Decemberdagar – 12 december: Bara vackra ting

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Den stora fördelen med att bygga upp en butik i anslutning till hemmet är att man kan njuta lite extra av de vackra tingen innan de går vidare. Jag har inrett en liten hörna i rummet där jag ofta sitter och planerar, bläddrar i magasin och dricker te. Nu blickar jag mot det röda glaset i form av Arthur Percys Reffla, en vacker pokalskål från Reijmyre och en lampa av Carl Fagerlund för Orrefors. På väggen hänger en litografi av Ulf Trotzig. Jag är mycket svag för hans konst och har flera tavlor privat.
Hamrade servettringar i mässing samsas med små halmbockar. Det är alltid fint när uttryck möts.

Dags att tända upp den pampiga smideskandelabern och mota bort lite av decembermörkret.

Decemberdagar – 10 december: Glittrande Nobel

10 december är en personlig favorit i juletider. TV-sändningarna från Nobel har alltid varit något som jag har tittat på sedan barnsben. Då gällde det att, i konkurrens med min mamma, gissa rätt på de kungliga damernas klänningsfärg. Det är fortfarande roligt att se klädval och smycken. Nu även blommor och mat. I en värld där kunskap, sanningar och vetenskap dagligen relativiseras, känns det viktigt och fint att fira det. Jag var inte på Nobelfest i helgen men på julbord med familjen. Jag klädde mig i mina nya paljetter. Just denna typ av kläder är tacksamma att titta efter second hand. Det är plagg som inte använts mycket och som många köper nya inför säsongen. Den här toppen var helt ny med lapparna kvar, men nu får den en chans att glänsa. Det är modellen Louise från Camilla Thulin som jag – redan efter en användning – varmt rekommenderar. Smickrande passform, bekväm och kvinnlig look. Klassiskt dammode som kommer luftas mycket framöver känner jag.

Decemberdagar – 9 december: Egen julgrupp

Lova att försöka dig på en egen julgrupp i år – även att ge bort. De stora blomsterkedjorna har stora dyra grupper vars främsta uppsida är att de är smidiga och klara att köpa och ta med sig. Jag tänker som bekant alltid vintage. Man kan samla på sig krukor, äldre soppterriner och andra lämpliga kärl över året så att det finns ett litet lager vid behov. Det lättaste att ge bort är en fin mugg med en hyacint i. Själv fick jag denna tennkruka med julros, kottar och några små glittrande bär. Så fin och personlig.

Decemberdagar – 8 december: Enkelt pynt

Jag funderade lite över en dukning i december en tid innan jul. Då vill man kanske inte dra på för fullt, men ändå förankra i säsong. Jag fann det här som jag gjorde för en gång. Enkelt granris på brickor. En dekoration på en ljusstake med granris, rosett och en kanelstång. Enkelt, snabbt och effektfullt – precis vad jag letar efter när man mest har tankarna i köket.

Decemberdagar – 7 december: Mozartkulor

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Bland julgodis är Mozartkulor nummer ett för mig. Det gäller att bunkra upp i god tid innan jul – och inte äta för mycket ur askarna… De jag brukar köpa är ett antal steg bort från konditorn Paul Fürsts original som skapades i Salzburg 1891 i samband med Mozarts hundraåriga dödsdag. Då hette kulorna Mozart-Bonbon. Mandelmassan skall traditionellt vara grön av pistage. Jag har aldrig testat att göra egna – lite för pilliga moment för min smak – utan brukar köpa askarna till jul. I butiken är de rekvisita till säsongsting som Arthur Percys Reffla och Rubin. De röda skimrande glasassietterna har jag även själv, liksom delar av det vinröda Rubin med gulddekor. Jag har valt ut de finaste till butiken som en jardinjär eller stor skål med hänklar och en bonbonjär.

Mozartkulorna är dekorativa med sitt guldpapper och porträtt av tonsättaren. De får verkligen glänsa i den här skålen i klarglas från Reijmyre. Alltid svag för handens verk och en böljande kant. For the love of.

Decemberdagar – 6 december: Jultoner

I år har jag inte riktigt kommit igång med julmusiken med ett undantag. Jag har lyssnat mycket på Weeping Willows skivor. Den röda kom 2014, EP:n med vackra A snowflake fell med Ane Brun 2017 och så den gröna ovan 2021. Det är möjligen ingen komplimang att tala om ljudkuliss när det gäller musik, men de här står ofta på i bakgrunden, senast vid adventsfikat i söndags. Fint så.

Decemberdagar – 5 december: Krans av enris

Det finns något fint med traditioner. När man köper sina kransar av samma försäljare på torget år efter år. Lite småprat. Alltid samma respekt och fascination över betvingandet av det vassa enriset. Det brukar räcka med att fästa det grå sammetsbandet för att få sin beskärda del. Enriset är så vackert, speciellt när ett och annat bär kommer med. Jag är förtjust i de lite yviga tjocka bundna kransarna som vi brukar köpa.

Jag lyssnade som vanligt på Billgren & Wood vid tisdagspromenaden. I dag är det jul och känslorna utanpå. Det är något med december som gör att det sköra ligger nära mitt bland all bjällerklang, lussekatter och förväntningar. Mitt i det kändes det fint med frisörens omsorgsfulla korkskruvslockar. En tisdag i december.