Fredagssvepet 10/17

1017fredagNu väntar väl den stora energivågen precis bakom hörnet? Väck med alla virus och fram med solen. Vi säger så tycker jag. Håll till godo med veckans svep. Jag inleder med en av de bilder som inspirerat mig mest denna vecka. Det är Bukowskis som på detta sätt vill göra oss uppmärksamma på sina kvalitetsauktioner i vår. Jag lär sannolikt inte frekventera några av dem, men känslan är fri att ta med sig. Jag faller för de lite hisnande kombinationerna i bilden som gör att pulsen börjar slå. Röllakansmattans geometriska mönster och Florabyrån. Formerna i rokokostolen och det moderna konstverket av Marie-Louise Ekman. Samlingen på byrån med en blandning av glaserad keramik och glänsande metaller. Motsatser som stångas med varandra och ändå bildar en helhet. Det flödande ljuset i bilden och den klassiska miljön med alla detaljer i grunden gör naturligtvis sitt till. Pressbild: Bukowskis

1017fredag4Vissa av Josef Franks mönster är all round för mig – jag tycker lika mycket om dem under hela året. Andra är mer säsongsanpassade och gör att de passar lite extra bra under vissa årstider. Just nu är det våren i Primavera som lockar ögat lite extra.

1017fredag1Rotting syns bara mer och mer som material – inte minst i IKEA:s nya Stockholmskollektion som kommer nästa månad. Klassiker i sammanhanget är Thonet-stolarna. Fint här när det rena träet (även det något som syns mycket nu) får möta rottingen. Artilleriet.

1017fredag2Min paus från Kinfolk har hållit i sig ett bra tag nu. Jag fick en rejäl överdos på olika sätt, men den här bilden på det nya numret drar mig dit. Jag tror i och för sig att det mest är färgerna, penseldragen och vårlängtan som gör det hela.

1017fredag3Volangexplosion/H&M Premium

1017fredag8Det känns som om det stora genombrottet för denna bok kom nu när den var med på bokrean. Det var i alla fall ett incitament som fick mig att göra slag i saken. Jag läser även i kapp på bloggen som jag endast följt sporadiskt. Jag lär återkomma till detta spår framöver – mycket tankeväckande och inspirerande i grunden.

1017fredag7I dag är det säljstart för IKEA:s hypade kollektion Jassa i samarbete med bland annat designern Piet Hein Eek. Jag är i grunden tveksam till de tillfälliga kollektionerna ur hållbarhetsaspekten. Jag har skrivit om det flera gånger tidigare och det går inte att argumentera mot att det oundvikligen blir en köphets. Jag tycker att flera av rottingmöblerna ser fina ut. Vi får se om det blir tillfälle att titta på dem i verkliga livet.

1017fredag6Marie Strenghielm har stylat Sandberg Tapeters nya kollektion Villa Dalarö som kommer nästa vecka. Platsen är hemmet på Dalarö som vi får följa på bloggen. Anna Malmberg har fotograferat och många fler bilder finns här.

1017FREDAG5Veckans fredagstoner

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.