Tygprover

3814söndagJag har otroligt lätt för att snabbt fastna i något, vilket gör att jag ägnar all min energi åt det som upptar mina tankar för tillfället. Just nu? Tygprover. Vi skall genomföra den där omdaningen av vardagsrummet här nere och hastigt och lustigt i går fann jag mig komma hem med en kasse tygprover till soffor. Helt plötsligt kretsar min värld kring Martindalevärden, materialkomposition och färgskalor. Först fastnade jag för ett så himla fint ulltyg, men övriga familjen känner sig noll övertygad om det. Vi skall väl inte ha en taggig soffa var sonens kommentar. Dottern som alltid har de stora orden på lager replikerade med Jag kommer hellre att dö än att sitta i den där soffan. Så möjligen får jag gå vidare här :). Hoppas att ni har en fin söndag. Själv skall jag väl vända på några prover – en gång till.

signature

Fredagssvepet 38/14

3814fredag1Jo, precis den känslan har jag inom mig för tillfället. Det känns som en ny fin start med denna ljuva tid som vi har kring oss. Och så har vi fredag igen. Håll till godo med det 129:e fredagssvepet i ordningen!

3814fredag11Höstens IT-sjal från Burberry på SJP i New York i veckan. Oj, så jag skulle kunna tänka mig att vara citychic i en sådan, här perfekt matchat med väska och skor. Jag kunde nöja mig med ett W där på. För oss vanliga finns budgetalternativ, bland annat här. Skärmdump från Vogue.

3814fredag3Therese Sennerholt släpper en ny kollektion Shapes + Words  i dag. Ett ord och en form förenas i ett samspel – här fint i blått.

3814fredag2På tal om blått, så tycker jag mycket om det i kombination med svart. Här picture perfect i Paris med  Ines de la Fressange i kampanjbilder för Uniqlo via Vogue.

3814fredag7Sannerligen så sant som det är sagt – och tjusigt låter det på franska som behåller sitt grepp om trycken även i höst – här i kommande från Lindex.

3814fredag4Linda Lomelinos nya bok har precis kommit ut och den ser fantastisk ut i vanlig ordning. Själv är jag mest nyfiken på fotodelen i boken denna gång.

3814fredag13

Efter att ha träffat det glada energiknippet keramikern Elin Lannsjö i Göteborg, vill jag omedelbart ta mig till hennes kolonistuga och köpa hennes vackra saker. Keramik är en livslång passion för min del och det är roligt att finna nya utlopp för den kärleken.

3814fredagOther Stories nya doftljus har synts många ställen i veckan och får redan sägas vara en bloggsuccé. Jag tycker om dem på bild, men är ingen hängiven doftljusentusiast, så vi får se om jag får tillfälle att dofta i verkligheten.

3814fredag5Nu var det ett tag sedan jag köpte något från H&M Home, men man kan även njuta bildledes, då det satsas på duktiga fotografer och stylister i konceptet – här Pia Ulin.

3814fredag6Lempi på fot har funnit sin väg till vårt kök och nu blickar jag lite mot storebror - fin form av Matti Klenell.

3814fredag10Med tanke på hur mycket jag har bläddrat i föregångaren, så var det ingen direkt högoddsare att jag skulle investera även i Move And Work. Malene Birger har lanserat sitt nya inredningsmärke Birger1962 i höst. Frida på Trendenser beställde sig ett tjusigt signerat exemplar förra veckan, annars är ett tips att jämföra priser, för det skiljer ganska mycket på olika ställen om man vill köpa boken.

3814fredag12Veckans fredagstoner blir ny musik från Miriam Bryant. Pressbild: Fredrik Etoall

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Grönt

3814greenxDet behöver inte alltid vara de där storslagna buketterna som jag i och för sig är ohjälpligt förtjust i. För tillfället pryder några slingriga kvistar av humle köksbordet. De är vackra som solitärer i all enkelhet med de små kottarna som kommer denna tid. Grönt är skönt. I de flesta skepnader.

signature

Bloggforum i Göteborg

I söndags åkte jag ner till Göteborg för att delta i PR-byrån MILK:s Bloggforum som är ett återkommande event på hösten. Bloggforum samlar bloggare från såväl mat och mode som inredning. För mig var det första gången jag deltog och genom en bildkavalkad skall jag lotsa er genom mina intryck av evenemanget.

3814göteborgVi – min rumskamrat Tina på Peppar och Vanilj och jag – checkade in på hotel Pigalle i söndags eftermiddag. Jag har varit nyfiken på detta ställe sedan öppningen i våras efter att ha sett många vackra bilder, exempelvis hos Tant Johanna. Det är ett mycket fint hotell även på plats. För mig som älskar tapeter och en ombonad stil är det något av ett mecka att träda in i denna värld. Konceptet är “det tidiga 1900-talets syndiga Paris” som genomsyrar såväl hotellrummen som restaurangen Atelier och Bar Amuse.

3814göteborg1Uppe i restaurangen sitter man runt ett blommigt hav av Howardsoffor som är placerade framför en öppen spis. Det talades mycket om att skapa en annan stämning än klassisk restaurangsittning med vita dukar, utan mer ett ställe där man vill fortsätta att sitta hela kvällen. Jag tycker mycket om mixen av mönster och material här, som i sammet, orientaliska mattor och blommor på textilierna.

3814göteborg2I detta bås hade jag nöjet att äta middag i söndags kväll. En i sanning fotogenisk liten plats i restaurangen med det blommande taket, den maffiga kristallkronan och det frostade glaset i fönstret. I köket satsar man mycket på lokala råvaror och att servera mat som är i säsong, vilket är en mycket sympatisk ambition som faller mig i smaken. Vi blev serverade annorlunda rätter med mycket arbete bakom komposition och tanke kring vad som läggs på tallriken.

3814göteborg11Tina på Peppar och Vanilj och Nanna på Så fint jag vill.

3814göteborg4I restaurangen, som kompletteras med en fin takterass där man kunde njuta sensommar i söndags, kommer man nära köket och personalen där. Även om jag personligen kunde ha klarat mig utan en del i det syndfulla konceptet som exponeringen av starka varor på exempelvis spiselkransen i restaurangen och en viss överanvändning av lättklädda damer i ramar, så är hotellet absolut något att rekommendera om man vill ha en upplevelse med mervärde. Det är oundvikligt att inte blicka bort mot Dorsiaett hotell i liknande genre i Göteborg som jag bodde på i juni, när man pratar om Pigalle. Det är möjligt att mina minnen är så färgade av hela den magiska weekenden med Håkan Hellströms konsert, men på vissa områden har Pigalle en bit kvar till grannen, exempelvis när det gäller frukostbuffén, medan man gällande inredning inte är lika utmanande för ögat.

3814göteborg3Tapeten som satt i Tinas och mitt rum, återkom även i lobby och trapphus och även om den var galant, så skall jag boka ett rum med Morris på väggarna om jag får tillfälle att bo här igen. Vi njöt av de brittiska slingrande mönstervärldarna i korridoren till vårt rum och kikade även in i ett hotellrum. Jag älskar ju denna klassiker som bekant och här finns chans att få sitt lystmäte många gånger om.

Som synes, hotellet och arrangemangen där var på många sätt en fullträff och en mycket tacksam miljö att släppa in ett gäng bloggare i. Det var i vanlig ordning så roligt att träffa andra inom samma bransch. Det är alltid fint att få en arena för den typen av möten, men jag upplevde att arrangören kunde ha vässat sig när det gäller kommunikation till deltagarna genom att vara mer tydlig med avsändare och tanke bakom evenemanget.

3814göteborg7På event som dessa är det sponsorer som vill prata om sina produkter. I söndags fick vi lyssna på grundaren av Washologi – ett nytt tvättmedelskoncept på den svenska marknaden. Det är alltid inspirerande att möta människor som mitt i livet startat nya företag och som bubblar av idéer kring sitt entreprenörskap. Jag som alltid använder parfymfria produkter när jag tvättar numera, fastnade möjligen inte så mycket för dofttänkandet, men en och annan ny vinkel på hur man tvättar och framförallt doserar ur miljösynpunkt är alltid nyttig att ta del av.

3814göteborg6På måndagen såg jag fram emot en programpunkt om att lära sig skyltning av NK:s dekoratörer. När vi gick in i varuhuset möttes vi av provdockor som det visade sig att vi i lag skulle dekorera. Vi fick presskort och fick gå runt i varuhuset och plocka vad vi ville till skyltningen.

3814göteborg5Det var en otroligt rolig aktivitet i sig, speciellt eftersom jag tycker mycket om NK – jag kånkade bland annat runt på den här skönheten från Mulberry – men det var synd att vi inte fick ta del av mer samlad kunskap kring skyltningens ädla konst och att vi inte hade lite mer tid på oss.

3814göteborg12Jag sprang runt i varuhuset med NannaTina, och Sofia och här syns resultatet med den vackra klänningen från Rodebjer i fokus. Fotografi: Dino Soldin.

3814göteborg8Måndagslunchen intogs på Sjömagasinet och det är utan någon som helst överdrift när jag säger att detta var den godaste fiskrätt som jag har satt tänderna i. Perfekta råvaror som bara smälte i munnen och som bonus kunde jag briljera inför sonen, som ser fram emot Kockarnas Kamp på måndag, att två av deltagarna där stod bakom denna mat.

3814göteborg9På måndagseftermiddagen hade vi nöjet att lyssna till ett föredrag av Peder Lamm som arbetar på Göteborgs Auktionsverk. Det var länge sedan jag hörde ett så entusiasmerande, chosefritt och kunskapsfyllt anförande. Jag tyckte att det var speciellt givande personligen, eftersom jag precis har börjat nosa runt på de lokala auktionerna på Auctionet. Jag har hejdat mig lite just precis av den anledning som Lamm diskuterade i går – man bör akta sig, för om man väl träder in i denna värld så verkar den som ett gift omöjlig att befria sig från. Härligt farligt känner jag.

Innan jag gick ner till tåget satt jag på den där innergården hos Floramor och Krukatös igen – denna gång i ljuvlig sensommarvärme tillsammans med en nyfunnen vän. Det hela kunde liksom inte ha fått en bättre avslutning. Tusen tack för dessa dagar, kära Göteborg. Som jag tycker om dig.

signature

Utvalt: Estrid Ericsons elefanter i grått

3814estridMedan jag samlar ihop intryck och bilder från helgens bloggforum i Göteborg, säger jag Hipp, hipp, Estrid på 120årsdagen av hennes födelse som Svenskt Tenn bland annat firar med att lansera de klassiska elefanterna mot grå bakgrund i textil. Det passar som handen i handsken till mitt vardagsrumsmood som jag bland annat har visat här. Ingen högoddsare om någon form av denna elefant trampar in hos oss med andra ord.

signature

Fredagssvepet 37/14

3714fredag5Jo, det blev fredag även i denna gång. Håll till godo med veckans fredagssvep! På torsdag 17 september – och 120 år på dagen efter hennes födelse – invigs en utställning om “Estrid Ericson – Svenskt Tenns grundare och stilikon” på Sven-Harrys konstmuseum. Jag ser fram emot att se den senare i höst och frossa i dukningar, inredning och Estrid-power. Fotografi: Lennart Nilsson/Pressbild – Svenskt Tenn.

3714fredag9Lena Dunham är en av de mest intressanta kvinnliga rösterna inom populärkulturen för tillfället. Denna vecka pryder hon New York Times kulturutgåva som antik skulptur. Läs intervjun här och se arbetet bakom omslaget.

3714fredagPå torsdag släpps H&M:s Modern Classic Premium där man satsat på tidlösa plagg i bra material. Jag hoppas mycket på kollektionen och applåderar varje ansats hos kedjorna att hellre höja priset aningen och satsa på material som är bra. Jag siktar in mig på bland annat tröjan på bilden som redan fått mycket press.

3714fredag7Ellos har med en av mina favoritmodeller – Caroline de Maigret – i sin höstkollektion.

3714fredag14En av de på förhand mest visade belysningsnyheterna i höst – Alex och Wilma från Watt & Veke.

3714fredag1I ropet just nu efter tankar om mindre bra plast i framförallt barnserviser – bambu. Via Riazzoli tittade jag in hos svenska Edblad som har en fin inspirationssida med bland annat denna köksserie i just bambu. Läs mer om bambu som material hos Terese för Think Organic och se många produkter t ex här.

3714fredag4Fler fina ting till bordet – franskt porslin hos Le Kiosk med motiv från äldre Paris-kartor. De är så vackra, framförallt i de stylade bilderna av Nanna/Så fint jag vill.

3714fredag2Det är trenchtider. Favoritbild ut gammal Vogue med Stella Tennant och barn.

3714fredag13Tapetkollektionen Fabel av Ingela P Arrhenius lanserades i veckan hos Photowall med vackra bilder av Sofia/Mokkasin.

3714fredag10Finfin styling av Johanna Bradford för Sadolin som tagit fram sju utvalda kulörer för hösten. Bilden ovan ingår i The Nostalgic som är min favorit bland tre teman.

3714fredag11En stor trend för tillfället är att sätta grönskan på väggen. Det har man för all del alltid gjort med exempelvis botaniska tryck, men nu är det mer naturalistiska avbildningar som exempelvis i Hagedornhagens blad eller i Vontruebas Monstera eller Fikus som syns på bilden/Dukat Bord.

3714fredag3På söndag är det val. Ni röstar väl? I dessa tider – Soran Ismails artikel i gårdagens SvD. Valet är fritt, men jag hoppas bara att vi är nog med goda röster för att inte låta hatet få ordentlig grogrund.

3714fredag8Veckans fredagstoner.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Fabriken: Ljus i mitt hus

3714ljusDet är nog ingen tid på året som jag finner levande ljus så vackra som precis just nu. September mellan sensommar och höst när mörkret återtar våra breddgrader. Praktikaliteter som värmeljuskoppar och batteridrivna ljus har svårt att slå lågan från ett stearinljus.

3714ljus1Ett klassiskt tips för såväl stilleben som ljusstakar i grupp – variera gärna höjden för att få ett mer dynamiskt uttryck. Ibland kan det vara fint med par och symmetri, men det finns även en risk att det känns aningen stelt. För mig känns det fint med en samling av solitärer som tillsammans skapar det vackra.

3714ljus2Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

signature