Fredagssvepet 35/18

Vi har den sista dagen i augusti. Här hos mig smattrar regnet på rutorna och känslan av höst kommer allt närmare. Än finns det hopp om varma milda dagar. I trädgården regerar dahliaprimadonnorna. De är verkligen en glädje så här års när mycket annat börjar gå till vila. Det är ofta nu och fram till frosten som de når sin topp. Den vackraste deadheadingen får inleda detta svep. Dahliorna är de skönaste även i förfallet.

Det öppnar en intressant utställning på galleri CFHILL i dag med Liselotte Watkins och Sigrid Hjertén. Deras konstnärskap möttes i Konsthistorier hos SVT i vintras. Watkins är mest känd som modeillustratör men ägnar sig nu mycket åt abstrakta målningar i starka färger. Hjertén har precis ställts ut på Waldemarsudde. Intressant med möten på detta sätt och ett sätt att se samband, inspiration och historia. Läs artikel här i Vogue. Fotografi: Björn Peten/CFHILL

Fick ni också göra arbeten med lapptäcks-teknik i syslöjden när det begav sig? Den här estetiken känns väldigt mycket åttiotal, då i alla fall jag hängav mig åt detta i pastelltoner med blandat resultat. Antika täcken syns bara mer och mer. Det är möjligen inget man finner på helgens loppisrunda, men det däremot finns det mycket annat inom genren textilt hantverk som vi inte förmår att uppskatta nu. The Apartement.

H&M Studio har säljstart på torsdag, denna gång med inspiration från klassiska Twin Peaks. Det lär inte bli någon kortkort klänning för min del, däremot gillar jag rutorna, knytet och de puffiga axlarna. Och Twinpeaks-vibbarna? Det räcker för mig att höra talas om serien för att kastas tillbaka till min gymnasietid när jag satt ensam och tittade nere i vår källare. Jag kommer aldrig glömma hur hårt hjärtat bankade – och jo, mörkrädd som jag alltjämt är så är det en plåga att ens snudda vid minnet när man passerar fönster på natten…

Royal Copenhagen firar tio år med serien Elements som Louise Campbell designat. De nya produkterna sätter fokus på testunden, vilket alltid får mig att spetsa öronen. Den formstarka tekannan med bland annat ett ansikte i profil är skön design och en blinkning bakåt. Se Campbell prata om servisen här.

Nu finns alla delar i HBO:s Sharp Objects. Lyckliga är de som har detta framför sig. Jag har inte återhämtat mig ännu.

Det blir som bekant inget Nobelpris i litteratur i år. Att följa Svenska Akademien är som att följa en såpa, men på kultursidorna.  Ni har väl lyssnat på Sara Danius sommarprat? I går fick man se denna knytblus på catwalken under Modeveckan. I brist på Nobelpris får vi istället glädja oss åt en utgivning av samtliga 14 kvinnliga pristagare i samarbete mellan åtta förlag. Omslagen har designats av Kristin Lidström och ser riktigt fina ut. Det här ser jag fram emot!

Sandbergs Tapeter är aktuella med en ny kollektion – L´Hôtel – som fotograferats på Villa Strömfors. Det är nästan så att jag inte ser tapeterna, utan snarare hänger mig åt alla byggnadsdetaljer och vackra vyer i kollektionsbilderna. Den här väggpanelen. Jisses!

Det blir verkligen ett speciellt lyft när artister samarbetar med stora orkestrar. Förra fredagen var jag och lyssnade på Magnus Carlson och Östgöta Blåsarsymfoniker. Flera sånger blev minnesvärda upplevelser. I dag lyssnar jag på Ane Brun och Sveriges Radios Symfoniorkester. Perfekt regnmusik. Så bra!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.