Sticklingar

växthussticklingarSportlovet har hittills varit grått med såväl snö som regn, men i dag sprack äntligen himmelen upp. Jag var inte sen att gå ut i växthuset för att ta hand om den första fasen i vårvinterns pelargonvård. Dags att dra upp öppningen till bubbelplasttältetlufta växterna därinne och klippa ned de vinterförvarade pelargonerna. Om några veckor får de sedan ny jord. Jag behövde även plantera om min lilla Westerlundare som jag har börjat att stamma upp. Det är bara att helt sonika klippa bort det som finns längre ned på stammen. Här utgick jag från en stickling som hade en formen av ett litet träd, men jag skall försöka mig på fler under säsongen.

sticklingarEn ynnest att stå i mitt glashus för första gången med sticklingar. Det är helt enkelt lite roligare med bestyren i denna miljö och det gör inte ett dugg om jorden sprider sig när man håller på. Klorofyll – så välgörande i februari.

planteringsticklingarJag sätter oftast mina sticklingar direkt i såjord, men ibland får de även stå i vatten och bilda rötter. Det är tjusigt att titta på växtkraften genom glas, även om jag vet att de riktiga rötterna behöver jord för att utvecklas.

pelargonsticklingarJag skär av sticklingen under ett bladpar och tar sedan bort blad på stammen och eventuella blomanlag i toppen tills det återstår en krona. Jag tycker att det är enklast och mest skonsamt att använda en vass kniv.

pelargonplanteringEn bricka hopp som får flytta inomhus ett tag för att rota sig. De kraftigaste sticklingarna är doftpelargoner av olika arter i år, men jag hejar även på en del klassiska Mårbackor och Rosenpelargoner. Jord under naglarna igen. Det är fina saker det.

växthuspelargonsticklingar

7 comments

  1. Som den vinterälskare jag är sörjer jag lite att det -åtminstone i mina trakter – inte varit någon snö att prata om, men med dina foton är sorgen som bortblåst och våren känns mer än välkommen.

  2. Åh, jord under naglarna är härligt! Längtar efter våren nu.
    Vilken rolig idé att stamma upp westerlunden, ska nog prova jag också!

Leave a Reply

Your email address will not be published.