Månadens lista – Adventsförväntan/16

Med tanke på att oktobers avslutning kantades av virus och lov, är vi nu en bit in i november när jag tar mig an den traditionella listan. Det händer mycket inspirationsmässigt på några veckor. Nu har jag definitivt lämnat färgsprakande lövhögar, pumpor, äppelpajer och hela höstestetiken bakom mig. Nu är det andra toner och därför känns det lite missvisande att tala om oktobers lista. Nu blir det mycket adventsförväntan istället. I vilket fall som helst – håll till godo med denna version.

STIL

Den stilla helgen i vilans tecken gav mycket tid till att förkovra sig i The Crown på Netflix. Jag har endast några avsnitt kvar och det är i sanning en fröjd för ögat att följa detta drama om den brittiska kungafamiljen. När man ser det hela förstår man den omskrivna höga budgeten. Det har inte sparats in på någon detalj här. Claire Foy är riktigt bra som Queen Elizabeth II med ett inkännande lågmält porträtt. Queen Mary, som syns på bilden med Drottningmodern och Drottningen, spelas av Eileen Atkins vars rollgestaltning är magnifik. Man kan tro att klanen Windsor tar lite extra marmelad till frukost efter denna skildring. Viss kritik har riktats mot att man inte ifrågasätter monarkin som institution, men jag tycker nog att hela företeelsen problematiseras ur flera aspekter – framförallt konflikten mellan att vara en vanlig människa och en regent smord av Gud själv. Rekommenderas varmt med andra ord. Fotografi från Vogue av Jason Bell.

ORD

4516manadenslista2

VINTAGE

4516manadenslista7Julborden börjar komma fram i Second Hand-butikerna. För egen del har det inte blivit några fynd hittills, men skam den som ger sig. Jag skulle inte ha något som helst emot att springa på den klassiska mässingsljusstaken av Lars Holmström för Arvika Mässing som således på Svenskt Tenn. Nu har jag fyllt på mitt förråd av såväl julgransljus som de lite längre Birgittaljusen, så jag är redo.

BLOMMOR

4516manadenslista3Jag är i full gång med att planera bukettinspiration inför kommande advent och jul. Det här är verkligen en tid att fröjdas.

MOOD

4516manadenslista

KLASSIKER

Den första snön föll i helgen här hos mig. De vita dalande flingorna gör mig alltid alldeles snöromantisk och nostalgisk. Den känslan varar inte hela tiden kan man säga, men för nu hänger jag mig – och fann Madickens jul på Öppet Arkiv. Junibacken i snöskrud – det är liksom hela essensen i detta skimmer. Pressbild från Norstedts Madicken och Lisabet på Junibacken.

DETALJ

4516manadenslista4Vacker ljusstake i Karen Blixen-serien från Rosendahl. Även trycket Gold Artichoke av Monika Petersen som används på pressbilden är en favorit.

PÅ ÖNSKELISTAN

4516manadenslista10Bricka från Svenskt Tenn

INSPIRATION

4516manadenslista9Tambur Store har varit uppe i Hälsingland och besökt Gränsfors Krukfabrik. Jag har tidigare skrivit om att det numera är vanligt att lyfta fram hantverket och hur produkter kommer till i en värld där vi kanske inte riktigt har förstått vad som ligger bakom och som motiverar prislappen. Numera talas det om hållbarhet på bred front, men jag har inte tröttnat på att se liknande reportage – här dessutom med en av mina absoluta favoritkrukor som finns rikligt representerade i gamla och nya exemplar såväl här inne som ute i växthuset. Ett annat aktuellt exempel är Husligheter som hälsat på i Genses lokaler i Eskilstuna och förstås den pågående utställningen på Svenskt Tenn.

XOXO

Nu finns alla säsonger av favoritserien Call the Midwife på Netflix. Jag har sett om en del när jag låg sjuk och den passar kanske lite extra bra för tillfället då man satsar på julspecialer. I år tycks det dock inte bli så mycket snö, utan miljön är ett missionssjukhus i Sydafrika.

November – låt det bli en fin månad.

7 comments

  1. tittade precis klart på sista avsnittet av säsong fem igår på Netflix och jag känner ,mig halv redan.Längtar tills säsong sex börjar, men har precis börjat titta på the crown så jag ska nog klara mig. Hoppas din novembermånad blir riktigt fin

Leave a Reply

Your email address will not be published.