Days & Weekends: Månadens lista augusti

Vi har den sista dagen i augusti. Tänk att vi äntligen fick lite välbehövlig värme. Sensommaren den bästa är. Jag samlar mig till månadens lista. Håll till godo.

OUTFIT

3615månadenslista2Den där romantiska föreställningen om den där perfekta dagen med den där höga luften – solen är framme, men det är ändå lite kyligt. Precis då skrider jag gatan fram i en cape innan jag slår mig ned på ett café med en kopp te. Kodak Moment :).

ORD

3615månadenslista6Asken ligger i ett fönster och jag tittar på den varje gång jag går förbi. Medan dagen brinner. Det är här och nu. Alltid.

VINTAGE

3615månadenslista1
Ingegerd Råman är en av mina formgivarfavoriter. Jag blev himla glad när jag fann ett fat ur serien Pond för Orrefors på en loppis för ett tag sedan. Råman intervjuas i senaste Femina och pratar bland annat om tankarna kring nedläggningen av det anrika brukets produktion i Sverige. Som sagt, utvecklingen är minst sagt tråkig, men Råman pekar på ett litet trendbrott när det gäller textil och hoppas på samma sak för glaset i framtiden. Jag kan bara hålla med. Håll utkik efter svenskt glas på loppisborden. Det finns så mycket vackert.

BLOMMOR

3615månadenslista3Nog blev denna augusti Dahliornas storhetstid. Sorten Café au Lait har blivit en riktig kändis och visst är den betagande vacker. Nu gäller det bara att även ta hand om knölarna när frosten kommer. Bildkälla.

KLASSIKER

3615månadenslista5En på min stående klassikerlista som fann sin väg till soffan efter senaste Stockholmsbesöket. Franks karta utan nationsgränser är tankeväckande och känns av olika anledningar extra aktuell för tillfället.

MOOD

3615månadenslista7Som sagt – tack augusti för att du var så extra glimrande i år. I helgen åt jag säsongens första äppelpaj. Smaken av sensommar i en form.

DETALJ

3615månadenslista4Brevpressar har blivit en trenddetalj i inredningen som syns på många ställen för tillfället. Det är svårt att inte tycka om dem, även om de numera mer verkar som dekoration än i brevets tjänst. Jag kombinerar mina som funnits med länge med några nya av Nynne Rosenvinge/Le Kiosk. Otroligt vackra.

PÅ ÖNSKELISTAN

3615månadenslista8Några vänner glider runt i de här fina klassikerna och visst väcks begäret efter mjuk mocka.

INSPIRATION

3615månadenslistaEfter en sommar där jag började arbeta upp viss sockertolerans igen, kände jag ett behov av att detoxa mig in på rätt spår. Nu är det ett gyllene tillfälle att frossa i allsköns grönt när det är skördetider. Det är långt ifrån en uppoffring när det finns ett överflöd att välja på, inte minst av kål. Efter några veckor känns sommarens bullar långt borta. Allt har sin tid. Nu är det kåltid.

XOXO

3615månadenslista9Ni passar väl på att besöka en Bondens marknad i er närhet? Jag har bland annat bunkrat upp med vitlök inför vintern och som sagt – det är aldrig enklare att skaffa sig grönt till skafferiet än nu.

September – välkommen!

signature

Fredagssvepet 35/15

3515fredag1Vi står inför den sista helgen i augusti, men innan det blir det ett svepande fredagsinlägg. Håll till godo med dessa nio. Denim är överallt i höst. Alla kedjor har sin kampanj och glädjande nog verkar det som om fler och fler tänker till när det gäller framställning av det blå. Hos Gina Tricot frontar Say Lou Lou i en snygg kampanj, komplett med ljudbild om så önskas.

3515fredag2En av de finaste nyanserna som jag sett hittills på höstlacken - With the Band från Essie.

3515fredag4Om denim syns överallt, så gör även den klassiska kappan i beige det också. Other Stories kampanjbild visar att det alltid hänger på accessoarerna – här röda handskar. Tjusigt.

3515fredag8

Förra helgen gjorde jag en klassisk Ratatouille och det blir nog favorit i repris. Perfekt att ha som tillbehör till mycket nu när så många grönsaker är i säsong. Denna gång kikade jag en del på detta recept, men här gör man verkligen efter behag och lägger till och drar ifrån enligt smak och tillgång.

3515fredag3Filmen om Ingrid Bergman står på “vill-se-listan”. I morgon är det hundra år sedan Bergman föddes och det firas bland annat med att SVT sänder Casablanca.

3515fredag7Jo, som synes har jag kommit in i ett rött mood. När sensommaren träder in med alla sina färger, blir jag mer och mer färgstark tills det hela kulminerar med alla pumpor. Sedan behöver jag lugna ner mig ett litet tag, innan julen tar vid. Som sagt, det har sina fördelar att vara säsongsmänniska och gå all in med det som känns i hjärtat för stunden.

3515fredag6Det röda glaset stack lite i ögonen i milda pastellernas tid, men nu står det på hedersplats. Den här pampiga glasservisen finns inte hos mig, men väl några andra föremål av Monica Bratt för Reijmyre som har den där rubinröda färgen som är så vacker.

3515fredagJodå, det blir kostymdrama även fortsättningsvis på lördagskvällarna. Utmärkta Indian Summer följdes av Poldark vars andra avsnitt sänds i morgon. Klassiskt ont-gott-drama med undantryckt kärlek och kamp. Det fungerar alldeles utmärkt i väntan på Downton Abbey.

3515FREDAG5

Loreen

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

Sensommarbukett

3515sensommarbukettVarje årstid har sin charm så är det, men visst känner man sig extra rik nu med trädgårdens överflöd. Björnbären och blodtoppen växer inte hos mig, men hortensian, rosorna, dahliorna, stjärnflockan, axveronikan, chokladblommorna och humlen finns utanför dörren.

3515sensommarbukett2Här friskar vindarna i med förebud om en annan tid. September närmar sig. Det får lov att bli fint det med.

signature

Medan dagen brinner

3515millesgårdenI går stod jag åter på denna magnifika plats och blickade mot de där orden på grinden. Ruth Milles – syster till skulptören och skaparen av Millesgården, Carl Milles –  1920. Låt mig verka medan dagen brinner.  På uppdrag av maken köpte jag även en bröllopspresent – i dag firar vi fjorton år som gifta – asken som jag önskade mig här. Medan dagen brinner. Det är åter det där klassiska budskapet om fångandet av dagen men med en annan ordalydelse som jag tycker mycket om och som känns lite extra för mig i detta nu. Regnet har nått hit. Jag bär med mig den där sista dallrande värmen från ett vackert Stockholm i sensommarskrud.

signature

Mörka augustikvällar

3415koholmenFörra helgen köpte jag mig en äldre fotogenlampa som lyst fagert hela veckan mörka kvällar. I går blev jag – med hjälp av lite stadsfestivalrabatt – med Karlskrona Lampfabriks Koholmen som jag önskade mig i våras. De är sannerligen som små praliner dessa vackra, men det är svårt att inte ge vika för den där mörkt gröna som är en av mina absoluta favoriter bland nyanser. Så nu tänder jag upp och tackar för denna sensommarhelg. Du har sannerligen varit fin!

signature

Fredagssvepet 34/15


3415fredagDå samlar vi oss för att svepa fram lite bland det som ögat fastnat på i veckan. Håll till godo. Iittala presslanserade de nya burkarna och glasen i Kastehelmi-serien i våras och nu börjar de komma i butik. Glasen är himla fina – tycker om det taktila i mönstret.

3415fredag1Är man ett Downton Abbey-fan så har man en spännande tid framför sig. Den sista säsongen är färdigfilmad och serien har premiär hos SVT den 17 oktober. Även om jag hoppas på trevliga amorösa äventyr för Lady Mary framöver, är det inte utan att man fastnar på bilder som dessa – Michelle Dockery och Dan Stevens på Dockerys instagramkonto @theladydockersMatthew och Mary lär man alltid minnas.

3415fredag5Tidigare i veckan hyllade jag reportaget i Plaza Interiör från Maria Åströms hem – och i går fick jag en avi till den där strandväskan. Well, det blir ju sommar igen och nu får jag väl shoppa grönsaker på Bondens marknad och lägga i istället. När jag läste om Åströms Österlenhem blev jag även mycket nyfiken på det. Lite research ledde mig till Barnebys avdelning Trender, inspiration och Hemma hos. Jag tror mig ha varit här och läst innan, men knappast regelbundet. Åströms hem har jag definitivt missat – här finns det med fotografier av Jonas Ingerstedt. Jodå, jag tycker väldigt mycket även om detta. Fotografi: Jonas Ingerstedt/Barnebys.

3415fredag3H&M kampanjar med toppmodellen Lara Stone i New elegance. Det är vackra softade miljöer i sjuttiotalsstil med mycket brunt, mocka, mönster och denim. Det är bärbart och inspirerande tycker jag – kul att det lyfts in premiumprodukter i bättre kvalité i kampanjen, även om fagra sjalen är av 100 % polyester och inte riktigt håller måttet för headlinen “Sätt kontrast till 70-talets dämpade toner av kamel och indigo med en färgstark sidensjal”.

3415fredag8Om man går i textiltankar har Ljungbergs fint pris på klassikern Tulpanlök av Maria Korpi. Om jag inte var symaskinsanalfabet skulle jag köpa mig någon meter och sy kuddar.

3415fredag6Det är väl vardagen som gör att jag börjar titta på väggur igen. Georg Jensens återlansering av Koppels klassiker väcker lust att hålla koll på tiden med stil.

3415fredag2Alexander Ortliebs små fina ekollon och hasselnötter av trä har börjat synats på stylade inspirationsuppslag i en del tidningar. Ekollonen är svarvade för hand och det är lätt att se att de passar utmärkt för stillebenskapande esteter, inklusive mig själv. Visst är de fina.

3415fredag4Caroline Fleming är månadens omslagsflicka på Danska Elle. När jag läste intervjun slogs jag av hur mycket som har förändrats när det gäller vilken inblick vi har i andras liv. Såg ni, liksom jag på Caroline när hon var realitystjärna i Baronessan 2008 ? Jag vet att jag satt alldeles fascinerad vid TV:n när man som tittare kom sällsamt nära Caroline som då var gift med Rory Fleming, hade två små barn och ägnade sig åt att rusta upp familjens Valdemars slott. Nu är det vardagsmat att följa sin favoritkändis på Instagram och hela utvecklingen av sociala medier har gjort att programmet förmodligen inte skulle kännas så speciellt om det sändes i dag. Danska Elle är för övrigt en av de bästa modetidningarna – de är alltid som roligast att läsa vid säsongsskiften.

3415fredag7

Daniel Adams Ray.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature