Blommigt

415modecollageDet är möjligen ett utslag av min allmänna gråhet och sjukstuga att mina ögon genast söker sig till blommor i alla dess former, även när det gäller en snabb scanning av kedjornas klädutbud. Den här  blusen tror jag kan bli himla fin till ett par svarta byxor. Den står som kommer snart inne hos H&M och om kvalitén håller även i verkliga livet så tycker jag att det känns som ett tidigt vårfynd.

signature

Liten tröst

415lyngbyvasJag tycker faktiskt lite lagom synd om mig själv denna lördag. Om inte den här eländiga sjukan hade slagit sina klor i mig, så hade jag befunnit mig på Instagram-träff i Stockholm och gjort något av det bästa – lunch, fika och museum – blandat med massor med prat. Nu är det så att möten inte kan kompenseras med materiella ting, men jag tycker ändå att jag är värd något från min stående klassikerlista när jag fick utebli från roligheter. En Lyngbyvas får det lov att bli – och när jag sätter blommor i den skall jag tänka på alla fina möten som väntar mig framöver.

Nu testar vi med små hjärtan här på sidan, där man kan klicka till om man så behagar som komplement till kommentarer. Fin fortsättning på helgen!

signature

Inred med vintage

Mitt sällskap i dagens soffa med några filtar över mig, en poncho på och en halsduk virad runt halsen, har bland annat varit Elsa Billgrens Inred med Vintage. Boken kom i höstas då jag läste mycket om den – se massor här på Billgrens blogg – men inte intresserade mig så särdeles för den. Men med en nyfunnen geist inför sakletandets ädla konst lånade jag boken häromdagen. Bara att titta på omslaget ger en liten hint om var skon har klämt lite för mig när det gäller second hand. Jag har haft svårt att identifiera mig med dessa flickor i vintageklänningar som fixar retrokafferep med sina femtiotalskoppar. Inget fel i det. Inget alls. Jag tycker om att såväl läsa om det som att se vackra bilder, men det är ju inte jag överhuvudtaget. Jag var och är inte heller någon Shabby Chic-typ som går igång på den patinerade lantstilen, inte heller är jag speciellt intresserad av den där fabrikslitna stilen som varit så oändligt populär de senaste åren. Men helt plötsligt har liksom poletten trillat ner för mig. Det finns så mycket där ute som har varit brukat tidigare – och det kan förenas med mina tankar kring kvalité, form, vackra ting, tidlöshet och handens verk. Heureka liksom. Till slut. Det finns något här även för mig.

415inredmedvintageBoken då? Jodå, mycket vettiga saker kring sådant som jag själv tycker om att lyfta fram. Billgrens tre ledord för shopping är kvalitét, estetik och funktion. Man skall föreställa sig sitt hem när man handlar, vara trogen sin stil och utöva disciplin mot sig själv för att komma hem med saker som man vill leva med och som passar ens hem. Man skall dock alltid hålla utkik efter den där lilla extra twisten som kan överraska. Jodå, det talas en del om det personliga hemmet även här.

Tekopp efter tekopp och med hopp om att energin ligger alldeles inom räckhåll. Det får vi lov att tro.

signature

Valentines

415giftJo, så här romantiskt jobbar vi när det gäller gåvor. “Jag har nog lite tid på stan´ i morgon mellan möten”. “Jaha, då kanske du skulle kunna gå och köpa en Alla hjärtans dag present till mig”. “Ja, det kanske jag kan om det är i närheten av där jag går”. “Kan du gå till Vasagatan? Det ligger inte så långt från Centralstationen tror jag”. “Ja, det kan jag förmodligen”. “Då SMS:sar jag dig en bild på det jag önskar mig”. “Gör det”. Nej, det är inget tjusigt smycke som på bilden, men väl något som värmer och som väcker mina livsandar varendaste dag. Can´t wait. Såklart :). Annons för Tiffany & Co.

Jag har en stor populärkulturell lucka när det gäller Mr Grey och hans förehavanden. Filmen har premiär i Alla Hjärtans-tider och jag förmodar att många ser fram emot att se den. Själv lyssnar jag på Ellie Goulding som medverkar på soundtracket. En klassisk dänga, som man inte kan låta bli att skråla med i, skall sannerligen inte underskattas mitt i mörka januari. Fin tisdag!

signature

Begynnelsen

Jo, det är en helt annan upplevelse att ägna merparten av lördagsturen till loppis, än att gå med en checklista på staden. Det oberäkneliga i sakletandet och att man inte har en aning om vad som väntar, är sannerligen något annat än att titta på det senaste, där man för det mesta kan få med sig något hem om man så vill. Jag kammade noll och intet i lördags, men lite ny kunskap fick jag med mig på vägen. Fint så. Och så de här små vårbuketterna. Som små praliner stod de där i blomsteraffären. Helt oemåtståndliga.415springflingEn frökatalog rikare blev jag med. Det här är dock inte ett inlägg om att jag längtar ihjäl mig efter våren. Nej, ge mig en stor portion av krispig vit vinter först med ordentligt knarr under skorna. Men visst rycks jag med lite. Och får den där instinkten som jag hade som liten när leksakskatalogerna kom till jul. De där önskekryssen. Ett antal år senare handlar de om dahlior. Och då har man väl blivit en tant. Så där på riktigt :).

Med hopp om en fin start på veckan!

signature

Fredagssvepet: 3/15

Jag samlar mig inför helg och det 137:e fredagssvepet i ordningen. Håll till godo!

315fredagI veckan blev årets Oscarsnomineringar klara. Jag har haft dokumentären om Vivian Maier på min att-se lista sedan juldagen, men nu fick jag den sista sparken i baken av Oscarsnomineringen och att den bara ligger kvar en vecka till på SVT Play. Passa på ni också om ni inte redan har sett filmen om en av 1900-talets stora fotografer, vars bildskatt upptäcktes av en slump 2007.

315fredag1Så fort man läste  raderna på Lotta Agatons blogg om att hennes bostad nu är till salu, förstod man att detta skulle sprida sig med blixtens hastighet i bloggosfären. Eftersom jag själv befinner mig i den så är det väl närmast tjänstefel att inte ta med den i ett svep. I veckan skrev Maria Soxbo en krönika på Sköna Hem om 2010-talet som ett potentiellt skämskudde-decennium inom inredning. Vad kommer vi i efterhand att minnas som speciellt och utmärkande för denna tid när våra ideal blir retro på en Antikrunda framöver? En sak är säker – om man vill se till en stil som har varit och fortsätter att vara otroligt inflytelserik i vår era – då är det läge att kapsla in bilderna från Agatons hem till framtiden. Jag tycker i vanlig ordning om Agatons sätt att arbeta med materialmöten – något som ofta glöms bort när man har en stil som denna – som då kan bli ganska platt tycker jag. Om man blir inspirerad och vill veta mer om saker som syns på bilderna rekommenderas en titt här. Själv dyker jag, i vanlig ordning, in i färg och mönster efter en tur i Agaton-land :).

315fredag2Hemtex fortsätter att satsa på designsamarbeten. Senast i raden är Plaza Interiör som tagit fram en sovrumskollektion. Vad som för mig är oklart i sammanhanget är hur tjusiga bilder och samarbeten tas om hand i de konkreta butikerna. Här hos mig i alla fall, finns det mycket liten korrespondens mellan känslan i affärerna och den visuella värld som företaget skapar åt sig. Det verkar finnas många pengar att satsa på såväl reklam som stylade bilder, men ett hett tips är att använda en del av budgeten till att rusta upp i butik till något som lockar dit mer kräsna kunder. Bild: Malin Cropper/Hemtex.

315fredag3Jag har framförallt följt Formex via ett antal Instagramkonton denna gång. Något som blicken fastnat på, i likhet med många andra bland annat Tant Johanna, är Vera Novis. Företaget är ett samarbete mellan Smålands Skinnmanufaktur och Formbruket. Svensktillverkade ting med god form – det här kommer vi få se mer av framöver var så säkra.

315fredag5Något annat som glimtat förbi regelbundet i flödet är Havsglas vackra amplar. Ampeltrenden är fortfarande glödhet och denna version är himla fin.

315fredag8Mer glas att fånga ljuset i. Iittala tar fram fler delar i den klassiska Ultima Thule-serien med anledning av att det var hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkalas födelse. Här är det även läge att hålla utkik på Loppis efter de karakteristiska bubblorna.

315fredag4Möjligen signifikativt för den första riktiga veckan efter julen. En önskan att svepa in sig i en filt. Den här är så fin – och stor – i ekologisk bomull i design av Henrike Schoen – finns bland annat hos Le Kiosk

315fredag7

Lugna fredagstoner i dag.

315fredag6Elle Mat och Vin kör helgmenyer på sin sajt. Jag siktar bland annat på denna sallad i dessa citrustider. Och en och annan pärlhyacint lär det bli. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Utvalt: Mistress of Modern på Röhsska

315estridNu får jag göra mig ärende till Göteborg igen med anledning av Röhsskas utställning Mistress of Modern 27/1-1/3 som handlar om Estrid Ericson. Utställningen sägs vara en omarbetad version av den som gick i höstas hos Sven Harrys av Cilla Ramnek och Karin Södergren. Jag var och såg den på en Instagramträff i höstas – den var ganska liten, men naggande god – speciellt tittgodis som detta. Så får jag anledning att visa den här favoritbilden på Estrid Ericson som dricker te. Pressbild: Svenskt Tenn.

315estrid1Vi säger väl hipp, hipp för tulpanen i dag också. Säsongen har knappt börjat, innan dagen firas. De där första är något extra, men lite senare finns det oftast roligare sorter. Allt har sin charm. I vanlig ordning. Bild: Svenskt Tenn

signature

Fokus: Bordslampor i glas

315ifokusglaslampfotJag tycks inte vara ensam om att fundera på belysning i dessa tider då ljusstakar och stjärnor förpassas in i förråden igen. Nu känner jag mig inspirerad av kombinationen glas och belysning. Som synes är det ingen lampfot på denna bild, men den vackra karaffen som bland annat säljs hos Artilleriet, har gått och blivit med belysningskusin. Det bubbliga glaset i lampform syns här hos Newport Home och med tanke på framgångssagor som denna med samma uttryck, tror jag att vi kommer att få se en hel del av dessa lampor framöver.

315ifokusglaslampfot1I min återvunna glädje inför att leta saker på loppis, spanar jag bland annat efter bordslampor i glas. Jag skulle mer än gärna exempelvis springa på en Carl Fagerlund från Orrefors. Så har inte varit fallet ännu, men skam den som ger sig. De här kristallpjäserna kan stå gömda bakom stora lampskärmar och är som små skatter om de får komma fram och glänsa i ett nytt sammanhang. Ja tack.

315ifokusglaslampfot2Josef Franks klassiska glasklotlampa från 1934 är minst sagt en riktig investering, men önska sig kan man alltid göra som min son brukar säga. Loppis, auktion, affären på fina gatan eller varuhusen – Glas i belysning inspirerar mig mycket i detta nu.

315lampfot

Glasfot från Hemtex – tack för tips uti Eidergrenskans skalle.

signature