Fredagssvepet 3/2019

Så har vi fredag igen. Jag vilar lite i det nedtonade och det finstämda efter en vecka med sjukdom i huset. I dag skiner solen här och frosten gnistrar vackert. Jag tar min början i H&M:s kollektion med konstnären Lexie Smith. Det är alltid något speciellt med fotografier i kreativa miljöer. Jag fastnade bland annat för den här blusen som jag beställde i går.

Jo tack, det skulle inte vara helt fel att nosa reda på en IKEA:klassiker som Natura av Karin Mobring från 1977. Det här är en sådan möbel som bara blir finare med åren om den sköts på rätt sätt. /IKEA/Livet Hemma.

Möjligen inte det mest lättsamma att se i sårbara januari och lite ångrar jag mig att jag såg den just nu men ändå – Penthouse North. Dokumentären om Agneta Eckemyr – jetsetkvinna i New York – kom 2013 och med anledning av hennes bortgång i december visas den på SVT igen. Gripande, sorgligt och mänskligt om åldrande, svunna dagar och det som får ett slut.

Det skulpturala har varit i fokus under en period trendmässigt. Detta är förstås ett klassiskt uttryck, men det var länge sedan man såg så mycket nyproducerat som just nu. Ferm Living lanserar en rad produkter i denna anda, men i vanlig ordning fungerar det utmärkt – om inte ännu bättre – att vända sig vintage. Om det är något det finns mycket av så är det formstark keramik att sätta samman i stilleben på detta sätt. Ut och leta! Ferm Living genom Inredningshjälpen.

Christies samlar sig till en specialauktion med kläder från YSL med huvudnumret de som skapades för den franska skådespelerskan Chaterine Deneuve. Detta är klädskapande på hög nivå och det är roligt att sitta och titta i katalogen. My most beautiful love affair is with you lär Deneuve ha sagt till Saint Laurent.

Under Stockholm Design Week visar Iittala upp den nya servisen Raami av Jasper Morrisson i en utställning Creating Atmospheres på Wetterling Gallery. Fint att se produkterna i ett sammanhang. Jag tycker om serien – bland annat glasen – men mina skåp behöver inte fler.

Jag hejar alltid på de svenska glasbruken. Reijymre har tyvärr gått i konkurs igen, men jag hoppas att någon vill ta över. Så sorgligt med att svensk produktion inte längre kan få vara kvar. Fokus på glas är sålunda bra. Lisa Hillands nya vas Bloom för Orrefors lär synas mycket framöver. Här samspelar metall med kristall i en skulptural form. Vackert.

Formex pågår i Stockholm. Jag följer genom Instagram och fastnar i vanlig ordning för Paradisverkstadens produkter. Jag har en del av det öländska företagets keramik ute i växthuset och när den kommer fram nalkas våren.

Fredagstoner från Sarah Klang. De bästa!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

2 comments

  1. Ljuvligt svep! Den där blusen sprang jag på igår och lika vacker i verkligheten som på bilden. Visste inte att det var en speciell kollektion. Kunde inte motstå frestelsen. Och smokingkavajer, så klassikt och hållbart! Trevlig helg!

    1. Tack, Karin! Härligt att höra om blusen – jag skall hämta min på utlämningsstället. Fin vecka till dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.