Systrarna Jobs på Vandalorum

Jag fortsätter att samla på mig utställningar till sommaren där vägarna ska bära förbi. Jag har tidigare skrivit om Josef Frank på Sofiero – ett måste under Skånesemestern. På vägen hem lär det bli ett stopp i Värnamo och Vandalorum som har en stor utställning om Systrarna Jobs 21.3-27.9-2020. Jag besökte den stora utställningen om Signe Persson-Melin 2018 på samma ställe. Förutom att den var en stor upplevelse, så var Vandalorum i sig ett av de bästa museerna med fint utvalt i butiken och ett riktigt bra matställe. Rekommendation således. Systrarna Jobs har upplevt något av en renässans – jag har skrivit om det här och här. Det har publicerats en omfattande bok, varit en stor utställning på Thielska Galleriet och inte minst gjorde Rodebjer en kollektion med några av mönstren förra våren.

Syskonparet Lisbet Jobs /1909-62) och Gocken Jobs (1914-95) var konstnärer inom textil och keramik. De utgick mycket från den svenska inhemska floran med frodiga mönster som slingrar sig fram i starka färger. Många av textilierna trycks fortfarande av Jobs Handtryck. Keramiken har börjat bli riktigt åtråvärd, vilket är förståeligt. Så vacker. Pressbild: Vandalorum. Systrarna Jobs i keramikverkstaden 1943.

Denna utställning bygger på den tidigare i Stockholm och den nyutkomna boken, men skall vara mer omfattande och ta ett helhetsgrepp om systrarna Jobs konstnärsskap. Jag ser sannerligen fram emot ett besök i sommar!

signature

2 comments

  1. Måste försöka komma ihåg dina tips till våren och sommaren. Har stuga i södra Halland så nära till både Sofiero och Värnamo som ligger på väg till stugan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *