Fredagssvepet 51/17

I år har jag känt mig fullständigt i otakt med all bjällerklang, konsumtion och alla måsten inför julen. Skraltig hälsa har gjort sitt till i samklang med att kompassen om hur saker skall vara ritades om när nära och kära bröt upp under hösten. Jag är på spaning efter den inspiration som flytt. Det är svårt att blomma hela tiden, men med lite näring och energi hoppas jag att det skall spira igen. Det brukar det göra. Vi tar oss väl an ett fredagssvep ändå, så här dan före dan före dopparedagen. Other Stories

Förra året band jag stora julbuketter, men i år blir det av olika anledningar ett mer modest intryck. Jag älskar blommor. Buketter har ju liksom varit min grej och något som jag prioriterat, men jag har kommit av mig lite där märker jag. Snittblommor har blivit trend på gott och ont. Jag längtar i så fall mest till trädgårdens skatter och då får man bida sin tid ett bra tag än.

Fint retrosnitt på denna klänning som med sin rostiga ton lever lite längre än det tomteröda. COS

Jag har sedan några år som tradition att se på Fanny och Alexander på Juldagen. I år sänds den långa versionen på fem timmar. Pressbild från Hallwylska [fotograf Arne Carlsson] som visar utställning om kläderna i Ingemar Bergmans filmer.

Lite mer lättsamt än Bergman väntas i julspecialen från Barnmorskorna i East End som visas i SVT ett år efter att den gick i England. Här är London utbytt mot ett missionssjukhus i Sydafrika. Det här är en av mina favoritserier och jag bänkar mig såklart med en stor kanna te.

Vi köper mest julklappar till barnen. Jag brukar köpa något till hemmet som jag tycker förgyller juldagarna för mig. I år har en kudde med GP J Bakers klassiska Lotus kommit min väg – direkt till läshörnan.

Årets vackraste julomslag alla kategorier – Harper Bazaars specialutgåva med Marc Chagalls A Christmas Fantasy som målades till tidningen 1938.

Efter den överdådiga julen på Svenskt Tenn dukar man upp ett finstämt bord med mer less is more. Vackert så det förslår – om man nu skall rimma i juletid.

Kära läsare! Ett stort hjärta till er i juletid. Tack för att ni är med mig här. Må Ni alla få en fröjdefull jul med allt som just Ni önskar!

15 comments

 1. God jul Weronica! Du har varit en fantastik inspiration under lång tid. Minns när dina (och mina) barn var små och du bodde i lägenheten. Ibland har jag fallit direkt för din inspiration,
  Ibland har den utmanat mig. Men alltid längtat efter nya inlägg!

 2. Hej Weronica! Jag läser ofta och har följt dig länge, men är dålig på att kommentera. Vill bara säga ett stort tack för alla vackra bilder och inspirerande texter – inte minst fredagssvepen – du bjuder på. God jul!

 3. Hej och tack för dina inlägg. Du spider en känsla av rimlighet när så många andra bloggar handlar om konsumtion. Kram M

 4. God jul till dig! Har läst din blogg sedan starten. Tack? för alla fina bilder. Jag känner igen mig i det mesta du skriver om och jag har svårt för allt som konsumeras och syns i de flesta sociala medier. Jag älskar inredning och gillar mode men till hemmet hittar jag det mesta second hand. Hoppas du och din familj får en fin jul. Ha det gott! Med vänlig hälsning, Jeanette (på instagram @hausundgarten)

 5. Kära W. Jag läser dig alltid och beundrar ditt sätt att skriva och hela ditt förhållningssätt till bloggandet. Inspiration och lärdom är vad jag får av dig. Jag har aldrig kommenterat tidigare men kände nu att det du skriver om dina känslor inför den här julen stämmer så väl med mina. Ett extra tack för Chagall-bilden – en favoritkonstnär. God Jul och Got Nytt År önskar jag dig!

 6. Tack själv, och GOD JUL, som så många andra har jag ”levt ” med dej i många många år, och jag är glad att du fortfarande finns där♥️. Du är min mesta inspiratör och känns behagligt fri från riktade och sponsrade inlägg vilket gör att du känns så trovärdig och äkta. Mången gång har du fått mej att tänka annorlunda och jag uppsakattar det. Du är inte mainstream eller likriktad utan en fräsch motpol till det alla dessa ”sammalika” ljusa nordiska inrednings stilar. Jag älskar dina kåserier och dina värderingar och dina välgenomtänkta inlägg som står sej genom tiden. Dina gamla inlägg är lika aktuella idag, precis som de magasin du köper på loppis brukar jag bläddra i dina gamla inlägg?. Så en riktigt god jul till dej och de dina, jag hoppas vi hörs snart igen❣️

 7. Tack för all inspiration som alltid är estetiska tilltalande och rätt i tiden utan att för den skull hetsa till konsumtion i övermått. Jag har fått fina och intressanta tips här på tv, utställningar och platser som jag har besökt på olika sätt. Vill önska dig en GOD JUL och hoppas att du vill fortsätta att inspirera framöver.

 8. Säger som så många andra, har följt din blogg ett bra tag, om jag minns rätt så är det sedan 2007 nåt:-) Fina bilder, tänkvärd text och härlig inspiration bjuder du på! Jag har inte heller varit i fas inför den här julen, då min mor gick bort i september, väldigt hastigt och helt oväntat. Men
  dagarna går och nu är helgen här och jag hoppas vi alla får en lugn och skön helg. God jul & Gott nytt år! Hälsningar Anette i Gävle

 9. Känner igen mig i det du lyckas sätta ord på! Inspirerande på ett nedtonat och fint sätt. Det behövs i vår tid. Önskar dig och de dina en fin jul och ett gott nytt år! ?

 10. Kära Weronica! Jag sällar mig till hyllningskören här ovan, du är den bästa av inspiratörer och jag får väl aldrig sån lust för blommor, text och te som när jag läser hos dig. Kram Victoria

 11. God Jul!
  En till hälsning från en som följt dig länge. Dina fina foton, texter och härliga svep förgyller.
  Började juldagen med Barnmorskorna och tårar i soffan, mysigt.

 12. God fortsättning Weronica, hoppas att julen blev fin trots att saker inte är som de brukar. Vi har också haft en ganska tuff höst och det syns också hemma hos oss. Det blir helt enkelt mer sparsmakat. Livet är så. Livet är att hitta en balans i obalansen. Önskar dig ett gott nytt år.

Leave a Reply

Your email address will not be published.