Vi bygger hus: Kökstankar

koksluckor-copy.jpg

Det är stora bitar som återstår i husplaneringen – till exempel köket. Det är HTH som levererar köken till Myresjöhus. Vi kommer att få hjälp av en köksarkitekt att rita upp köket, men jag har inte ens bestämt mig för vilka köksluckor vi skall ha i detta läge. Det är denna dragkamp igen.

Modernt eller klassiskt? Estetik mot funktion? Jag tror att anledningen till att jag finner det svårt att hitta ett kök som verkligen känns wow är att HTH framförallt har moderna köksinredningar. Jag velar mellan helt raka luckor och att sukta efter ett riktigt profilkök som det ovan från Lundins kök. Det gäller möjligen att söka inspiration från andra kökstillverkare för att få till en känsla som inte finns i HTH:s produktbilder. Att välja en annan kökstillverkare känns inte aktuellt på grund av merkostnaden det skulle bli. Jag kan tycka att det är fint med en profil på luckan. Vi har det nu, men ack vad det samlas grejer på de listerna… Maken är mer åt det funktionella hållet och det är nog bra eftersom vi inte är några som går med en trasa i ena handen hela tiden. Vitt eller träfanér? Jag har alltid velat ha ett vitt kök, men jag ser samtidigt det praktiska med att välja exempelvis ek i stället. Jag skulle mycket gärna välja massiva träluckor, men då var det det där med budgeten igen.

Jag inser också att de detaljer som man väljer till köket bidrar till vilken känsla köket sedan förmedlar. Golvet kommer att vara ekparkett, bänkskivan kommer att vara Virrvarr  (maken vill absolut ha laminat och då är det denna variant som gäller) och vi kommer förmodligen ha vitt kakel i en klassisk sättning.

Dela gärna med er av alla tänkbara vinklingar på kök! Vad har Ni? För- och nackdelar? Vad skulle Ni rekommendera till oss?

Bilderna kommer från HTH och Lundins kök.

12 comments

  1. Vi hade ek innan med vitt nu: fördelen är att man alltid har rena luckor för man ser var smutsen är. Och det är verkligen inte mycket extra torkande för att de är vita.Sen tycker ajg att stilen ska passa resten av huset: klassiskt hus som ser lite tidlöst ut blir bäst med Lundins-köket tycker jag. Enkla linjer och inga handtag tycker jag hör bäst ihop med funkisstil.Det finns bara ett sätt att ta reda på det: förhasta inte, utan låt det bero och gå på magkänslan! Good luck 🙂

  2. Vi är precis klara med ett kök fr HTH – I love it! Vita “straight”-luckor, virrvarr skivor (grå botten), lite granit runt hällen och ljust, ljust grå kakel (2,5 x 5,5) på väggarna en stor bullig SMEG kyl/frys. Vi ville ha känslan av mkt 50-tal (huset byggt -58) och visst blev det det, men mest är det klassiskt, rent och snyggt. Vi är otroligt nöjda med HTH, både produkten och allt omhändertagande. Till sist ett litet tips: om du väljer en vit lucka så ska du fundera på om väggar och kakel verkligen ska vara vita – det blir alltid olika nyanser hur man än gör…

  3. Hej! Jag tycker att en enkel ramlucka av den sort du visar lånar sig ganska bra till både modernt och traditionellt utseende beroende på vad man har till. Tänker ni sätta kaklet i förband, som man sätter tegelstenar? I så fall tycker jag absolut ramluckan.

  4. Jag klickar runt på HTHs sida och faller nog mest för Den ljusa stilen, classic vit, i en något lantligare stil. Men det beror ju på så mycket saker…Mina föräldrar har fortfarande ett jättefint HTH-kök från slutet av 70-talet med ekluckor. (det finns inget motsvarade det på HTHs sida. ekträt är ganska så mörkt och luckorna klassiska.)

  5. Av dem du visade på bilden, gillade jag den som kallades vit kvadrat bäst! En högblank vit, känns modern – och jag uppfattar det som ni vill hellre ha en mer klassisk stil.Själv älskar jag färg, har vita släta luckor idag och tycker det är opraktiskt och lite trist.Vår kommande husleverantör, Fiskarheden har Ballingslöv som standard och där finns en buteljgrön lucka som jag gillar!Fast en annan tanke för mig är ett grönt golv i rågummi (industrigolv) och eklucka. Haha – vill verkligen ha ett grönt kök!! Det blir dubbeldörrar ut mot altanen i köket, så det gröna i naturen vill jag lixsom ta med in i huset… Istf kakel blir det nog tapet och glasskiva ovanpå. Jag “knarkar” inredningstidningar (tjuvläser på jobbet/företaget) och där har jag sett att en del har olika luckor i köket. Tex mörkare luckor nere och ljusare uppe. Faktiskt ganska snyggt. Eller olika strukturer…Ja, det är mkt att tänka på och att välja emellan… men du har säkert en bild i huvudet om du blundar o ser köket framför dig! Adios! Lycka till!

  6. När jag ser ett “Weronica-kök” framför mig ser jag det vita köket (bred spegellucka) med bänkskivor av blank granit och någon Josef Frank-tapet bakom glasskiva som stänkskydd. Klassiskt och stilrent som möter modernt och personligt… :)Oj så många val ni står inför nu. Det här med inredning och detaljer är ju bara superkul, baserat på egen erfarenhet, men att välja väv till innerväggar… det måste bara gå fetbort. :)Kram och lycka till!!

  7. Jag håller med “Syssan” lite: vita luckor upptills och vitt kakel men ekluckor nedtills med den mörka skivan. Båda luckorna med ram för att inte bli för moderna. Ljust uppe gör köket luftigt och mörkt nere ger en tyngd och kontrast. Mörkt nere för det är ju de luckorna som mest smutsas ned. Klassiska handtag, inte moderna. (Jag skulle absolut inte välja virrvarr-skivan, hellre då Basaltino eller Brasil mörk). Det är så spännande att följa ert bygge! Tack för att du delar med dig!

  8. Vårt HTH-kök är drygt ett år nu och vi är mycket nöjda med vårt val. Vita släta luckor och några glasdörrar men sidor och bakstycken i ek. Mest nöjd är jag med den svarta granitbänkskivan. Ett tips är att tänka till när man bestämmer var eluttagen skall placeras! Lycka till, följer era val med spänning!

  9. HejDet var Anette från Lundin Kök, jag har idagarna lagt ut nya bilder på vår hemsida rek. att du går in och kollar lagt nya på Tradition.Hoppas du blir nöjd med HTH om inte så hör av dej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.