Ljus till advent

liljeholmensljussvanenLjuskonsumtionen är på topp så här års. I helgen är vi många som sätter i fyra ljus i våra adventsljusstakar. För mig är det viktigt att försöka se till att välja rätt ljus. Det är dels en fråga om kvalité och att kunna lita på att ljusen inte rinner eller sotar, dels en hållbarhetsvinkel. I det perspektivet känns det rätt att köpa ljus som tillverkas av stearin, inte av palmfett eller paraffin. Jag köper nästan uteslutande ljus från svenska Liljeholmens som haft produktion igång sedan 1839. Nu har de precis börjat Svanenmärka sina ljus. Storpacken med kronljus är stapelvara hos mig så här års, men de lite längre och smalare antikljusen som jag fann förut på många ställen är numera svårare att få tag på. I veckan hämtade jag dock ut en stor kartong från deras webbutik, så nu är det bara att fortsätta ljusfrossan. Fin lördag i adventsstöket!

signature

5 comments

  1. Är detta ett betalt reklaminlägg? Det kan ändå vara värt att nämna att stearin görs av animaliskt fett, dvs slaktprodukter. Förutom det rent etiska är animalieproduktionen nåt av det mest miljöovänliga vi människor sysslar med. Svananemärkningen bortser tydligen från detta, men det behöver vi konsumenter inte göra.

    1. Nej, jag har inte fått ett öre för detta inlägg. Om det är sponsrade poster så märker jag alltid ut det. Och jag vet att stearin är animaliskt. Även om man kan ha synpunkter här, så tycker jag nog att det är bättre att ändå ta tillvara på de restprodukter som ändå uppstår och som ändå inte skulle bli något till. Trevlig första advent!

  2. Här kör vi också med svanenmärkta ljus, från Delsbo candle (som ett tag var ägt av liljeholmens). Både kron och antikljus är favoriter här hemma, i synnerhet de som är aningens längre.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *