Då har vi trätt in i den första vårmånaden. Varmt välkommen mars med förhoppning om ljus, energi och grön glädje.
I veckan väntar bland annat ett efterlängtat besök på biografen och Jane Austens Emma. Jag förväntar mig ett frosseri i kostym och miljöer i denna version av Autumn de Wilde, kanske mest bekant som fotograf. Storyn kan jag i princip utantill – romanen finns för övrigt på bokrean – men det är alltid roligt att se nya iscensättningar.
I går drog Hanna Wendelbos traditionella fotoutmaning igång på Instagram. Jag tänker mig vara med med mitt konto @baravackating och försöka vinkla teman – ett nytt varje dag i mars – mot vintage och återbruk. I går var det grönt för hela slanten.
Paul Kedelvs klassiska Våffelvas är något av en loppisklassiker från Reijmyres glasbruk. Den finns nu i nyproduktion. I april skall bruket lansera en jubileumskollektion med några av Monica Bratts produkter. Fint med former som varar över tid.
Waldemarsudde lockar med utställningen Stilla skönhet om nordisk och östasiatisk interaktion i vår. Konvaljer i blått glas I (den sneda vasen), 1920 av Helene Schjerfbeck Finlands nationalgalleri, Hannu Aaltonen
Den centrala utgångspunkten för utställningen är den japanska estetikens grundtanke, som utgår från att vardagens skönhet är värd att uppskatta – den idén hör på ett väsentligt sätt samman med Japonism-fenomenet, som i väst fick sin början under slutet av 1800-talet. Beundran för den japanska konsten och estetiken förstärkte ett ideal gällande de vardagliga bruksföremålens funktionalitet och den enkla skönheten, som redan hunnit uppstå i Norden. Till skillnad från länderna i väst har man i den japanska kulturen även uppskattat den icke fulländade skönheten – ett föremål som kan upplevas vara ofärdigt med diverse defekter anses inte nödvändigtvis som misslyckat. Denna tanke väckte genklang i de nordiska länderna, där keramikerna blev förtjusta i den östasiatiska keramiken och föremålen som användes vid teceremonierna. Utmärkande för verken i utställningen är det meditativa, stilla och koncentrerade bild- och formspråket. Rymd, ljus, tystnad och materialitet är exempel på egenskaper och uttryck som präglat urvalet av verk till utställningen. I presentationen visas vackra och funktionella vardagsföremål såsom keramik och kimonor i samspel med målningar av landskap och stilleben, teckningar och grafiska arbeten.
Ett vårtecken är att högen med blädderböcker i läshörnan skiftar karaktär. Det här är en av mina absoluta favoriter och den finns med på årets bokrea.
Klassiska Busnel firar hundraårsjubileum i år. Min första bekantskap med märket var den vita väska som alla ville ha när jag gick på högstadiet. Till slut sparade jag ihop till en och tillsammans med ett tjockt lager av Nivea på läpparna var saken biff. Nu letar jag mest second hand – inte minst för en kvalitet utöver det vanliga som klarar det mesta. Vårkläderna börjar hängas ut nu här på mina stamställen. Skoj att se vad som hamnar i garderoben.
Väl mött nya veckan!
♡