Fredagssvepet 33/17

Efter att ha ägnat mig åt tillbakablickande på sensommarmötet i Skåne, dahlior och tankar kring inspiration i veckan är det måhända dags för terminsstart för en av bloggens klassiker – fredagssvepet. Jag har gjort veckans urval många gånger nu och det tycks som om kategorin har blivit något av en ryggrad här som många ser fram emot. Det känns hedrande att vara en del av fredagskänslan, så härmed öppnar jag upp igen med de trygga orden – håll till godo med veckans svep!

Efter att ha gottat mig i sensommarens alla mustiga färger, dyker jag ned i vilsamma nyanser denna fredag. Varumärket Midnatt är nytt när det gäller sängkläder med fokus på ekologisk bomull och softade kulörer. Produktbilderna är vackra – här faller jag för det bruna i kombination med rottingen – och livsstilsbenet får utrymme i The Journal där man går till sängs med människor och även visar inspirationsmaterial. [En parentes kring tvättråden. Jag tvättar mycket i fyrtio grader, men lakan åker alltid runt på 60 grader. Att rekommendera 40 grader eller lägre är naturligtvis behjärtansvärt ur miljöhänsyn, men känns ändå kanske tveksamt när det gäller sängkläder.]

Sjuttiotalsmodet blommar ut i full kraft i höst och är den dominerande stilriktningen i mycket av det som kommer till butik. Inte mig emot, då den mer klassiska uppdateringen av de bekanta linjerna tilltalar mig. En av de bästa sammanfattningarna görs i Net A Porters Online-magasin The Edit som finns att bläddra i här.

Ulrika på Seventeendoors tipsar i dag om en villa till salu i Stocksund. På tal om likriktningen i mäklarannonser som jag skrev lite om i går, känns detta som något annat. Även om allt inte är min stil i inredningen, så faller jag ofta för interiörer där ögat får jobba lite med alla detaljer som upptäcks efterhand. Allt är inte endimensionellt och förutsägbart, utan det händer något som gör att sinnet får utforska och inspirationen börjar fyllas på.

Den här stolen – klassiska Skedblad av Carl Malmsten från 1933 har fått stå som symbol för H&M:s nya livsstilssatsning Arket som har onlinepremiär nästa vecka. Stolen som ska stå i Arkets caféer världen runt – läs mer om den här hos Stiliga Hem – relanseras nu i svensktillverkad massiv ek. Vi har fortfarande kvar de möbler som vi köpte hos R.O.O.M när eken var i främsta fokuset under nittiotalet och jag tycker fortfarande lika mycket om materialet. Därför dras mina blickar till denna stol – och det skall naturligtvis bli spännande att se när Arket öppnar upp portarna den 25 augusti – bilder från pressvisningen finns här hos Helena Lyth.

Det skulpturala uttrycket fortsätter att vara i fokus och många drömmer om att finna den där perfekt patinerade i vintagesvängen. Jag sparade raskt ned denna bild med konst av Kristiina Haataja när den dök upp i mitt flöde på Instagram. Reportage hos Annalena Leino-Karlssons hem i Residence med styling av Leino-Karlsson och fotografi av Kristofer Johnsson.

Tröjorna i mjukaste kashmir börjar locka igen. H&M

Skultunas kontorsljusstake finns i flera exemplar hemma hos mig och är ett sådant där klassiskt loppisfynd. Nu har formgivaren Richard Hutten tagit inspiration av den till en mer minimalistisk variant som kommer i höst. Nyckeln på sida är här ersatt av en ring – vacker i all sin enkelhet.

I min bokhög finns för tillfället bland annat Kazuo Ishiguros Återstoden av dagen som kom i pocket för något år sedan. Jag har inte läst den vad jag kommer ihåg – den är verkligen ett mästerstycke när det gäller att klä känslan av kontroll och självdisciplin i ord. Historien om Butlern Stevens är för alltid förknippad med Anthony Hopkins i Merchant Ivorys produktion från 1993. Nu måste jag se om även filmen.

I går satt jag mot en vägg med sensommarsolen i ansiktet med en vän, men till kvällen fick jag bära ut fler filtar till växthuset. En annan tid närmar sig onekligen. Jag lyssnar på Lars Winnerbäck och tänker att det får lov att bli fint det med. Toast

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

16 comments

  1. Du är verkligen en del av min fredagskänsla! Hjärtat tog ett litet glädjeskutt när ett fredagssvep fanns att klicka runt i <3

    1. Ja, det tycks fortfarande finnas plats för nya sängklädesvarumärken. Det finns mycket redan, så det gäller att sticka ut här och bygga märket på olika sätt – något som Midnatt verkar vara bra på.

  2. Härligt med fredagssvep! Jag håller med dig om det där med tvättråden i sängkläder, jag tvättar också alltid i 60 grader.
    Ha en fortsatt fin helg (och tack för din hälsning i min blogg)!

    1. Tack, Nilla. Jag har sänkt temperaturen när det gäller mycket tvätt – men sängkläder känns ändå som de skall rulla på 60 grader. Roligt med ditt bloggjubileum – hoppas som sagt att du fortsätter framåt!

  3. Skulle skriva detta i fredags men själva fredagen kom ivägen.

    Svepet!! Hjärta på det! Sätter verkligen pricken över mitt i när det gäller fredagskänslan. Tack för det och för att du orkar!
    Hoppas att helgen var fin!
    /L

Leave a Reply

Your email address will not be published.