Sött i juletid

 

Nu är jag sådär kaxig igen. Och tycker att det här med kola är ju plättlätt. Efter gårdagens lyckade kok med en gjutjärnsgryta (stort tack för tips) tror jag på att årets julgodis blir lyckat hela vägen. Det bara måste det bli med en sådan start. Jag gillar Johanna Westmans godisrecept. I går blev det hennes klassiska vanijkola.

* Lägg i bakplåtspapper i en långpanna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan tills 120 grader eller tills kolan håller för kulprov

* Häll försiktigt smeten i långpannan. Låt det svalna en stund innan den ställs i kylen, gärna över natten. Skär eller klipp smeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.

De hetaste tipsen är att finna en bra kastrull och att använda termometer istället för att köra med kulprov och liknande. Denna gång hade jag ströråsocker från Dansukker, istället för vanligt grövre råsocker. Det blev en lite smidigare konsistens.

Nu är jag sugen på lakritskola och andra roliga smaksättningar. Har ni något bra recept att dela med er av? Men innan det blir mer kola skall jag friska till. Den där febersvängen som Henrik hade förra veckan nådde mig i går kväll. Bättre nu än närmare jul. Typ. Fin kväll!

12 comments

  1. Aha, är det gjutgärnsgryta man ska använda, tack för tipset!\n\nJag köpte lakritspulver igår i Köpenhamn och tänkte prova att göra lakritskola till helgen. Tanken (ibland stannar det vid tanke) är att avancera och choklad-doppa dem och sedan toppa med havsalt! Mmmm…choklad, lakrits och havsalt! Håll utkik efter helgen 😉

  2. Mmm lakritskola måste är ju SÅ gott. Köpte lakritspulver på NK (Gbg) sist och ska testa. Och så i pannacottan, det är också en höjdare!\nJo, jag \”stal\” ditt biscotti-recept (himlans goda måste jag säga) och la upp i min blogg. Med all cred till dig förstås. Tänkte bara berätta och erkänna 😉 Hoppas det är ok!\nHa en fin kväll, kram Lotta\n\nhttp://lottasworld.blogg.se/2011/december/saffransbiscotti.html

  3. Ja :-), Johannas lakritskola är super, den gjorde vi förra året. I år kanske vi provar något annat, hmm, den där vaniljkolan lät ju god..\nKrya på dig, inte kul med feber..\n

  4. Åh det låter gott…det var länge sedan jag gjorde kola men kanske skulle man testa. Jag gillar ju citron, kanske det kan bli något. Trist att du är sjuk igen. Hoppas på snar bättring! \n\nFinfin vintervägg nedan!\nKram Karin

  5. Bra tips med gjutjärnsgryta. Helt nytt för mig,men det ska definitivt provas här när godistillverkningen sätter igång. Kramar Kicki

  6. Denna från Victoria på Bloggfamiljen är helt suverän. Enkel att göra med termometer och de blir så snygga! Ser ut som riktiga proffskolor… \n\nhttp://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=20329\n\nLycka till!\n//Anna

  7. uppskattar verkligen alla recept du delar med dig 🙂 Håller på att göra en presentkorg till mina föräldrar och svärföräldrar som kommer att innehålla bla hemgjord glögg, godis, leilas saffras skorpor och lite olika goda röror 🙂

  8. På tal om Johanna Westman så kan jag verkligen rekommendera hennes chokladdoppade lakritskolor med flingsalt. Såg att någon lagt upp en länk till det receptet här bland kommentarerna. Jag gjorde dem förra året och de var löjligt goda!

Leave a Reply

Your email address will not be published.