Skånetips?

2416skåne

På Midsommarafton beger vi oss neråt landet för att tillbringa en vecka i Skåne. Vi kommer att bo utanför Lund och tänker oss att åka runt en del. Trogna läsare har säkerligen koll på att jag tycker om sådant som trädgårdar, hantverkare, museum, slott, caféer, god mat och upplevelser. Jag tar mycket gärna mot tips i den genren – och gärna i kombination med mer barnvänligt som bad och dylikt. Nu är barnen så stora så att de säger att de ibland vill vara själva dagtid i huset som vi hyr  – men när de är med så är det bästa att kombinera med sådant som de kan tänkas uppskatta. För nej, jag har hittills inte fått dem lika passionerat intresserade som mig när det gäller keramik och annat kul :). Tipsa gärna om stort och smått – vi tänker oss nog även över till Köpenhamn någon dag.

2416skåne1I sommar blir det som sagt inga veckor på Gotland, men längtan till ön ligger alltid där latent – och väcks definitivt av bilder som denna från Fantastic Frank via Trendenser. Den här estetiken lockar mig alltid – får förhoppningsvis in något av känslan i växthuset sedan om det blir som jag tänkt mig där.

17 comments

 1. Tipsade precis på insta. Tirups örtagård utanför Staffanstorp och Lödde plantskola i Löddeköpinge. Lagom utflykt från Lund.

 2. – Tirups örtagård (café och trädgårdshandel)
  – Långa bryggan i Bjärred (kallbadhus och restaurang med bryggdans)
  – Österlen (bila smygehuk, Ystad, Simrishamn, Kivik – loppisar, caféer osv)
  – Knäbäckshusens strand (googla – den är fantastiskt vacker)
  – Borgeby kryddgård
  Finns hur mkt fint som helst!

  1. Hej!! Åhh Skåne är underbart!! Blev så ivrig att tipsa dig, Finns så många mysiga ställen. Det första jag kom att tänka på är Mölleskrukmakeri, o Enkla ting, Butik Linnea, Sofiero, lödderkōpingplantskola o ludviksdalsträdgård. Det Finns så mycket mer, men dessa var de jag kom att tänka på först. Mysigt ār också att ta färjan från Helsingborg till Helsingör. Ha en underbar resa. Kram Marie

 3. Systrarna Lundgren på Skäret. Underbart cafe med miljoner goda hembakta kakor. Trädgården man sitter i är mkt fin!

 4. På Österlen nära Simrishamn har du Örnahusens snickeri och Kafferian ligger bredvid. I Baskemölla har du en keramiker i Baskemölla gamla skola och på eftermiddagarna har hon även cafe. Gunnarshögs gård om du vill köpa rapsolja eller annat. De driver även ett cafe. Om havet är kallt finns det en liten utomhuspool vid Borrby strand.

 5. Hedentorps plantskola i ängelholm. i Ängelholm finns också en underbart låååg sandstrand att njuta av sol och bad. Om barnen vill ha sitt kan man besöka hembygdsparken och deras höghöjdsbana. Ta en fika på Krapperupps slott vid höganäs och strosa i trädgårdarna där.

 6. Om du åker uppåt Helsingborg tycker jag absolut att du ska besöka Sofiero slott och slottsträdgård (fina utställningar i slottet och en fantastisk trädgård/park och trädgårdsbutik!) och Fredriksdal (även där en helt fantastisk park, många fina gamla hus och ett café som är lite bättre än det på Sofiero). Passa på att besöka Camilla Thulin-utställningen på Dunkers kulturhus samtidigt och ät lunch eller middag i hamnen! Flickorna Lundgrens café på Skäret är också ett riktigt bra Skånetips med mycket blomsterinspiration.

 7. Ja, Skåne är också fantastiskt, vi är där ibland MEN GOTTland är speciellt. Välkomna ett annat år!

  Gittan på den vackra ön

 8. Den blå planet – i Köpenhamn, precis efter bron. Glöm inte pass (eller ID), barnen behöver inte egentligen men de kollar alltid ändå. De säger att det underlättar om man har dem. Bakken med “matador” numera. Lunch på Farmshack, coolaste stället i Lund (lite utanför).

 9. Hej, Jag vill tipsa om konstparken i Wanås! Det ligger en dryg timme norr om Lund. Mycket att se och upptäcka i parken för både barn och vuxna. Våra killar på 7 och 10 år var mycket nöjda med att kunna leka, klättra och gunga. http://www.wanas.se.

 10. Tirup örtagård är trevligt för en fika eller en lunch. Är man trädgårdsintresserad så är ju även Sofiero i Helsingborg väl värt ett besök.

  Äta riktigt gott gör man på Bantorget 3 i Lund.

  Är vädret fint är Lomma hamn nära och ett fint ställe för bad och glassätning i Lomma glassfabrik. Slaktaren serverar fina luncher.

  I Köpenhamn är Köpenhamns zoo värt ett besök även med större barn. I anslutning till djurparken finns tre stycken Familjehave (en dansk variant av biergarten) som serverar dansk husman i pittoresk utemiljö.

  På Österlen har oändligt många trevliga ställen som är värda ett besök. Så som Mandelmans trädgårdar, Fridens pizzeria (behöver bokas), Olof Victors och Kafferosteriet. Ångtåget på Österlen är också festligt men kanske roligare med mindre barn. Haväng är ju fint att bada vid, men intilliggande Knäbäckshusen är mer okänt och nästan ännu mer magiskt vackert.

  Om man är intresserad av en kortare dagsvandring så är Söderåsen och Kopparhatten vackert med fantastisk utsikt.

  Norvästra Skåne har både Bjärehalvön och Kullaberg. Höganäs saluhall Magasinet är värd ett besök och har flera designbutiker (googla). Intill ligger bikerbaren Garaget med god mat och säkert skulle uppskattas även av barnen. Stället rekommenderas varmt av Matniklas. intill ligger även ett mikrobryggeri. Vilks konstverk Niemis på Kullen är en häftig naturupplevelse om man inte varit där. Ta på bekväma skor för klättringen ner mot klippstranden. Chilligaraget på norra delen av Kullaberg ska också vara värt ett besök även om jag inte varit där.På Bjäre är Hovs hallar fint och är man trädgårdsintresserad så är ju Norrvikens trädgårdar i Båstad ett måste.

  Stränderna i Skanör och Falsterbo är alltid värda ett besök.

  I Malmö är en lunch i Slottsträdgårdens trädgårdscafé trevligt. Drivs av Tareq Taylor och John Taylor skymtas ibland bland planteringarna.

 11. Åbergs trädgårdar utanför Ystad är ett härligt ställe. Sedan gillar jag verkligen Brösarps gästgiveri. Där äter man såklart äggakaka – en ljuvlig upplevelse! Byn Brösarp är fin att gå i och naturen är fantastisk. Liksom Christinehofs ekopark på Österlen. Inne i Lund finns Kulturen. Dina barn kanske är för mitt emellan för att gilla det iofs. Botaniska trädgården är också jättefin. Också tror jag att ni ska ta en tur t Malmö för barnens skull! Förra sommaren hade vi besök av tonåringar som älskade falafeln! Mycket annat fint finns också i Malmö såklart. Gamla väster exvis och torgen Lilla torg och Stortorget. Möllevångstorget en fre el lör känns härligt kontinentalt med massor av folk och billig frukt. Hoppas ni får en fin resa!

 12. Åh, Skåne. Platt och blåsigt, säger en del. Vidsträckt och vackert och fullt av lövskog och stränder, säger jag. Det var ett tag sedan jag var där nu, måste varit på något poesi-event. Poetry Slam-SM eller så. Minns att vi bodde i en stuga vid en gammal, lagom igenväxt banvall. Såå mysigt! När vi hann, i någon poetisk paus, gjorde vi bland annat en naturskön avstickare ut på underbara Kullahalvön

  Annars hade jag tänkt rekommendera Skissernas Museum i Lund (hade en kompis som studerade i Lund – när vi var unga och vackra… Och var dåförtiden i den pittoreska staden då och då), men de verkar ha något ombyggnadsprojekt på gång där just nu. Lite synd.

  Men annars: Signe Persson-Melin! Hennes butik ligger ju i grannstaden Malmö, den har jag alltid velat besöka. Den ligger dessutom i anslutning till hennes verkstad, om jag har förstått det hela rätt. Gå in på butikspm.se och avtala tid, enligt uppgift på sidan.

  Önskar Dig och din familj en riktigt skön, och kulturellt berikande, Skåne-vistelse!

  /helena (Jodå, jag lever. Även om jag är riktigt dålig på det här med att kommentera nuförtiden 😉

 13. Söderåsen är jättefin. Såg att någon redan tipsat om Kopparhatten. Ett charmigt fik är Vildrosor och höns http://www.vildrosorohons.se/sv
  På min Skånelista som jag inte hunnit testa än är Wanås park och Ängavallens gård (först med kravgrisar). Ängavallens brunch/lunch ska tydligen vara superbra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.