Avec

Detta är något för den som älskar mörk choklad. Och tro mig, jag kan nästan garantera att Ni får ha burken fria från små fingrar. Kombinationen av kakao och flingsalt kom stort för några år sedan bland pralinkreatörerna. Sältan och sötman får sannerligen smaklökarna att slå krumbukter i munnen. Det är även poppis med chili i choklad, men det har jag inte fallit för riktigt än. Man brukar säga att det räcker med att ta en – och det brukar ändå alltid gå ned ett antal – men här stämmer det faktiskt. Jag har bara ätit några stycken, men utnämner ändå dessa kakor till en ultimat avec efter en god middag. Och för all del – de fungerar även utmärkt till en kopp te!

chokladsalt.jpg

Chokladkakor med salt

20 kakor100 g smör, kylskåpskallt1 dl strösocker (Jag tog en dryg 1/2 dl råsocker)1 msk ljus sirap1 krm salt(1 1/2 krm tabasco – det uteslöt jag)1/2 dl kakao2 dl vetemjöl (Jag tog siktat dinkelmjöl)1 tsk bakpulver1 tsk flingsalt

1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Skär smöret i mindre bitar. Mixa smör, socker, sirap, salt, kakao, mjöl och bakpulver i matberedare. 3. Låt degen vila lite kallt. 4. Rulla 20 små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till 1/2 cm tjocka kakor. 5. Strö flingsalet över kakorna och grädda dem mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna.

(Ur Laga Lätt nr 11/2009)Fotografi: Weronica – En mammas dag.

26 comments

 1. Något sött efter maten är något som jag ofta saknar.Just mörk choklad är något som jag verkligen har fått upp ögonen för de senaste åren.Har flera ggr kikat på just chokladkakorna i affären med just fingsalt i, men tyckt att kombon känns skum.Men säger du kära Weronica att det är gott så litar jag på dig. Dina recept brukar ju alltid falla mig i smaken.Vem vet??? Receptet kanske testas…jag ska lägga det på minnet.Nu ska här snart gräddas våfflor till fika/lunch.Ha en fin dag…för i dag skiner ju faktiskt solen på oss.Kram kram Lina

 2. Vad gott det lät. Jag tar nog de där dropparna tabasco i mina (då lär småfingrarna definitivt inte komma). Och yes, we do love choclate… 🙂

 3. Måste provas, låter ju hur gott som helst. Även om jag faktiskt inte ska äta kakor, men med dinkel och om man stannar vid en så går det nog bra!Tack för tipset!

 4. Intressant! Det receptet måste jag testa. Fin korg du har där i bakgrunden, för tidningar kanske?! Var hittar man en sån? 🙂

 5. Alla: Prova! De är förutom att vara alldeles delikata, även mycket lättbakade. Henrik och Anna var naturligtvis tvungna att provsmaka i går och det var något av det äckligaste de ätit enligt egen utsaga 😉 Kakorna är ju inte direkt söta, utan snarare en rik chokladsmak med det där saltet på då. I går hade jag vanlig Ögonkakao, men jag kan tänka mig att smaken kan höjas ytterligare ett snäpp med ett mer lyxigt chokladpulver. Man må mixtra med det framöver 🙂

  Jenny: Korgen kommer från Bruka.

 6. Jag går genast och sätter på ugnen. Dessa måste bakas på stört! 🙂 Ps. Jag är förstås eld och lågor över att du nu även kör ett måndagssvep, guldkant på veckostarten!

 7. Praliner/chokladkakor med flingsalt som finns att köpa i vissa små butiker är mycket goda. Dock måste jag säga att även om jag favoriserar mörk choklad så är just kombon salt en lite ljusare och därmed sötare choklad (dock fortfarande av bra kvalitet, ingen kass marabou mjölkchoklad alltså), att föredra. Det är ju just det söta å salta som man är ute efter, och riktigt mörk choklad är inte direkt söt så att säga. Ja, ni fattar 🙂 Lisa.

 8. Emmie: Lycka till 🙂 Och tack för fina ord! Jag blir så GLAD och peppad!

  House of Jammi: Ja, choklad kan användas till mycket helt klart. Och smakar mycket bra i de flesta former 🙂

  Flis: Sant. Ljus plus salt är en annan lycklig smakkombination. Jag kan gilla det lite kärva i den mörka chokladen tillsammans med saltet. Det gränsar till aningen bittert, men med rätt choklad håller det sig på rätt sida skalan. Just de här kakorna funkar eftersom man får en väldig “chokladig” känsla på en liten kaka. Men det är inte antingen eller när det gäller mig och choklad, utan gärna – mer än gärna – både och 🙂

 9. Kul att du skriver om detta! Tack för receptet, det ska jag pröva! För allra bästa resultat skulle jag använda en högkvalitativ kakao, då blir det lite extra gott! Finns att köpa i lösvikt i chokladbutiker.Flingsalt och choklad är en jättegod kombination och fungerar väldigt bra ihop med rödvin också! Även chili men det kan man få vänja sig vid, liksom ädelost och getost. Testa flera gånger, man lär sig tycka om smakerna!Skulle väl egentligen aldrig kunnat tänka mig sådana kombinationer innan jag började jobba i chokladbutik, vi säljer finpralin av högsta kvalité, en hel vetenskap!

 10. De där såg riktigt goda ut – måste prova. Åt en smarrig chokladmousse som de strött några flingor havssalt på toppen av på Moderna museet för ngn vecka sedan. Det var väldigt gott med det salta till chokladen 🙂

 11. Nu har jag bakat dessa kakor två gånger på samma dag eftersom jag glömde bakpulvret i första satsen… Hemskt opraktiskt men det går bra att äta även de kakorna kan jag rapportera. Eftersom jag är glutenintolerant bytte jag ut mjölet mot glutenfri mix i samma mängd och det fungerade utmärkt. Tog mörk sirap eftersom det var vad som fanns att tillgå i skafferiet och det var helt OK. Ingen tabasco dock 😉 Utsökt goda kakor med lite mindre sötma än man är van vid och brytningen mellan chokladen och saltet är ju underbar!

 12. I had got a dream to start my commerce, nevertheless I did not have got enough of money to do this. Thank God my fellow advised to use the loan. So I received the college loan and realized my old dream.

Leave a Reply

Your email address will not be published.