7 a week: Fjärde helgen i oktober

Får det lov att vara lite virtuellt smågodis så här på söndagen? Jag börjar med bordstabletterna från Svenskt Tenn som står på min önskelista. Jag förstår tanken med de kraftigare underläggen som är tänkta att vara länge, men jag kan inte låta bli att sakna de lite mer praktiska plasttabletterna som salufördes tidigare. Hej, hälla ut glas med mjölk och fingrar som pillar på det laminerade pappret…

Nyfiken på den här med gladgult omslag.

Halloween är på ingång. Det är inte en av mina favorithögtider direkt, men barnen är uppväxta i ett sammanhang med maskerader, spindlar och läskigheter. Pumpor gillar jag dock – i alla dess former. Den här butternut-pumpan blev exempelvis bedårande med ögon och mun av Helena Lyth som samlat massor av pyssel om man är begåvad med sådana talanger. Jag nöjer mig nog med att ugnsrosta pumpan – en höstfavorit. Bara klyfta upp den efter att ha skalat och tagit bort kärnor, vänd i olivolja, på med lite vitlök, salt och peppar. Kör i ugn 250 grader cirka 25 minuter. Mums som tillbehör till det mesta denna årstid.

Jo då, jag köper böcker efter omslag ibland. Speciellt när det gäller klassiker och på loppis. Virginia Woolfs romaner har jag i diverse utgåvor. Det här är en av de senaste. The Albatross var nytt för mig – ett tyskt förlag som grundades 1932 och som vad jag förstår var först med massproducerade pocket. Jag är otroligt svag för just den här typen av omslag med grafik, färgkodning efter genre – välkänt för brittiska Penguin Books som övertog många av idéerna från The Albatross.

När man har en klassisk Boeuf Bourguignon puttrandes på spisen med dofter som fyller hela huset, då vet man att hösten är här på allvar. Jag har i alla år använt receptet från den Rutiga Kokboken. Så gott!

Miraklernas tid är inte förbi. Samtliga tulpanlökar är i jord! Halleluja! I vanlig ordning har jag köpt mycket nu när affärerna säljer till halva priset – titta runt för fynd. Tulpanlökar är inte så känsliga och många sorter är engångsblommande, så det är alltid tacksamt om man inte är ute efter någon speciell sort som kanske säljs slut snabbt. Jag odlar mest för att plocka – har gett upp att plantera i rabatter för nu. Det blev pallkragar i år också och för första gången försöker jag mig på krukodling i växthuset. Det skall bli spännande att se hur det lyckas – för tips se bland annat här och här. Bild – Zetas Trädgårdar.

Efter att ha fixat massor ute och i växthus är jag inlindad i värmande ting – en sådan där iskyla som sätter sig i märg och ben. Jag planerar att tina upp i min hörna. Just nu tycker jag allra mest om orange på hela året. Svenskt Tenn

Väl mött nya veckan!

5 comments

  1. Håller med om underläggen, jag saknar också de tunna, enklare varianterna hos svenskt tenn. Blev lite snopen när jag var där för ett par månader sedan och skulle köpa några fler till samlingen…
    Ugnsrostad pumpa lät väldigt gott, det måste jag prova någon dag! Trevlig söndagkväll!

  2. Gulle dig! Tack!!! Men jag tror nog du kan pyssla så kreativ som du är och med ett öga för det vackra. Ska nog ta det lilla pumpspöket och ta ditt recept. Mumsigt!

    KRAM!

  3. Åh, jag saknar också de tunna underläggen! Har ett par varianter kvar fortfarande i fin form, och de är både snygga och så mycket mer praktiska i ett levande hem! Jag tycker faktiskt de är ännu finare också, att de är så tunna, det passar iallafall vårt hem lite bättre. Jag var också väldigt förtjust i att man kunde få något vackert i Svenskt Tenn-mönster till en inte så hög kostnad.

  4. Ja, saknar också de tunna underläggen med överdrag av plast. jag brukar tyvärr inte vara lagd åt det praktiska hållet, estetiken går först, men de var så bra att bara torka av. Nu klipper jag underlägg av tapeter istället. Funkar fint några veckor och kan snabbt varieras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.