Helgbukett: Vit stämning

tradgardsbukettvitaTill denna helg blir det vita toner i buketten. Det som blommar flitigast i min trädgård för tillfället är mina dahlior, mina Iceberg rosor och Rosenskäran Double Click Snow Puff – alla vita. I detta arrangemang har jag satt dem med lite septemberbedagat från det gröna, tillsammans med minisolrosor Italian White. Denna årstid tycker jag att det är vackert att kombinera det som blommar med det som är på väg att somna in – här Klematis och de kvistar av Syrénhortensia som börjar vissna.

tradgardsbukettseptemberJag börjar alltid med att lägga fram det som jag skall använda till arrangemanget som ett slags moodboard där jag börjar fundera på hur det skall sättas samman. Sedan är det bra att låta stjälkarna dra vatten ett tag innan man börjar arrangera. För längsta hållbarhet är det också viktigt att ta bort blad som kommer att hamna under vatten.

buketthonsnatJag använder ofta hönsnät till mina arrangemang. Jag har gjort bollar av vanligt nät som man köper i byggvaruhandeln eller i blomsteraffärer. Nätet kan återanvändas många gånger, vilket ger det en hållbarhetsfördel jämfört med t ex ett traditionellt material som oasis.

bukettkrusDenna gång ville jag använda ett loppisfyndat kärl från klassiska Raus Stenkärlsfabrik där tonen på glasyren är något alldeles extra. Bollen av hönsnät bildar en stomme i kruset. En av anledningarna till att denna lösning är tacksam till just trädgårdsbuketter, är att det man plockar sällan har jämn stjälklängd. På det här sättet kan man sätta samman olika blommor och inte behöva utgå från de med korta stjälkar. Här kan man snarare tänka nivåer och att man bygger från bas till höjd.

dahliavitaJag tycker inte alltid att man behöver göra arrangemang som är lika stiliga från båda hållen. Jag ställer ofta buketter på sidobord och då ser man dem från ett håll. Jag vill överlag uppmuntra till att vara lite mer okonventionell när det gäller blommor. Testa dig fram med konstraster – här t ex visset och blommande. Låt några kvistar vara långa och hänga ned vid krukan. Tänk på högt och lågt. När man arbetar med hönsnät gäller den gamla klyschan – det är bara fantasin som sätter gränser. Prova så får du se. Det är kreativt, roligt och fint med något som man skapat själv. Med hopp om inspiration inför helgbuketten!

tradgardsbukettenseptember

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.