och allt finns hos Made by Mary. Jag tycker om den rustika looken och tror att den skulle passa i ett växthus – frågan är kanske hur man upplever detta skavda och oregelbundna i verkligheten. Kanske passar det bättre som sidobord? Jag är inte riktigt säker på om alla håller med om att estetik med levande bordsskiva får gå före praktisk funktion med lite vingliga glas och annat. Eller blir det kanske superstabilt?

2116plankbord2Åsa på At My Casa har byggt sig ett vackert köksbord av gamla 1700-talsplankor som betsats med Osmo Snö. Man vill ju åt den där lite vindpinade looken och inte återuppleva furuns storhetstid. Här syns bordet i helhet – med snygga stålben.

Jag funderar vidare – har ni några fina tips i genren tar jag gärna mot dem.

Fin inledning på veckan till er!

signature

Försommarbukett

2016bukettSå blev det försommar igen. Syrénerna blommar för fullt. Jag plockar ihop dem med tulpanerna som vecklar ut sina kronblad i snabb takt med värmen. Nu är det sista rycket för dessa skönheter, innan annat tar vid därute. De fyllda sena tulpanerna har blivit något av favoriter för mig i olika skepnader – perfekta i väntan på pionerna. Carnaval de Nice är verkligen en stilig primadonna – här tillsammans med andra sorter från pallkragarna samt rosa Finola och mörklila Black Hero från rabatten.

2016bukett1Försommarfyrverkeri

signature

Fredagssvepet 20/16

2116fredagJag har hört mig själv säga att det är vecka tjugoett denna vecka, men det är att gå händelserna i förväg, även om maj går i en rasande takt. Vi tar en sak i taget, eller hur. Först tar vi ett fredagssvep. Håll till godo med veckans version. Senare i dag skall jag till IKEA och titta på kollektionen VIKTIGT. Ingegerd Råman är en av mina favoritformgivare – jag skrev om det här. I princip är jag mot dessa “limited editions” hos kedjorna som skapar viss köphets och stress. Jag har inte satt upp något på min lista – det kanske är tomt när jag når dit – men jag vill gärna se och känna på produkterna.

2116fredag2Något helt annat än IKEA – Chanel har öppnat sin första Sverigebutik. Parisisk glamour till huvudstaden men de flesta av oss lär knappast vara några storkunder i denna butik – mer av fönstershoppare i så fall. Jag siktar i vanlig ordning snarare mot lördagsloppis.

2116fredag1Såg ni det makalösa öppningsnumret vid Eurovision förra lördagen? Nu läste jag hos Stiliga Hem som skriver om en kommande utställning på Dansmuséet där de fantastiska papperskreationerna av Bea Szenfeld ställs ut i “Everything you can imagine is true”. Jag hoppas få tillfälle att gå dit. Pressbild ©Dansmuseet Stockholm/Karolina Henke.

2116fredag3Och på Millesgården öppnar den stora Josef Frank-utställningen i morgon – “Mönster – Möbler – Måleri”. Det kommer knappast som någon överraskning att jag ser fram emot detta som ett barn på julafton. I samband med utställningen ges det ut en bok om Franks akvareller. Ett måste för min del.

2116fredag5Veckans kedjekoll börjar på Lindex med denna somriga bomullsskjorta. Jag gillar detaljen med ränderna som ändrar riktning på bröstfickan.

2116fredag4Enkla lädersandaler från H&M.

2116fredag9Åhléns släpper ett samarbete med Skansen. Inspirationen har hämtats från folkdräkter från Dalarna. Här handduk Svartstick i bomull och lin.

2116fredag7Om jag ser växthus vart jag än tittar? Såklart. Veckans inspiration kommer från Livet Hemma/IKEA av Daniella Witte.

Avslutningsvis lite elektronisk pop som fredagsmusik.

2116fredag8Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

2116tulpanerVarje höst är det samma visa. Jag tycker att det är så otroligt trögt att plantera lökar. Förra året tog vi delvis en genväg. När vi tog upp dahliorna för vinterförvaring satte vi ned lökar i de tomma pallkragarna. Vilken fröjd att endast gräva en kanal och sätta ned lökarna, istället för att fajtas med massor med rötter och perenner i rabatterna. Det här är våra äldsta pallkragar och de börjar se lite bedagade ut, men ack så fagert just precis nu med alla lökarna!

2116tulpaner1Här sitter lökar som jag köpte när det var utförsäljning i oktober. Tulpaner går att plantera sent. Om man som här mest skall ha dem till lyst och för att kunna plocka av till buketter, så passar det utmärkt att köpa dem lite billigare. Den rödstrimmiga skönheten är Carnaval de Nice.

2116tulpaner2Jag blir mer och mer förtjust i blandade planteringar. Med en vit bas och allt det gröna i bladen blir det inte annat än vackert. I ett sådant här sammanhang passar det utmärkt att experimentera och sätta lökarna lite pö om pö. I höst skall jag planera in lite hyacinter också för doftens skull. Denna planteringsform har dessutom gett mersmak, så i höst blir det fler lökar i krukor och lådor. Då kommer jag även ha ett växthus som underlättar vinterförvaringen. En del av dessa lökar provar jag att plantera ut i rabatt sedan. Det är nackdelen med moderna förädlade tulpaner som pumpas upp för maximal blomning – många är engångsblommande och det är svårt att veta vilka som tänker återkomma nästa vår.

2116tulpaner3En bild att titta på länge i höst när lökpåsarna blir liggandes och energin har svårt att räcka till för plantering…

2116tulpaner4Ett annat tips är att spara tulpanbilderna som sitter i påsarna för att kunna artbestämma till våren. Jag tror ofta att jag har ett bättre minne än jag har, men nu vet jag att detta är Black Parrot, Pink Star, Mondial, White Marvel och Night Rider. Passa även på att hämta inspiration från alla offentliga planteringar i parker och på staden nu när allt blommar så fint. Hösten vill jag inte tänka på ännu, men det gäller att behålla de här bilderna på näthinnan, när det är dags för lökar igen.

signature

Want Wear Read Need: maj-16

2016wwrnWANT Malene Birger har sålt sitt klassiska klädmärke sedan några år och satsar istället på inredning under Birger1962. Jag är nog inte ensam om att ha beundrat de abstrakta målningarna av Birger som finns med i hennes böcker. Numera går det även att köpa hennes konst. Jag skulle gärna ha någon av tavlorna här hemma. Önska sig kan man alltid som sonen och jag brukar säga.

2016wwrn1WEAR Klassiska Vans firar femtio år i år och tydligen var det så länge det tog för mig att köpa mitt första par. Jag har gått runt i Converse när det kommer till denna typ av sko, men nu traskar jag runt i mina Vans. De är lite bredare och utan snörning – jag tycker mycket om mina i flätat skinn. Favoritkampanj från Other Stories i samarbete med Vans våren 2015.

2016wwrn2READ På fredag tänker jag mig till IKEA för att titta på kollektionen VIKTIGT. Om inte annat hoppas jag att få tag på Råmans vackra bok.

2016wwrn3NEED För första gången är mina rabattrosor inte riktigt med på noterna. Jag har varit bortskämd med att de har levererat utan några större problem, men den här vintern tycks varit tuff med barmark och kyla som jag har läst om hos flera andra trädgårdsbloggare. Jag har inte kastat in handduken riktigt än, men det ser inte hoppfullt ut om jag säger så. Det får säkerligen bli nya – om inte annat har jag dem i kruka under sommaren och planterar om i höst. Söta Desdemona är en nyhet för året hos brittiske roskungen David Austin.

I dag har sonen studiedag och vi var på staden och köpte examenskläder till honom. Jag önskade att jag inte glömt mina handskar hemma. Kom igen nu våren!

signature