Fredagssvepet 16/17

1617fredag4Fredagssvepet gick in i påskvila förra veckan, men nu tar vi väl nio utvalda igen?! Fredagen är här. Allt jag önskar mig är lite varmare väder till helgen för trädgårds- och växthusliv. Det kan väl tänkas att det blir aningen bättre än förra veckans snötäcke i alla fall. Heja våren! Jag inleder veckans svep med Other Stories samarbete med klassiska skon Toms. Jag har inte burit några själv, men visst lockar såväl utformningen av skorna, som tanken bakom att skänka till behövande för varje sålt par. Toms har drivit detta projekt under en längre tid och det känns bara rätt att fler och fler företag kopplar samman konsumtion med att göra gott.

En av de få serierna inom kriminaldrama som jag följer – Unge kommisarie Morse. Jag gillar den helt genom brittiska känslan och att tidsandan får spela en av huvudrollerna. Nu är året 1967 och jag ser fram emot att se hur serien utvecklas. Premiär i kväll SVT 1 kl 21.30.

Vänta – det blir ett kriminaldrama till här. Fargo som går på HBO gillar jag, för dess karaktär av skruvat och eget tilltal. Den tredje säsongen har precis haft premiär och en favoritskådespelare – Ewan McGregor spelar två roller som två bröder. Recensionerna har varit mycket goda, så detta blir definitivt något för helgen.

1617fredag6Den här kokboken är jag nyfiken på. Detoxen när det gäller denna genre består, men systrarna Eisenmans tankar om att laga mat från grunden kittlar “vill-ha”-nerven. Egen lufttorkad skinka lär jag inte göra – en del av projekten låter avancerade – men jag tar gärna emot smarta tips på saker som man med mindre arbetsinsats kan göra i det egna köket. Upp på önskelistan.

1617fredag1På önskelistan sätter jag även ett besök i Ulriksdals Orangeri. Orangeriet byggdes på 1600-talet och inrymmer en stor samling av svensk skulptur exempelvis Carl Milles och Johan Tobias Sergel. Det är en plats som ännu återstår att upptäcka för min del. För tillfället är det en Blomstrande vårfest med historiska tulpaner. Det låter definitivt som något som jag gärna skulle vilja besöka.

I dag firar Drottning Elizabeth II av England 91 år. Ett fascinerande livsöde – inte minst aktuellt för många genom Netflix The Crown. Titta in till Vogue för att se ett stort bildspecial över drottningens stil över åren – här officiellt porträtt från 1952. Och när jag talar kungligheter – missa inte sluttampen på utställningen Kungliga brudklänningar i Rikssalen på Stockholms slott som även har kvällsöppet. Det är en sådan fin utställning just för att man får komma riktigt nära skrädderikonsten. Jag blev fascinerad över hantverket i Prinsessan Madeleines Valentinoklänning – en helt annan upplevelse här än på televisionen.

1617fredag2Jag fortsätter att inspireras av Bukowskis vackra bilder som de lägger ut i samband med sina auktioner. I helgen är det visning för den stora moderna vårauktionen. Jag lär inte springa på något av dessa föremål på morgondagens loppisrunda – kanske en utställningsaffisch av Chagall istället för originalet ovan – men inspiration och kunskap är fri. Jag bläddrar med nöje i utställningskatalogen.

1617fredag7Skultuna lanserar nu även ljuslyktan Kin i stål. De kalla metallerna fortsätter sitt segertåg med andra ord.

Miriam Bryant gjorde ett briljant gästspel på Håkan Hellströms konsert i somras – se hela här. Nu kommer singeln Rocket – en lite annan Bryant än vad man är van vid. Sommarplåga redan i april?!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

4 comments

  1. Blev helgen full av kriminaldrama tro? Eller full av sol och hagel och små snabba turer ut till växt huset tro;)

    Fint svep så klart och faktiskt en riktigt bra låt 😉 Undra om hon inte kommer till min stads festival i år igen?

    kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.