Provbakning: Smulpaj ur Minsta kokboken

blabarspaj-copy.jpg

Minsta kokboken av Johanna Westman med dotter Astrid “Bobo” Gandini utkom förra året. Barnen fick den till jul. Vi har tittat på de pedagogiska bilderna många gånger. Astrid är ett år äldre än min dotter. Dottern faschineras av bilderna när Astrid skär smör (med en riktig liten kniv!), kör mixer, steker korv och får megakladdiga händer vid chokladbollsrullning. Bilderna illustrerar hela matlagnings- och bakprocessen ur ett barns ögon. Det fungerar mycket bra som matinspiration med tanken om att barnen skall vara delaktiga i köket. Boken spänner från morotssallad till kalasglass. Våra varmaste rekommendationer till såväl stora som små!

I dag provade vi Smulpaj med blåbär och vit choklad. Gör en smuldeg för hand eller i matberedare. (Vi använder råsocker och dinkelmjök. I orginalreceptet är det 1 dl strösocker). Lägg ut bären i en pajform och smula över degen. Strö över den rivna chokladen. Grädda pajen i 200 grader i ca 10-15 minuter. Snabbt och mycket enkelt!

Jag tyckte att pajen var mums! Jag har inte testat klassikern med gratinerad vit choklad så mycket innan, men det är verkligen så gott! Barnen knorrade lite om sura blåbär, men åt med god aptit. Nästa gång vill vi bara ha hallon, blev deras slutomdöme. En smaskig paj en helt vanlig måndag ur en trevlig kokbok. Prova Ni också!

(Läs även om Johanna Westman och kokboken i Svenska Dagbladet!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.