Bokrean 2018

Sedan barnsben älskar jag hur boken får lite extra utrymme i februari med den traditionella realisationen. Jag och min bästa vän gick alltid på Sportlovet efter att ha suttit hemma och kryssat i katalogerna. Ett år tog jag mina samlade sparpengar och investerade i Den Svenska Historien i femton band. Den står fortfarande på hedersplats i bokhyllan. Bokhögar är de snyggaste högarna. Visst kan det ha sin tjusning med en obruten rygg, men man skall komma ihåg att det finns så många fina redan brukade vintage och biblioteken står alltid till buds. Jag har dykt ned i den numera virtuella förhandsbeställningen och plockat fram sexton böcker. Hoppas du finner någon som du gillar!

I Arkitektens trädgård står gröna rum skapade av arkitekter i fokus. En snygg och gedigen bok i samma serie som den om fritidshus. Jag har min liggandes framme – avdelning vackert omslag. Jo tack, jag skulle gärna ta Promenader i Virginia Woolfs London. Woolf är en författare som alltid fascinerar, såväl i liv som i litteratur. Gustavsberg: form och funktion i folkhemmet är en historik om den klassiska porslinsfabriken som fortfarande är verksam. Den verkar fin som referensverk, men skall även innehålla mycket om alla de människor som arbetat i fabriken. M Train står fortfarande på min läslista, efter att ha blivit bedårad av Just Kids.

Ingar Nilsson har passerat min kokboksdetox de senare åren med både Rabarber, Kål och Hallon. Floristen Ingrid Carozzi har varit stilbildande när det gäller blomarrangemang i Brooklyn Flowers – drottningen av vintage, hönsnät och pampigt grönt. Ranunkler är en alldeles bedårande blomma. Boken lockar med vackert omslag – vill provbläddra vid tillfälle. Lotte Möller har skrivit några av mina absoluta favoritböcker som Citron som var coffetablebook långt innan genren fanns. Nu lockar Smultron.

Elin Unnes får sägas vara en del i den nya gröna vågen och The Secret Gardener är en modern klassiker i genren, liksom Linda Lomelinos böcker – här Lomelinors pajer – är när det gäller matfotografi. Joyce Carol Oates är en av mina favoritförfattare. Jag har kvar hennes Det förlorade landskapet på läslistan. Hannu Sarenström gör riktigt bra säsongsböcker för köket – på rean finns Sköna, gröna sommar.

På bokrean spanar jag gärna efter klassiker med vackra omslag. Waughs En handfull stoft skall vara en snäppet mer kvalitativ roman än den vida mer bekanta Brideshead Revisited, men med samma tematik kring brittisk överklass med tragiska vändningar. Omslagen till nyutgåvorna av Woolfs romaner av illustratören Aino-Maija Metsola som gjort textila mönster för finska Marimekko är så vackra. Och orden kan man läsa hur många gånger som helst. Cilla Ramnek är något av en idol – missa inte Från ateljén på rean. Så är jag nyfiken på Mellan verkligheter: Fotografi i Sverige 1970-2000.

Leve boken – alltid!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.