Fredagssvepet 39/16

3916fredagSå gör vi oss redo för att lämna september och välkomna oktober. Jag sveper i vanlig ordning fram denna fredag – håll till godo. Jag börjar med den glada nyheten att en av mina absoluta favoriter på Instagram, tillika en vän i cyberrymden @jennysplockochpinaler numera återfinns under Days & Weekends tak med sin blogg Living by J. Jenny är en fena på loppisfynd, anglofil, kan det mesta om 1900-talets formgivning, är säsongsmänniska ut i fingerspetsarna och tycker om att skapa i bilder. Jag är mycket glad över att ha henne ombord. In och välkomna henne på bloggen Living by J!

3916fredag2Jag brukar inte hoppa högt inför konceptet Årets färg. Senast var det Nordsjö som lanserade Denim Drift – en blågrå nyans för 2017. Hmm – eftersläpning där i trendprognosen? När jag däremot ser norska Dagny Fargestudios analys av brunt som årets viktigaste kulör för nästa år känns det mer rätt. Här görs en helhetsanalys av färgen och det hela känns mycket nu. Kanske jag faller lite extra eftersom jag , till barnens förskräckelse, brukar ange brunt som en favoritfärg?  Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange

3916fredag6På tal om kulörer – Sofia på Mokkasin presenterar sina favoriter i denna bild. Sofia har alltid lyckats hålla en egen linje i sitt arbete. Jag följer i vanlig ordning med i hennes värld – nu på ny bloggadress.

3916fredag9En av mina favoritillustratörer, som jag har på mina väggar här hemma, är Stina Wirsén. Nu kommer hon med en målarbok för vuxna. “Gatumode, cocktailparty och exklusiva skor. I Stina Wirséns modeskissbok får du vara med och bygga bilderna av gatumodet och 1920-talssalongerna. Och du får frossa i 1960- och 1970-talsmönster. Här hittar du bilder på 20-, 30-, 40- och 50-tals mode. Städer och gatumode. Mönster som rinner ut från klänningar. Mingel, coctailparty, catwalken, publik och galakänsla. Här finns också frisyrerna, accessoarerna, skorna, väskorna och glasögonen.” Finemang säger jag, som nog njuter av de bilderna precis som de är.

3916fredag8Är det möjligen så här man skall möta höstregnet – i gyllene skor?! Vacker bild från Other Stories.

3916fredag5Vill-ha parametern för en skrivbordstillbehörs-nörd av min kaliber slår i taket för dessa clips av mässing från Penco/Le Kiosk.

3916fredag1Millesgårdens kommande utställning Lusten att skapa och leva handlar om Tove Jansson. Millesgården är första anhalt på en vandringsutställning om Janssons konstnärsskap och karriär “måleriet från 1930-talets surrealistiska konstverk till 1960-70-talets mer abstrakta uttryck, de träffsäkra satiriska antimilitaristiska illustrationerna i tidskriften Garm, monumentalmålningarna i offentliga lokaler och Muminfigurerna och -berättelserna som blivit otroligt populära i hela världen.” Utställningen öppnar 22 oktober och pågår till 22 januari. Tove Jansson, Självporträtt, 1975. Foto: Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis.

3916fredag3Trogna läsare känner till min faiblesse för vackra bokomslag. De här är smått oemotståndliga. Det är illustratören Aino-Maija Metsola som gjort textila mönster för finska Marimekko som står bakom Virginia Woolf-omslagen som ges ut av Vintage Classics hos Penguin. Otroligt vackra – och klassiker som tål att läsas om under livets gång.

3916fredag4På tal om klassiker – jag har snart avverkat samtliga sju säsonger av Gilmore Girls ännu en gång. Jag såg dem inte i realtid, men lånade boxen av min vän och fastnade omedelbart. Sedan har jag använt serien som en mental mysbyxa att alltid återvända till när vinden blåser lite hårt. Den perfekta höstsysselsättningen om ni inte har stiftat bekantskap med Stars Hollow. Den 25 november är det dags för fyra nya avsnitt på Netflix. Jag är minst sagt laddad.

3916fredag7Softa fredagstoner

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.