Fredagssvepet 18/2020

Sköna maj välkommen med regn och grå himmel. Jag tänker i alla fall middag med vårsmaker som ramslök och rabarber. Jag får återkomma i den frågan om veckohandlingen levererar. Tänk att en vanlig tur till affären skulle komma att omgärdas med överväganden och riskbedömningar denna vår. Det såg man inte komma. Inte heller att besöksmål i Sverige kanske inte kommer att vara möjliga när sommaren nalkas. Millesgården är ett av mina finaste museer, men en resa till Stockholm känns långt bort nu. De har öppnat upp nu i alla fall och i likhet med många andra ställen har de det svårt när besöksantalet går ned. Vyn på bilen är en av mina personliga fvoriter. Grinden med Ruth Milles citat “Låt mig verka medan dagen brinner” är en variant av Carpe Diem som jag tycker mycket om. Bild: Millesgården

I Skåne har den stora Josef Frank-utställningen öppnat på Sofiero. Man hoppas ju fortfarande på att det skall gå att åka dit i sommar, men allt verkar högst osäkert för tillfället av naturliga orsaker. Terese var på visning och har många fina bilder på sin blogg.

Så vackert med floran – här Delhi – som intar rummet och även Franks klassiska karmstol 591. – Blomman är i centrum både för Svenskt Tenn och Sofiero och vi har båda dessutom en historisk koppling till herbarium. Därför kändes det roligt att få utveckla Josef Franks herbarium – men i textila mönster. Genom arbetet med Josef Franks flora upptäckte jag att många växter är återkommande i Franks mönster och att mönstret Hawaii innehåller både tulpan, Liljekonvalj och Bellis, vilket förvånade mig säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn och för utställningen. Som sagt, hoppet lever fortfarande om att få uppleva detta på plats. Bilder: Elisabeth Terese. Text utdrag ur pressmeddelande från Svenskt Tenn.

Även här på hemmaplan är mycket inställt. Vi brukar alltid gå på trädgårdsmarknaden Jättegrönt i Gamla Linköping helgen som kommer, men av det blir det intet i år. Kanske får jag ta en promenad i regn en vanlig vardag som jag gjorde förra året. Social distansering, men syrenerna doftar lika fantastiskt som vanligt.

Blus från H&M – förslagsvis med ett stort fång blommor i famnen också för att fullända det hela.

De finaste av motiv av Hilma af Klint på dessa frimärken som precis släppts.

Det är stört omöjligt att inte stanna till och begapa naturens under vid åsynen av en Magnolia. Malin Persson har ett sådant fint gammalt träd i sin trädgård. Och i samband med detta spelas dagens musik – Magnolia med Ana Diaz.

I det som komma skall tycker jag mig se större lite mer naivistiska oljemålningar igen. Det skorrar lite för mitt öga och kräver kanske en speciell miljö för att kännas som något i tiden. Jag tänker på min morfar och mormors tavlor över soffan. På bordet framför stod det alltid en skål med hårda karameller som man alltid smög in och tog av. Men titta här till exempel hos @camillaeleonora. Sika Design/Artilleriet.

Så är jag förälskad i en TV-serie Normala människor på SVT. Jag har inte läst boken, utan är blank inför Marianne och Connells kärlekssaga. Nu skall sägas att jag har en viss vurm för tonårsserier, men det här är allmänmänskligt. De resterande avsnitten släpps på tisdag. Fantastiska skådespelare, melankolisk stämning och när man avslutar en mental härdsmälta av kärlek med en av världens bästa nostalgilåtar – Yazoos Only You. Då är man i hamn.

Med detta hoppas jag att ni alla får en fin fortsättning på helgen!

4 comments

    1. Tack snälla, Agneta! Visst är det en pärla. Jag måste erkänna att jag har sett de utlagda avsnitten två gånger nu :).

  1. Weronica! Du förgyller mina fredagar! Och det värmer hjärtat ett kyligt första maj att läsa så fina ord om mina bilder. Utställningen är helt fantastisk och jag håller tummarna att du kommer att få se den. Stor kram <3

    1. Tack snälla, Terese! Så fint sagt! Jag tycker verkligen om dina bilder – bättre än pressbilderna ;). Hoppet lever om lite Skåneluft. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.